fredag 23 mars 2007
Rapport från veckan
Det var D som blev förkyld, tack och lov inte mycket, än så länge i varje fall. Lite hosta och snuva. Jag har bara varit "tjock i huvudet" och trött de senaste dagarna. Det var rätt mycket jobb denna vecka: må & tokvällar och idag (mycket jämfört med senaste året...), men nu har jag två veckor utan jobb. Ah! Lite vila själv och tillbringa tid med D. Planering inför en föreläsningsserie i höst pågår också. Skönt att det finns jobb, gäller bara att hålla balansen så det inte blir för mycket. D har lärt sig sitta upp för två kvällar sedan! Snabb som bara den är han också att dra sig fram på magen - hittade honom vid ytterdörren igårkväll då jag skulle iväg. Hade först tänkt hämta bilen och sen komma in och säga hejdå. Ni som varit hit vet att det är bra bit från tv:n till ytterdörren, men han la tydligen iväg direkt som jag försvann ur rummet. Nu hör jag honom nere i farstun. Over and out på datorn för idag :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
hej ulla,
your blog is awesome!!!
please continue to write in english.
just because one of your friends is too lazy to read the english text, you want to stop or reduce writing in english?!?
then many people who are not capable of swedish language have to suffer. that doesnt feel right to me.
please take another picture of your Daffodils some other time. i am excited how they will look like then. ;-)
all the best to you and your lovely mom & your cute son!
jürgen
Haven't had a comment from you in ages, so you are partly to blame!! :). Vielleicht soll ich ab und zu auf Deutsch schreiben.. ? Ok, werde ein Bisschen mehr English schreiben - nur für dich und Matt :)
Tänk att D snart är ett! Då är man inte baby nå mera, utan liten pojke! Och du har klarat dig genom den jobbigaste tiden....
Hej
Du har fått så många goda råd här kanske lite till,,,
Halsont: Rikligt med varm vätska lindrar halsont som hör till förkylning. Sugtabletter, som innehåller bedövande eller desinficerande ämnen hjälper mot halsont, likaså vanliga värkmediciner. Om halssmärtan håller på onaturligt länge eller är svår, är det bäst att gå till läkare.
Snuva: Snuva kan vara enda symtomet vid förkylning. Snuvsymtomen kan underlättas genom att dricka varm vätska och inhalera ånga. Då blir slemmet tunnare och kommer lättare ut. Man sover bättre, om man höjer huvudändan av sängen, för täpptheten i näsan ökar, då man ligger ner.
Näsdroppar och –sprayer, som är avsedda för snuva och täppt näsa, minskar effektivt svullnaden och torkar ut slemhinnorna. Dessa preparat skall dock inte användas i mera än en veckas tid. En längre användningstid kan göra att slemhinnorna svullnar och försvårar snuvsymptomen.
Barn och förkylning
Förkylning hos barn vårdas i princip på samma sätt som hos vuxna. Vid val av medicin bör man dock alltid beakta barnets ålder och vikt. Av de febernedsättande medicinerna lämpar sig paracetamol bäst för barn. För barn rekommenderas medicin i flytande form. Om barnet inte vill ta medicinen via munnen, finns det suppositorier, men effekten av dessa kan vara sämre och de verkar långsammare. Preparat som innehåller acetylsalicylsyra eller ketoprofen rekommenderas inte åt barn under 12 år.
Några huskurer,,, för fullvuxna
Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt. Ursprunget är något osäkert men troligtvis härstammar den från södra Ryssland. På 1300-talet kom pepparroten till Sverige, den togs in i landet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna. Pepparroten blev populär på grund av sina medicinska egenskaper. Den ansågs bland annat kunna läka sår, lindra feber och värk samt till och med kunna bota dövhet. Man medförde ofta pepparrot på långfärder till sjöss, då den som en följd av den höga C-vitaminhalten kunde hålla skörbjuggen borta.
Även dagens människor använder pepparrot i medicinskt syfte. Det är vanligt att man äter pepparrot mot högt blodtryck, huvudvärk, förkylning, värk i kroppen (gikt, ischias) och för att underlätta matsmältningen.
Pepparrot
Är liksom vitlöken bakteriedödande och är ett slags naturens penicillin. Pepparrotsvatten rekommenderas ibland som ett alternativ till penicillin, vid till exempel öroninflammation och förkylning. Själv använder jag detta vet inte hur det fungerar med barn varför inte ? i så fall i mycket små mängder,,
Mvh.
Henrik
se även
www.pepparrot.se
B-M: Är det så att det första året är svårast? Det händer ju en massa saker, i babyns, men också i mammans liv! Skulle vara skönt att tänka att det värsta är bakom mig - men jag har hört om något som kallas trotsålder, och att de inte kommer bara en gång :). Huhhuh! I varje fall tycker jag att D är underbar nu just!
Henrik: tack för det! "Vanliga" metoder vet jag ju nog, men har ju inte tidigare haft en sjuk bebis, så beprövade tips är guld värda! Dessutom vill jag spara mediciner tills D är sjuk "på riktigt", tror på hemkonster (ånga etc) för mindre "åkommor".
Skicka en kommentar