måndag 24 maj 2010

Måtars


Vi har i Jeppo tre simställen - två stora sandtag som fyllts av grundvatten och ett stenbrott (vid "Måtars"). Nära det finns en varmansrallybana (heter det väl) och
elljus-skidspår på vintern. Har besökt stället två gånger de senaste veckorna - första gången för att intervjua för lokaltv några av de aktiva, som jobbat för att en tjärdal ska brännas nära stenbrottet i juli. Andra gången var i lördags, då förskolan och lågstadiet hade "arbetsdag" där ute istället för fredagen den 14. som var ledig. I lördags hade vi tur - lite svalare än det varit, men ändå varmt och skönt. Barnen hade olika lekar och fick se och höra om tjärdalen. Det blir jättetrevligt med byadagar "i skogen "i år istället för i centrum. Tyvärr sammanfaller de med qigonglägret, som jag ändå prioriterar, men hinner vara med de första dagarna då tjärdalen tänds. Tror jag kanske till och med skippar någon timme av lägret för att besöka tjärveckan då det blir musik på scenen som byggs i själva stenbrottet - på vatten! Det blir säkert fantastiskt!! Känns kul - var med i byarådet, då projektet inleddes 2007, även om jag då redan sa att jag inte själv var intresserad av att barka träd etc :).

Oh nej, nu måste jag verkligen gå och lägga mig - märks att slutet närmar sig med assistentjobbet, jag börjar falla in i gamla vanor mer och mer, dvs uppe på kvällen och då skulle jag förstås hellre vilja sova på morgonen än stiga upp 6....två veckor än!!

7 kommentarer:

heffamamman sa...

I år har vi prickat in byadagarna tydligt i almanackan, för vi har missat dem så många gånger. Hoppas att vädret blir fint den veckan! Det ser verkligen spännande ut allt vad de ordnar där vid berget. :)

Annika sa...

Ja, och det där sandtaget har jag ju tom sett!
Så roligt att veta exakt vad du skriver om. Allt blir så mkt mer levande.
Fina bilder.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Å stenbrott är så härligt att bada i. Fräscht men kallt :)

Anonym sa...

Hmmmmm. What's this about?
Julie

Jemayá sa...

Heffamamman: jag tror också det blir en toppenvecka! Förr var qigonglägret i början av juli, men sen flyttades det till "jeppo"-veckoslutet :(. Nå, i varje fall kommer jag att kunna fara dit i början av veckan.

Annika: jo, där gjorde vi vår baddebut för i år :) kram!

Anna: har faktiskt inte simmat i stenbrottet - just för att jag misstänkt att det är så kallt :), och till sandtaget ahr jag varit sen jag var liten flicka (det är närmare)

Julie: it's about a week in July when they are burning tar here in Jeppo. A lot of activities are planned around it and they all take place close to this...er "pit"? A stage will be built and music performed on water . We were there from preschool last Saturday and I also made an interview for local tv there just recently

Anonym sa...

I'm not trying to be dumb! Why do they burn tar? Is is excess tar or a celebration? jj

Jemayá sa...

Julie: I'm not being clear - they are extracting the tar from wood, that's how I should've explained it :(, but it's called "tarburning" in Swedish, and I didn't think, I just translated it. When you burn the wood in a certain way, you get the tar, which can then be used for different things. In the good old days they said that what tar (and something else, can't remember what) can't cure, nothing else can either :). I remember my father putting tar on my skiis, loved the smell! They haven't burnt it here for a hundred years, I think, they are now demonstrating the old tradition during "Jeppo-week", which is held every summer in July.