lördag 4 juli 2009

Mmmmm

I mitt växthus finns björnbär, smultron och gräslök - orkar inte mera ens försöka med tomatplantor, har misslyckats med dem så många gånger och de kräver ju jobb. Växthuset står i ett hörn av trädgården som skuggas av vår stora björk på morgonen, så jag antar att problemet är för lite ljus (men hittade inte riktigt annan plats för det då jag absolut skulle ha ett då jag flyttade hem.....). Anyway, nu börjar smultronen bli klara, det kommer bara lite, men det är underbart med de söta bären, som blir större i växthuset än ute i naturen.

*
Katterna har igen fått lov att sova i sovrummet, härom morgonen när jag vaknade sov Fia bredvid mig, D var i jämhöjd med mina lår, med huvudet mot fotändan och Gusta sen ytterst på kanten. Tyvärr vaknade katterna direkt jag steg upp, så något foto hann jag inte ta.

En svart frass (heter det så på standardsvenska...alltså manlig katt...) har hållit till i vårt och grannens fähus säkert över en månad redan. För två nätter sedan vaknade jag av ett fasligt liv mitt i natten, buller i trappan och arga kattvrål - troligen hade främlingen tagit sig in genom kattluckan och inte blivit varmt välkomnad. I natt hörde jag igen lite buller och rusade upp, men det var tyst då redan så jag fortsatte till toan. När jag satt där kom Fia insläpande med något stort i munnen - jag drog snabbt upp fötterna, då jag trodde det var en råtta (brukar inte sätta på lampan på natten så jag inte vaknar till för mycket). Märkte snabbt att djuret nog var dött och vågade mig till lampan, till min stora sorg såg jag att hon dödat en harunge. Suck, suck. Sen hade jag jättesvårt att få sömn, kände lite igen känslan och klev upp för att kolla kalendern - japp, fyra dagar till fullmåne. Somnade nog sen ändå, men lite mör i dag.

*

Det har varit svalare sedan i går - i natt kom en liten regnskur, mycket efterlängtad, tyvärr alltför liten. Man vågar nästan inte säga att det är skönt med svalare väder, för det får nu nog gärna bli varmt sen igen :). Jag har fortsatt städa och röja upp, på eftermiddagen skickade jag D till grannen så jag fick klippa gräsmattan i lugn och ro. Band upp handtaget, men det var lite väl tungt ändå - min gamla åkomma, domnade armar, blir bara värre och värre, det värkte i natt. Det var det enda problem jag hade under graviditeten, jag kunde knappt använda händerna mot slutet alls, gjorde jag något lite tyngre, kunde jag inte sova för värken. Var tvungen att be om hjälp av vänner för dammsugning och snöskottning. Direkt D föddes försvann värken, känseln i alla fingertopparna kom tillbaka efter cirka två månader. Det lär ska ha varit hormonellt - det blev för trångt i mina handleder för nerverna då jag tydligen ändå svullnade till, fast det inte märktes på utsidan. Problemet hänger säkert också samman med "yrkesskada" från lärartiden - allt rättande gjorde att jag redan då fick söka upp massör för mina spända nackmuskler. Det känner jag ännu av direkt jag gör lite tyngre grejer i trädgården till exempel. Tror inte armarna kommer att gilla nästa projekt - har brett ut en massa mattor på gräsmattan, det ska tvättas de närmaste dagarna! Brukar ta hjälp av regn för att fukta dem och skölja, men vi får se om vädret är samarbetsvilligt.

Njuter verkligen av att i lugn och ro kunna pyssla på här hemma och sen emellanåt göra något som D tycker om - snart ska vi och hälsa på lille J, som blev fem i veckan. Inte ens matlagningen stör mig, tvärtom har jag nu bättre tid att fundera vad jag ska laga och skaffa fram det som behövs. Är med andra ord inte mera stressad och känner att jag hinner med. Skönt. Det sköna kommer också att fortsätta, i morgonkväll kommer farmor med tåg och farfar troligen med motorcykel på måndagen. För dem är det bara bra om jag är borta hemifrån så mycket som möjligt, så de får råda om D ensamma. Hoppas gå på bio, kanske cykla lite (hoppas vinden mojnar.....) och lite jobba - julikolumnen ska skrivas. Ha en skön vecka allesammans!

3 kommentarer:

Henrik sa...

Björnbär och smultron & lök de var en trevlig blandning,,, växer de så där bara av sig själv,,, trevligt.
Kan säkert vara jobbigt att ha växthus

Men nog har ju katterna det bra när de får dela
säng med dig.

Grattis så här i efterskott Du hade namnsdag igår.

Marianne sa...

Så härligt att du känner dig ordentligt avstressad! Det är riktig sommar för dig med andra ord.

Våra katter har slutat sova i sängen, det går i perioder tycker jag. Men så fort jag bara vaknar till lite, lite grann på morgonen så märker Stina det och kommer upphoppandes. Jag tror hon ligger och lyssnar efter att min andning förändras eller liknande, för hon märker att jag är vaken innan jag ens själv vet det.

På rikssvenska tror jag bara att ordet "hankatt" finns för just en manlig katt. Får inte upp några synonymer i synonymlexikonet, men det finns säkert massor av dialektala ord!

Fortsätt med din sköna sommartid!
Kram!

Jemayá sa...

Henrik: tack, tack

Marianne: Gusta måste alltid annonsera att han kommer in i rummet genom att ..ja, vad ska man kalla det, "gny" är närmaste ordet för lätet, det är inte så skoj då jag vaknar så lätt, men annars är det mysigt med katterna :). TAck, det ska jag göra :). kram!