tisdag 21 juli 2009

Qigongläger

Jag säger bara: AAAAHHH. Fyra dagar avklippta från vardagen, helt fokuserad på att bli i bättre form. Vädret i Pörkenäs (nära Jakobstad) var bra (kall vind från havet på lördagen, men det gick att träna på parkeringsplatsen), naturen helt underbar (havet, solen, sanden, klipporna, skogen....), människorna som vanligt vänliga och öppna, många villiga att dela sina upplevelser med de andra. Jag har nu prövat på lite olika varianter - varit på tre läger från början till slut, ett har jag helt missat (då D var nyfödd), sedan endast dagstid och ifjol två nätter, men med tät kontakt hem. Det bästa är såklart att kunna stanna över natt och vara med från början till slut, med minimikontakt till resten av världen. De första åren var jätteroliga kommer jag ihåg och jag själv energisk och ivrig. Denna gång tror jag att jag var så trött i grunden, så jag behövde få vara mera för mig själv, orkade inte riktigt skapa kontakter som jag förr njutit av.

Jag tog väldigt lite foton också, ville fokusera på träningarna och mig själv. De jag tog knäppte jag lite i förbifarten om jag råkade ha kameran med. Vi hade träningar från sju på morgonen till cirka nio på kvällen, med mat och mellanmål där emellan. Men det var ganska många meditationer och också diskussion, man fick ju själv bestämma vad man ville och orkade delta i. På lördagen efter lunchen kände jag att jag behövde ännu mera vila - sökte mig ner till stranden och låg där i lä vid en sten i över en timme, somnade till och med till en liten stund. Ett mobilfoto från den stunden finns i första kollaget, uppe i mitten (klicka på bilden för att se alla foton bättre!).

Speciellt det första dygnet var jag jättetrött, trots att jag på eftermiddagen fick en verkligen effektiv energimassage, som också var mycket fysisk. Jag tror den behövdes, resterna efter vintern fanns ännu djupt i de spända ryggmusklerna, men knådades effektivt bort. På kvällen var jag tvungen att smita iväg från kvällsmeditationen - sov redan långt innan de andra. På fredageftermiddag började jag småningom känna hur jag blev mera energisk och orkade vara ltie mera social, men en konstig osäkerhet hängde kvar ännu till söndagen. När jag funderat på saken tror jag det har med övergången tillbaka till "normalt liv". Jag har ändå varit så fokuserad på D och skötseln av honom och hemmet att jag delvis tappat greppet om hur man är med andra människor, om man lite överdriver. Helst sitter jag ju och skriver på datorn :(. Tycker mig komma ihåg att jag hört att till exempel fruar som länge varit hemma med barnen och sedan ska ge sig ut i arbetslivet kan känna sig osäkra. Tror jag har lite samma sorts symptom. Känner mig ointressant, gammal, ur form - det vill säga, självförtroendet är inte bra. Det kändes nästan som om jag fallit tillbaka till den lite skygga och blyga flickan jag var som tonåring. Men jag lät mig känna mig så, tror det var bra att släppa fram allt - sen på söndagen började jag känna mig mera naturlig igen bland de andra.

På lördagkväll ordnades en helt underbar fest med mat, dryck, sång och ganska ex-tempore, men hjärtligt roliga programnummer (hon i vitt som kramar alla män är Lill Lindfors, om ni inte riktigt känner igen henne :). Det var så skönt att känna sig "delaktig" - till denna grupp hörde jag helt och hållet, trots att vi alla hade olika familjeförhållanden, åldrar, kön....Jag är så glad att jag snubblade över qigong år 2003 när jag flyttade hem. Speciellt dessa läger har varit viktiga "tankningstillfällen" och givit mig så många fina kontakter.


Nu gäller det att hålla kvar känslan, träna på egen hand och försöka få in så mycket gemensamma träningar som det bara är möjligt med jämna mellanrum. Känner ännu av lugnet inombords, kroppen känns starkare och smidigare. Igår städade jag hela huset, nästan sådär i förbifarten och var inte helt slut efteråt! Igår och i morse har jag gjort uppvärmning och lite "walkingqigong" ute på gården, medan D väntat på sin frukost. Min mamma fick en reikibehandling igårkväll - orkade sköta lite extra om henne också, vilket kändes jättebra.

Jag hade hela tiden tänkt att D är första gången tre nätter hos sin pappa, insåg först senare att jag ju också för första gången är tre nätter borta från honom - vi var båda så glada över att vara tillsammans igen på söndagskvällen, inget gnäll, inga sura miner, bara puss och kram hela tiden :). Å då det skulle kunna fortsätta så här!

9 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad underbart det ser ut. Vilken vacker natur! Verkligen en sådan typ av natur som jag älskar allra allra mest....! Klippor, vatten osh lite sand. Underbart!!!!!
Och det känns som om dessa dagar fick dig att ladda om ordentligtn viklet är så viktigt. Nu hoppas även jag att du kan hålla kvar vid denna känslan! :-)
Det där du beskriver om din "osäkerhet" bland folk tror jag är ngt som många känner igen sig i. Även om man inte ens är blyg normalt så kan det ibland kännas lite "bakvänt" att umgås i större sociala sammanhang, speciellt efter att man tillbringat längre tid "ensam" eller enbart med ett gåtal mycket närstående. Att kasta sig ut band främmande personer kan ju då kännas konstigt. Och det är lätt att tänka att man själv är en högst ointressant figur. Jag tycker iallafall det var bra att du tillät dig känna som du gjorde, och att du senare verkligen kände att du kom "ut ur" denna känslan!!
Ni verkar iallafall varit ett fint gäng och att få ett par dagar "isolerade" från omvärlden måste känts helt underbart!
Sedan att det kändes lika underbart för dig att komma hem till D förstår jag också! :-)
Många kramar och fortsätt nu sköta om dig!

Anonym sa...

Vilket härligt läger du fick!
Njut av såväl läger- som D-känslor, och ha det skönt resten av sommaren också!

Kram, StrandMamman

Henrik sa...

Va vacker natur, har aldrig varit i Pörkenäs
Så bra att Du fick extra energi av qigong lägret hoppas känslan håller i.

Förstod jag rätt, att Du kan ge reikibehandlig det borde jag pröva på någon gång.
Kan nog förstå "D" känslor med återseendet med efter så många dagar.
Välkommen tillbaka till Bloggen.

Kram !

Jemayá sa...

SAltis: Stället vi var på var nästan magiskt, speciellt då vi hade sån tur med vädret! Egentligen är stället "kristet" så vissa hade varit lite oroliga över att släppa in qigong, som ju ändå kommer från kinesiskt/buddistiskt etc tänkesätt. STrongt gjrot att de ändå vågade släppa in oss. Nästa år är lägret på samma ställe, tyvärr igen samtidigt som Jeppodagarna, synd att man måste välja mellan att knyta an till folk i hembygden eller sköta om sig själv :(. Men så är det....Tror och hoppas att jag framöver kommer att ha mera möjlighet att fortsätta sköta om hälsan, lägren ger alltid en sån bra början till nya vanor! kramar!

Strandmamman: tack, det har varit en fantastisk sommar - och den är ju inte ens slut än :). Du bidrog ju också till det hela!! kramar

Henrik: tack - jo, Pörkenäs är fantastiskt fint, förstås hela kustremsan! Jag ger reiki bara vid behov åt behövande, inte direkt "behandling", eftersom jag lite kommit bort från det hela. Men bra att ha att ta till här hemma också. Rekommenderar - det finns säkert folk där du bor som kan ge det! kram

Marianne sa...

Ja vad härligt att det blev en bra upplevelse, och jag säger som Saltis att det var bra att du tillät dig att känna som du gjorde så att du kunde släppa det sedan.

Går du på qigong i veckorna också? Det kanske är det bästa sättet för att behålla känslan och energin?

Å vad jag skulle behöva en sån där energimassage! Eller vilken massage som helst! Min rygg håller fullständigt på att knyta ihop sig nu efter allt datorsittande.

KRAM!

Jemayá sa...

Marianne: i våras hann jag gå tre gåner på qigong - måste ju ha barnvakt varje gång, så det kräver planering. Men nu försöker jag starta varje morgon med en uppvärmning utomhus + lite qigong och hoppas kunna komplettera med någon veckoslutskurs och kanske kvällsträning någon gång. Är hoppfull :)! Motionerar du regelbundet? Vet ju själv hur det känns i nacke/axlar efter mycket skrivbordsjobb - viktig att det hålls rörligt. kramar!

Marianne sa...

Nej, jag är dålig på det där. Det enda jag gör är att städa lite, och så traska runt här i huset. Och det blir i snitt i alla fall en 6-7000 steg om dagen, bara på att vara hemma. Mer när jag sticker ut förstås. Och det är det som är problemet, måste ha bil för att komma någonstans.

Kram!

Jemayá sa...

Marianne: kanske det skulle vara en idé för dig också att köpa en "zumba"-dvd, förstod på strandmamman och Taina att det är toppen, ska testa sen senare i höst! Är det så att du inte har tillgång till bil? Kanske någon magdansös kan komma och ge dig privatlektioner hemma :)? Jag skulle vilja pröva på magdans någong gång - det borde de väl ha där i dina trakter? kramar!

Unknown sa...

Hejsan, sitter och samlar bilder från Pörkenäslägret i juli. Har fått förtroende från Stina att lägga upp ett album på www.kfhs.fi/qigong och hittade just en guldgruva på din blogg, tror jag. FÅR jag använda dem?
Jag vet inte om du fick mitt mejl för ett par veckor sen, där jag berättade om detta. Inte såå många svar...
.../affe