måndag 23 januari 2012

Startproblem

Hoppsan, plötsligt har det gått en massa tid sen jag sist skrev! Vi har hunnit med årets första influensor, både D och jag. Tack och lov blev de inte så långa. Jag fick den först - lite feber och mycket snuva och förstås smittade jag ner sonen. Vi klarade båda upp det på cirka fyra dagar. Det som var skönt var att jag i princip inte missade några jobb, har ännu haft det rätt lugnt och dessutom slog det till över veckoslutet för sonen. Är ändå riktigt nöjd med jobbstarten för året - januari brukar vara tyst, men har redan fått skrivet en kolumn och en artikel och jag tror det blir en kolumn till denna vecka. Min engelskakurs har börjat förra veckan också och denna vecka startar lokal tv igen. Är glad över att ha något fast också (undervisningen varje torsdag förmiddag), men inte för mycket. Behöver luft i vardagen för att få skrivet något, har jag märkt. Bäst inspiration har jag på veckosluten då sonen är borta, för då är jag mest avslappnad!

Jag hade den stora turen att få vara med i Marthaförbundets "Operation Vardag" där man får hem en person som hjälper en ordna upp främst i köksregionerna och hjälpa med kokandet. Min väninna har hand om projektet här i trakten och tyckte jag skulle passa som klient. Det var helt underbart - det började i november, då jag hade det som jobbigast, både mycket jobb (ännu med dödsboutredningar och vanligt jobb) och dessutom hjärtesorger. Att koka har alltid varit ett nödvändigt ont för mig och fick en massa goda praktiska råd - det var så skönt att äntligen ha någon att fråga om olika bassaker man funderat över. För en vecka sedan kom en fotograf hem för att ta bilder till artikeln, främst på mig...det var en ny upplevelse! Är nog inte så van att stå framför kameran, men det var riktigt kul. 

Martina Uthardt fotograferar Marthaprojektets lärare. Hon lärde mig laga chokladmousse bland annat - det är lite farligt :).

Förra veckan startade arbiskurserna, med den följden att jag sitter här med muskelvärk just nu! Det blev lite rivstart - torsdag qigong, fredag var jag och simmade då jag förde D till hans pappa. På lördag var jag och dansade för andra gången i år - och i "Latosaari" som finns i finska Lappo (ca 60 km söderut) är musiken mycket mångsidigare än på danserna här i trakterna. Mera fart på också, så det är blir ett ordentligt gymppapass! Jätteroligt att jag fått nya vänner att åka till danserna med och dessutom blir jag uppbjuden, vilket förstås också är kul :). Sonen var som sagt borta i helgen och jag latade mig maximalt dagstid - tittade mest på tv (vilket jag i vanliga fall gör väldigt sällan, eftersom det oftast är Bolibompa som gäller....) och läste. Söndagkväll var det dags för zumba, men då märkte jag att det blev lite för mycket. Blev mest irriterad över det evinnerliga hoppandet, vilket förstås berodde på att jag helt enkelt var för trött i kroppen för att orka koncentrera mig. Denna vecka blir lugnare :), men kul att det nu finns ordentligt med möjligheter att sköta konditionen. 
Igår, söndag, hade vi presidentval. Det var jättekul att kandidaten för De Gröna, som jag röstat på, gick vidare lite överraskande. Svenska folkpartiet hade en mycket god kandidat, en kvinna, men hennes framtoning i debatten jag främst gjorde mitt beslut via, var lite osäkert medan han som jag valde, var lugn och diplomatisk - precis det jag tycker behövs nu. Det faktum att han också är gay är endast till hans fördel, anser jag. Dags att visa att vi i Finland inte bryr oss om folks sexuella identitet, en persons erfarenhet, framtoning och förmåga att diskutera är det viktiga. Blir spännande att se hur det går i den andra omgången. 

3 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Förutom era influensor låter det som året har fått en riktigt bra start!!!! Och vilket härligt projekt! Wow!!! :-) Att ha någon som hjälper en med matlagning och annat låter toppen!
Hoppas nu att ni får vara friska och du keep up the dancing!!! :-)
Kramar!!

Jemayá sa...

Saltis: min väninna började meddelandet, där hon frågade om jag ville delta med "nu har du vunnit på lotto,nästan" - och så kändes det också :). Skulle ha behövt det redan då min mamma levde och jag kämpade med att laga mat som passade henne också, men nu var det nog också skönt. Dessutom hjälpte hon mig att städa upp i köksskåpen - något jag hade skjutit upp i åratal.....Tyvärr har D igen blivit förkyld, men jag är i varje fall i form. Och det känns bra att vi igen tagit ett steg framåt (tänker på flytten av hans säng - nästa inlägg). Stor kram!!

Ann-Marie sa...

Va häftigt med operation vardag!