måndag 30 januari 2012

"Vad jobbar du med"?

Folk brukar fråga mig vad jag egentligen jobbar med - det är inte en lätt fråga att svara på utan långa förklaringar. Lättast blir det att säga "jag är frilans".

Det är rätt otroligt att även om jag egentligen inte har någon arbetsgivare, så brukar det alltid ordna sig med jobb. Bara nu inom januari har jag fått tre förfrågningar: om översättningar till svenska, potatissortering och dagisjobb - det sistnämnda har jag inlett i dag. Efter sportlovet ska jag också vara två veckor. Det blir riktigt lämpligt, inte för länge, men skönt emellan med lite mera stadigt jobb, och riktigt kul att vara dagistant till sonen :).

Ska roa mig med att skriva ner vad allt jag jobbade med ifjol - har ju märkt att bloggen fungerar som historieskrivning också. Man glömmer så hastigt, men på bloggen finns allt kvar...i varje fall tillsvidare.

Alltså jobb 2011:

"Fasta jobb"
- närståendevårdare.(till juni, deltid, även om dygnet runt :))
- företrädare för minderåriga flyktingar (på sätt och vis fast, fast oregelbundet och deltid, nu har jag bara en pojke kvar, så nästan inte något att göra med det mera)

Frilansuppdrag:
- lokaltv (alltid vår och höst, sändningar varannan vecka, så det blir inte så mycket per månad, på våren har jag varit programledare och "frågeansvarig" för frågesporten "Fråga sexan", bestämde mig för att det var sista året. Gjort det sju år, tungt och otroligt intensivt med  4-5 bandningar lördag-söndag. Inte motiverad att fortsätta mera med frågesporten )
- kolumnskrivande för lokala dagstidningen (en/månad), någon sporadisk artikel (tror det blev bara en i fjol)
- Jakobstads personaltidning (ca 4 artiklar varje vår och höst)

Lärarjobb:
- vikariat i främst gymnasiet detta år: tyska (våren), psykologi, religion (både vår och höst)
- "praktisk finska", arbetarinstitutkurs på hösten
- engelska, yrkesakadamin (16-17-åriga konststuderande, 2 lektioner/vecka hösten, och vårterminen -12)

Sporadiskt:
- våren: frågesportledare på Lions-fest (och lagade frågorna/svaren)
- föreläsning i arbetarinstitutet: månadens resa: Peru
- cirka en vecka på potatiströskan (fotot från en regnig dag, då vi fick sitta och vänta att den värsta regnskuren drog förbi, tog det vackra ;)  fotot med mobilen )
- två föreläsningar om flyktingarbetet i nejden/mitt förhållande till det (Röda korsets grötfest, finska församlingens julfest)

Firman

... heter tillsvidare "Linderlines"...alltså "Linders rader", men det har få förstått, utan istället trott att jag har rederi....ska försöka komma på lämpligare namn och byta!
- längre översättning till svenska och finska
- egna vykort av egna foton ( gjorde i förra veckan nya som inte är tryckta ännu - här är ett exempel: )



Ni kan kanske förstå att det inte är så lätt att svara på frågan "vad jobbar du med"!

I framtiden hoppas jag det blir större fokus på frilansuppdrag, eget skrivande och firman, det har kanske varit lite väl splittrat. Vikariat piggar också upp, men det får inte bli för mycket av det. 

2 kommentarer:

Pia - My Green Blog sa...

Det är ju helt uppenbart att du är tusenkonstnär!
Bilderna på vykortet är helt underbara.
Tycker att det vore idé att vidga vyerna lite, att inte begränsa sig till hemorten.

Kram och Lycka Till!

Jemayá sa...

Det är nog i planerna att vidga vyerna, har lagat ett kort över närmaste stad :D. Men jag får ta lite i gången, har inte så mycket pengar i firman, så jag trycker vartefter det kommer in något (och jag fått idéer på nya kort!). Håller som bäst på att byta tryckeri för att få bättre kvalitet. Men det är svårast dethär med att "överföra" bilden till tryckeriet i rätt format! Kramar!