fredag 6 november 2009

Influensan, vaccinera eller ej

Jag har funderat mycket de senaste veckorna på om jag borde låta vaccinera mig och D eller ej. Mormor har haft Hongkong-influensan och asiaten och borde ha motståndskraft (men fick säsonginfluensavaccin häromdagen). Tidningarna har varit fulla med skriverier för och emot, jag har känt mig påverkad av det negativa och bestämde mig för att tacka nej till vaccinationen, när den plötsligt erbjöds till dagispersonalen för cirka en vecka sedan (tror jag bara hade några timmar på mig att bestämma mig). Ett litet hopp har jag att jag kanske redan hade en mild version av influensan - blev ju plötsligt sjuk i augusti efter en resa till södra Finland. Var själv överraskad över att bli det, eftersom jag kände mig så taggad (det har jag lärt mig av de svenska bloggarna :) efter sommaren. Jag eller D hör inte heller till någon riskgrupp, men läste just på FB om en bekant vars lilla bebis hade lunginflammation, det vill man ju inte heller. Sällan har man varit så förvirrad med anledning av hälsan.

Funderade på varför och tror att det för min del i varje fall har att göra med att jag inte mera helt litar på myndigheterna, i detta fall sjukvårdspersonal. Det känns som om cancern blir mer och mer vanlig, liksom andra allvarliga sjukdomar. Varför? Kan det möjligen ha något att göra med tillsatsämnen överallt? Ämnen i kosmetika...ja allt omkring oss, som kanske inte alls är så bra för oss, men det har ingen brytt sig om, eftersom försäljningen varit det viktigaste...? Utarmning av jorden som en följd av allt mer ensidigt och fabriksaktigt jordbruk? Det finns myndigheter som ska kontrollera det ena med det andra i födan bland annat, men det är inte från dem larmrapporterna kommer.

Nu är det inte så att jag tror att alla går i läkemedels- och kemiindustrins ledband och de flesta tror jag verkligen är måna om människors välmående, men eftersom jag upplevt att så många mer eller mindre fnyst åt komplementera behandlingar, som helt klart och tydligt ger hjälp och lindring åt fler och fler människor, känns det som om de inte vill öppna sig för den möjligheten att läkemedlen inte är de enda vägarna till hälsa. Varje väg borde tas i beaktande och det mest skonsamma sökas fram för var och en - ett holistiskt synsätt skulle vara det allra bästa (och till det är det ännu rätt lång väg hos oss). Kanske detta inte är relevant i detta fall, nu tror jag att jag bättre förstår vad ett vaccin egentligen är, men ändå...

Marianne fick mig att lite haja till - hon lyfte fram en aspekt på det hela som inte mycket berörts. Kopierar från hennes blogg (med tillstånd). Detta är ju riktat till svenskar, men kanske någon kan bli inspirerad av exemplen och söka redan på de finska motsvarigheterna:
"
Här är lite fakta som jag hittade hos WHO:

*Nästan 10 miljoner barn under 5 år dör varje år av sjukdomar - det är fler än 1000 barn i timmen. Lunginflammation, diarré, malaria, mässling och HIV är de främsta orsakerna och nästan alla dessa barn skulle kunna räddas genom relativt enkla och billiga åtgärder.

*Cirka 1,8 miljoner barn dör varje år av lunginflammation.

*År 2006 dog 748 850 barn under 5 år av malaria.

*Varje MINUT dör 2 barn under 5 år i Afrika av malaria.

*Cirka 2 miljoner människor dör varje år av HIV/AIDS.

*År 2007 dog 1,77 miljoner människor av tuberkulos, samtidigt som 9,27 miljoner nya människor drabbades.

*Mer än 1 miljard människor är drabbade av Neglected Tropical Diseases (bortglömda tropiska sjukdomar), varav de flesta kan förebyggas och botas.

Visst är det bra att alla svenskar kan få gratis vaccination mot svininfluensan? Men samtidigt som vi tar vår spruta, kanske vi kan passa på att tänka på alla de som inte får den medicinska vård de behöver genom att skänka ett bidrag till valfri biståndsorganisation? Här är några förslag:

"

12 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Jemayá,
jag kan förstå att det itne alltid är lätt att veta vad man ska tro. vad som är bäst. man vrider och vänder på för- och nackdelar. Kanske känner man att man inte har tillräckligt med kunskap heller. Det är svårt.

Själv har jag vaccinerat Ella. Här rekommenderades det att vaccinera små barn eftersom det framförallt är de som fått allvarliga symptom av just svininfluensan. Vi har även vaccinerat henne mot den vanliga influensan. Jag känner att detta var rätt för vår del. Jag var inte sirekt orolig över svininfluensan heller eftersom det trots allt är så många som fått den utan att få allvarliga symptom. MEn det kändes ändå dumt att ta en risk för att hon skulle bli riktigt riktigt dålig. Eftersom det är ett respiratoriskt virus som ofta kan ge svåra luftvägssymptom kändes det som ett väldigt bra beslut att vaccinera nu när det var möjligt.
Nu råkar jag ju vara naturvetare och tycker tyvärr att massmedia skriver alldeles felaktiga saker om mycket enbart för at "skrämma" folk och kanske slja lösnummer. Vet inte men det känns konstigt att folk är rädda för just vacciner. Med tanke på hur mycket gott just vaccin har gjort för människor. Tänk innan det fanns vaccin mot så många av väldigt allvarliga sjukdomar som t ex mässling och polio. Det var hemska epidemier med både död och väldigt allvarliga korniska skador som följd. Jag tror ibland att man i den rika västvärlden har glömt detta och nu tar media upp saker som att man iv vissa (enligt min tycke även väldigt ovetenskapliga) studier kunnat visa på att vaccinering skulle kunna öka risken för t ex autism hos det barn som vaccineras. Jag blir riktigt arb av att hära sådant! Det är inte ens vetenskapligt bevisat plus att den ev risken är sååååå liten att den jämfört med att få allvarliga skador och t ex dödlig utgång av själva sjukdomen, är i stort sett obefintlig. Jag ahr svårt att förstå att man inte vill försöka skydda sina barn mot sjukdomar man vet har en hög risk att orsaka skada. Sedan finns en annan aspekt i detta med vaccinering och det är att ju fler som vaccinerar sig desto mindre spridning får ju sjukdomen ifråga vilket är positivt för alla i samhället.
Men visst kan det vara svårt att sålla allt man får höra från media.

För att anknyta till Mariannes inlägg så kan jag ytterligare känna att varför vill man inte vaccinera sitt abrn om detta erbjuds gratis. På ngt vis känns det nstan lite bortskämt. Att vi i rika länder som får detta erbjudande tackar nej medan andra föräldrar i länder där man inte alls har denna chans skulle gjort nästan vad som helst för att få möjligheten att kunna ge sitt barn detta skydd.

Sedan håller jag med dig angående detta att man verkligen borde ta in en större helhetssyn inom sjukvården. Många personer skulle kunna bli hjälpta om man kunde ta in sk okonventionella metoder tillsammans med de "naturvetenskapliga". En av de lyckade mixarna som ju stannat kvar inom sjukvården är ju akupunktur.

Oj det blev ett långt inlägg.
Om du vill diskutera detta med vaccination för t ex D mer med mig så får du gärna maila dig. Om du har frågor. Jag är ignen expert men tycker ändå att jag har lite koll på detta. Iallafall såpass att jag känner att jag kan se igenom en del av medias olika bud.
:-)
Stor kram!!!!!

Fritt ur hjärtat sa...

Kloka funderingar, varför är det så mycket olika information, varför är det för och emot i pressen det är så förvirrande.
Saltis svar är mycket bra och ger lite nya dimensioner.
jag är för vaccineringen, sonen gör det i skolan nästa vecka och jag såfort de är slut på de med företräde. Inte så mycket fö min skull men fö att inte sprida smittan vidare om jag skulle drabbas. Runt mig har jag många asmatisker och flera med kol, jag väljer att se det som en möjlighet att de kasnke inte drabbas om vi omkring tar sprutan. Sedan är det rapporterna från kollegorna, det är många sjuka som ligger inne, riktigt sjuka, det är "bara2 dödsfallen det står att läsa om i pressen, men det är kasnke inte främst det vi ska vara rädda för utan de att lungfunktionen slås ut på väldigt många och det blir långa hemska tider i vården.
Men det finns inget facit, var och en måste göra efter sitt hjärta, mitt sa att vaccinera sig är bra.

Anonym sa...

Jag tänkte på det där med lunginflammation och att man ju helst inte vill att småbarn ska få det eftersom det skapar ärrbildning på lungorna.

Henrik sa...

Det tycks nog vara så många olika uppfattningar om
vaccinera eller inte, det är nog ett slags hysteri som är på gång
vet inte vad man skall tro, läste att i Uleåborg uppstod många hundra meters kö när de började vaccinera riskgrupper med vakter på plats, inte är det riktigt som det skall vara med ett sådant hysteri, själv gå jag till hälsocentralen sen, när det blir tid att vaccinera stora allmänheten.

Kram ! ! !

B-M sa...

Tänker vaccinera båda barnen, 12 och 3 år, men inte mig själv då jag inte hör till nån riskgrupp.

Anonym sa...

Tänk ...Ifall vi haft möjlighet o ett måste att vaccinera oss så fort vi känt oss sjuka,hur skulle det då bli med oss? Vi har inte sett följderna av vacciner som testats för kort tid.Vaccin mot svininfluensa,är just ett sådant.Snart får vi vaccin mot alla typer av influensa. Naturvän

Jemayá sa...

Saltis: idag fanns det annons i tidningen att också friska får vaccin på må-tis, jag tror jag går och låter åtminstone D vaccineras, besluter mig själv på plats....Om jag hade möjlighet att vila ut sjukan, skulle jag inte ta vaccinet, men det finns ingen som sköter om mig och hushållet om jag är sjuk, det är så himla jobbigt. Tack för erbjudandet!! stor kram!!

Fritt..: som sagt, jag lutar mot att jag tar sprutan nu, trots att jag försöker undvika främmande medel i kroppen så långt det går..

Matilda: oj huj, det vill man ju inte :( :(.

Henrik: här är det i början av nästa vecka. SEr lite hur det ser ut på måndagen...

BM: det gör ju inte jag heller, men som sagt, vem sköter allt om jag är däckad i i en vecka, eller, hu, slog mig just, om jag hamnar in på sjukhus, blir det stora problem. Nej, tar nog sprutan bara jag ännu får den!!!

Naturvän: precis sådär har jag tänkt. Men nu har jag mer eller mindre kommit fram till att i min situation har jag inte "lyxen" att bli sjuk, så i detta fall blir det nog vaccin. Vi får hoppas att alla diskussioner leder till att alla börjar tänka närmare på vad man tillför i kroppen!

Christina sa...

Pojkarna hos oss tar oxå svininfluensasprutan, men den vanliga influensasprutan brukar vi hoppa över. 18 åringen bestämmer själv, men vi föräldrar vill nog oxå ha den när den bjuds till oss.

Saltistjejen sa...

Måste bara svara "naturvän" lite om detta med att man inte vet så mycket om nya vacciner. För det första så är inte H1N1 vaccinet särskilt nytt. Det har producerats på samma vis av samma företag som procuderar vanligt influensavaccin så det är samma som detta. Sedan vet jag att vissa säger att de "inte vill ha någon främmande substans i kroppen" men det är ju också rätt konstigt sätt att se på saker. Allt runtomkring oss är ju sk främmande. Även luften vi andas innehåller för kroppen främmande substanser.
För att inte tala om maten. Självkart ska man försöka minska intag av gifter etc men detta att man inte vill vaccinera sig p g a att man itne vill ha främmande ämnen i kroppen tycker jag låter så bakvänt. Sdan handlar det självklart inte om att vaccinera sig mot varenda sjukdom som finns, men jag kan inte se ngt som helst fel eller negativt med att man ska vaccinera sig mot sjukdomar som kan resultera i mycket allvarliga konsekvenser. Både ur egen egooistisk synvinkel samt ur populationsbiologisk.
Nu säger jag itne att det var såhär du menade, men jag tror ändå att många tyvärr är väldigt rädda för saker p g a att man har för lite kunskap om dem. Sedan tycker jag visserligen att det också har skapats en viss hysteri kring detta med H1N1 vilket är oturligt.

Anonym sa...

Synpunkten att man genom att ta vaccin minskar på spridningen, var en ny point för mej, tack för det.Det kan vara avgörande för ens beslut beroende på tex var o hur man jobbar. Själv tar jag inte vaccinet. Jag skulle ta om jag skulle höra till riskgrupp, och troligen om jag skulle jobba inom sjukvården.Det är positivt att finska folket genom debatten måste börja tänka själv och ta även ansvar. Vi är många av oss ganska bortskämda och styrda inom vårdfrågor. Beträffande barn som blir sjuka råder jag att kontakta läkarvård omgående och ifall man blir bollad hem tillbaks o vänta , gäller det att åter ta ansvar själv, och söka läkarvård fast via privata sidan då - om inte allmänna sidan ger det gensvar man behöver.Allvarligt sjuka barn kan försämras snabbt. Barn har dock också en underbar förmåga att krya på sej snabbare än vuxna. Man kan ockå satsa på att stärka sin egen immunitet, så ifall man blir sjuk borde man komma lindrigare undan, återhämta sej snabbare.Mitt råd är att äta immunitetsstärkande mat som bygger våra ensilda celler till starka motståndkraftiga "cellindivider", försöka få sovet tillräckligt, stressa så lite som möjligt, motion så mycket vardagen tillåter. Kanske hindrar det inte från att bli sjuk, men ger kroppen en bättre möjlighet att tillfriskna.Många olika saker påverkar kroppens immunitet. Kram Katri

Anonym sa...

Halloj! Nu har jag börjat blogga igen, men de har ju ändrat på hela bloggen.fi så jag tror inte den gamla länken fungerar. Men det var ju inte det jag sku skriva om utan om vacciner. Själv är jag redan vaccinerad (riskgrupp:gravid) och vi hade tänkt fara och vaccinera Trollet nu på mån. el. tis. Tyvärr blir det inte så för han fick falsk krupp i dag så nu måste vi vänta ut det innan vi kan vaccinera. Tycker inte jag vill riskera att han ska bli sjuk, har själv haft dubbelsidig lunginflammation som 8-åring och det var hemskt, minns det fortfarande mycket tydligt.

Debattinlägget i dagens ÖT var också mycket informativt och bra.

Hälsn: Trollmamman

Anna, Fair and True sa...

Håller med Saltis både i hennes första kommentar och i "svaret" till naturvän. Det är liksom ingen rocket science just det här vaccinet jämfört med andra influensavaccin. Så man ska inte vara orolig över att de tagits fram för fort eller så. Sedan är det t ex dåligt att folk tar ANTIBIOTIKA i tid och otid, mot t ex förkylning som är ett VIRUS och inte en BAKTERIE. Men vaccin stoppar vi ju inte i oss hur som helst utan det är för väl utvalda grejer och just influensan - denna och säsongsinfluensan - är en sådan.

Så till dig Jemayá, tycker du inte ska vara rädd för vaccinet. Du behöver nog heller inte oroa dig för att du ska bli sjuk. Men din son tycker jag du ska vaccinera och sedan för att skydda honom och andra runt omkring kan du själv vaccinera dig. Men i slutändan gör du såklart vad du vill men det är mitt råd. Själv ska jag ta det så fort jag blir frisk från min förkylning.

Kram!