tisdag 10 november 2009

Livet efter vaccinet

Om detta är allt vad biverkningar vi fått av vaccinet, kan jag inte annat än vara jättenöjd. Vi fick vaccinet på måndagen (jag fick den alltså också för att jag är dagispersonal), på tisdagen hade jag en hård, utbredd "bula" där vaccinet gått in och det var ömt, men jag fick bara ont i armen då jag gav fart i gungorna på dagis. D har inte klagat på något alls, och jag har inte heller märkt något speciellt med honom. Gav reiki till mig själv och D första kvällen - kanske det hjälpte, eller så hade vi helt enkelt tur med biverkningarna!

På tisdagseftermiddagen (igår) efter att jag hämtat D hade jag förberett mig på att ta det riktigt lugnt. I stället blev jag inspirerad att börja städa och hämta ner några julmattor som sällskap till min nya orientaliska matta, som jag köpte i söndags. Då åkte jag och D till Jakobstad, gjorde fynd på loppis (halare, höstjacka och mössa till D = 4,50 :) och sen en betydligt dyrare matta till vardagsrummet :). Redan samma kväll möblerade jag lite om i arbetsrummet, flyttade länstolen i hörnet där jag tidigare hade haft ett bord. Blev mycket mysigare och fick mera av en läshörna, därifrån jag ser vad som händer i trappan och i rummet. Denhär veckan har jag äntligen börjat läsa lite böcker om förskoleundervisning. Det var så roligt att få något fint och färggrannt dit ner, det var nog den som inspirerade till ommöbleringen på vinden också!

På tisdagseftermiddagen/kväll såg det ut såhär:

Samtidigt vill jag passa på och visa några andra detaljer från vardagsrummet
- mattan, en Shiraz från Iran (sa de :).














Har inte tidigare visat "fyndet" jag gjorde på vår höskulle i somras - en gammal trälåda, som väl använts som något sorts mått förr.








Till sist kartan, som hänger bakom den riktigt gamla soffan. När jag studerade i Åbo, blev jag god vän med en amerikansk kille (och senare också med hans flickvän). A var jättebra på att rita och måla och började laga personliga kartor till vänner och bekanta, man fick säga vad man vill ha på sin. Jag tror jag har den enda kartan i världen där bara en ort i Finland presenteras: "journeyhead Jeppo" och en stor röd stjärna :). Vi hade också reseintresset gemensamt på den tiden. Tavlan var inglasad en gång i tiden, men det gick sönder och jag har inte kommit mig för att göra det igen.

I dag onsdag var det dags för inbandning av Aktuellt i lokaltv igen. Mobilfotona är från ån i Nykarleby - Ny-tv ligger precis här intill. De har otroligt fin utsikt från studion! Som ni märker är snön ett minne blott just nu, den smalt bort på några dagar.


Samtidigt som jag har en ordentligt "krigsmålning" passade jag på att fota mig själv här hemma. Fick inskickad första kolumnen på fyra månader, vet inte om de publicerar den, men känner mig nöjd att jag igen fick en skriven. Ifall de publicerar, borde de få ett lite bättre foto än det de haft, men är inte så riktigt säker på att fotona ikväll heller passar. Puh, det har varit svettigt att få detta inlägg skrivet, telefonen ringde mitt i, sen har jag räddat en fågel, som Fia hade släppt in, D har berättat otaliga saker under tiden, men nu börjar det blir klart. Dags för matlagning! Lite känner jag av huvudvärk nu, men det kan lika gärna bero på spända nackmuskler av städningen i går!
Posted by Picasa

14 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å vdu verkar ha fått riktigt fina biverkningar av vaccinet - energi!!! :-)
haha, Ella fick inte heller några som helst biverkningar av sitt vaccin. Jag tror tyvärr att media ofta överdriver även detta. M´s moster är ju pensionerad läkare och fick rycka in och jobba extra nu under vaccienringarna i Sverige. Hon sa att hon blev fly förbannad på vad tidningarna skrev om hur sjuuuuk man blev av vaccinet eftersom av alla de hundratals patienter som de vaccinerat under de första veckorna hade ingen fått några allvarliga biverkningar alls. Men överdrifter verkar ju sälja lösnume så det lär man fortsätta skriva. vad det än gäller. Suck!
Skönt allafall att ni mår bra och vad mysi din nya läshörana blev! och kartan var superläcker tycker jag!!!
Kramar!

Anne sa...

Vad skönt att inga biverkningar kommit efter vaccinet. Jag såg att du skrev att det varit sprutor ni fått. Ibland verkar de tydligen ge nässpray också, åtminstone här i USA.
Trälådan känner jag igen, det finns en del sådana ärvda hemma hos min mamma. Jag vill minnas att hon sett i nån antiktidning att de där lådorna är rätt värdefulla och uppskattade. Så håll hårt i ditt fynd, den kan bli mycket värd en dag :)
Tack också för så fin och gullig kommentar på min blogg.

Henrik sa...

ser verkligen ut som att Du fått en massa energi av sprutan Du fick, där ser man Du är jätte duktig med att inreda, en så mysig läshörna du har gjort åt dig.

"Krigsmålning" det var det bästa jag sett i hela mitt liv
Du tycks kunna det även, inte för mycket utan rätt mängd med "krigsmålning"
Läste först att Du sänt in bilden, sen läste jag vidare och såg att Du sänt in kolumnen.

Kramar ! ! !

Victoria sa...

Härlig berättelse om din karta. Har många gånget beundrat den men aldrig kommit mig för att fråga något om den, men alltså handmålad, fantastiskt!!

Anna, Fair and True sa...

Gamla kartor är kul fast jag har ingen faktiskt. Fast din var ju inte gammal men den var i gammal stil :)

Skönt att ni inte fick några biverkningar. Jag vet många som fått det men samtidigt är det inget konstigt det har fått, utan endast vad som är förväntad.

Tycker det inte bara är kvällstidningar som överdriver utan också Svenskan och DN. Skriver t ex att det är KAOS typ överallt när jag faktiskt var hos läkaren och såg att det gick relativt lugnt till (jag tog inte vaccinet utan var där av annan anledning). Visst, de fick bara in ett visst antal doser per dag men ändå. Detta är ju det största massvaccinsprogrammet någonsin i Sverige i alla fall och från det perspektivet har det gått väldigt smärtfritt (ja, inte bokstavligen men...). Att vacciner 2 miljoner per på ett par veckor är ganska duktigt gjort.

heffamamman sa...

Vilken tur att ni båda klarade av sprutorna så bra! Fin matta och en verkligt häftig karta! Jag hittade en gång en gammal karta över Amsterdam på ett loppis i Holland. Som jag köpte för just ingenting och sen bytte ram på. Den hänger nu som ett mysigt minne nere i hallen.

Vi har mera snö än er nu igen då. För här har inte allt smält bort ännu. Vad gäller inlägg så tar det ibland en hel dag att få vissa inlägg skrivna tycker jag. För det är så många andra som ställer till med både det ena och det andra mitt i. Små störningsmoment tycks du också ha gott om ;-)

Annika sa...

AHA! Vilka härliga biverkningar...

Om det är så det blir är sprutan ett måste ;-)

Fina bilder, och häftig karta, måste jag säga!!

Sådana där mått har vi också i våra skäristugor och i min mormors hus i Norrnäs. De är fina!!
Så du fyndade bra på din egen skulle...

Kram!!

Anonym sa...

Du ser stark, bestämd, fräsch och vacker ut. Mattan har riktigt dina färger, den är jätte fin. Och kartan...den är också verkligt snygg, och värdefull såklart.
Skönt att ni mår bra!
Kram tant Tirmo

Jemayá sa...

Saltis: ja, det gick verkligen bra (peppar, peppar) och det som jag trodde var små känningar på onsdagen visade sig vara menssymptom :) (därav energikicken...)! En tid till får man väl leva i spänning, det tar väl 2 veckor innan man har immunförsvaret i skick. Blir intressant att se vad det blir för efterverkningar av alla skriverier! Hoppas ni alla mår bra nu! kramar!!

Anne: tror jag får gå och gräva vidare på höskullen, om man skulle råka hitta nån låda till :). För mig är den ju värdefull som minne, men kanske Daniel sen i framtiden inte ser på saken på samma sätt! kram till dig!

Henrik: numera använder jag inte alls makeup till vardags, så redan lite känns mycket :), men det är ju skoj att piffa upp sig någon gång! trevligt veckoslut, kram

Vic: jo, han är jätteduktig, A. Dethär var en av de första och han blev ännu bättre på det vartefter!!

Anna: jo, det har blivit förvirrat med alla skriverier hit och dit. Här kanske nyheterna ändå har hållits på rätt saklig nivå (har inte läst kvällspressen), men eftersom tidningarna egentligen dagligen under flera månader redan skrivit om influensan har den fått fel proportioner! Måste komma ihåg att vara tacksam för vaccinet och valfriheten - i många länder är det ju betydligt fler som inte har chans att vaccinera sig mot betydligt värre sjukdomar..

Heffamamman: Jag har alltid gillat gamla kartor, det är något visst med dem! Ja, nu har vi liite, lite snö igen, men det är inget snögubbsväder än. Bättre det ändå än det mörka slasket vi hade...Skonsammast för nerverna är nog att skriva då D är borta, ofta är det som om han hade en "datorradar" - trots att han sysslat med något annat, kommer han sättandes då jag just satt mig vid datorn :)

Annika: jo, det finns ännu lite att upptäcka i vårt uthus - och vissa saker har man helt enkelt inte "sett" fast de hela tiden stått där! kramar!

Tirmotanten: är mcyket nöjd med mattan och känns annars också bra att jag fått så mycket gjort i höst! Och det ser ut att bli ett bra veckoslut :). kramar!

Anonym sa...

Jeppobo som du är så måste du känna till måttet: det är ett mått för potatis (och säkert även annat) på torg "förr i tiden", finns i några olika storlekar. Kappa kallas det (eller vad det nu kan heta på standardsvenska). Peeråkappå säger vi i kokkola.

B-M sa...

Jepp, det är en kappa! Jag lyckades rädda två åt mig här också innan min nitiske far rev uthuset och brände upp det mesta som fanns där...:-/

Matildas fikarum sa...

Vad mysigt det ser ut där i den nya läshörnan! Och fin blev du med krigsmålning. Lite smink piggar alltid upp.

Marianne sa...

Men du vilken häftig karta! Det var den finaste karta jag har sett! Den måste du vara rädd om, jag tycker att du ska se till att få nytt glas till den så fort som möjligt.

Du är jättefin i din krigsmålning! Inte alls för mycket, det klär dig jättebra.

Kram!

Jemayá sa...

Kokkolabåoin: tack för infot :)

BM: låter bekant - min pappa tyckte inte något gammalt hade något som helst värde. På 60-talet lär han ha sålt en massa saker till kringstrykande antikhandlare. Han skrattade gott åt att de ville betala för "skräp" - jag undrar vad allt som försvann då :(.

Matilda: tack :)! Borde kanske satsa mer på sminket, skrämmer mig själv ibland då jag ser mig i spegeln utan smink :)

Marianne: jo, du har rätt, dessutom har kartan en personlig hälsning ganska väl gömd! Jag bad om den, men det tog en halv evighet innan jag hittade den! Tack för komplimangen, det kändes bra :). kram!