söndag 6 september 2009

To write or not to write

Detta med mitt skrivande på mer seriös nivå verkar ta paus nu. Tappade helt lusten att skriva kolumn förra månaden (pga tidningens nonchalanta inställning) och nu har företrädarskapet krävt all tid jag haft. Få se om jag hinner skriva någon kolumn alls före oktober eller efter... Samtidigt vacklar mitt självförtroende, undrar om jag ens någonsin kommer att kunna producera fiktion, i varje fall tror jag inte det är möjligt i år. Omständigheterna är helt enkelt inte de rätta för att ens försöka (behövs ju tid och lugn och ro). Å andra sidan har jag faktiskt skrivit en novell i vår - på cirka sju timmar :). Deltog i Solveig von Schoulz-tävlingen , ville se om jag skulle klara av att pressa fram en novell. För något annat kan jag inte kalla det - jag kom ihåg deadlinen fel...när jag skulle kolla när den riktigt var, hade jag bara två dagar på mig - vilket ju inte betydde att jag enbart kunde skriva i två dagar. Ändå var jag jättestolt när jag postade brevet :). Min första novell! Men jag visste också att texten borde ha slipats, men till det fanns ingen tid. Jag berättade det endast för en god väninna, men sen glömde jag mer eller mindre bort den. Visste att det inte är någon vits att titta på texten, då skulle jag bara bli frustrerad över allt som jag borde ha ändrat innan jag skickade iväg den. I fredags utlystes prisvinnarna (170 deltog), så nu har jag plockat fram den igen och börjat bearbeta texten. Det är säkert bra att hålla igång skrivandet tack vare bloggen och snabbhet lär jag mig minsann - hinner sällan göra överhuvudtaget någon korrigering på mitt inlägg, det gäller bara att snabbt få skrivet det man har på hjärtat. Får försöka att bara njuta av att läsa goda skribenter tillsvidare och inte jämföra mig med dem. Kanske tiden i något skede är mogen för mig att verkligen jobba med mina texter - eller så kanske inte. Tiden får utvisa hur det blir.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Din text flyter lika bra som mången proffsförfattares. Men jag förstår att din livssituation inte tillåter dej just nu att skriva så att det skulle vara jobb. Men det är jätteviktigt att spara vissa grejer som hobby, då börjar det inte smaka trä. Troligen brände jag ut mej på en av mina hobbyn, genom att prestera det så yrkesmässigt som möjligt.Så nu vill jag inte göra den hobbyn. Likaså blev min livssituation sån att "paus" var det enda rätta.Det krävs insikt i att ta dendär pausen också, troligen kommer du nu att märka att du har mera andrum, och glädje i allt det andra du gör.Kram Katri

Taina sa...

Vad häftigt! Du har alltså skrivit en novell?

När du skriver kolumn, är det då till en lokaltidning ni har där?

Jag har en favorit i vår lokaltidning som jag läser noga varje gång jag ser hans namn. Sedan finns det ju de där tråkmånsarna vars kolumner jag inte ens börjar läsa.

Vi får hoppas att omständigheterna ändras med tiden så att du kan skriva igen.

Kramen

Ebba Christina sa...

jag har också skrivande som ett av mina stora intressen. För ett år sedan gick jag en distanskurs (alltså på nätet) i Litteratusvetenskap, Kreativt skrivande på Lindköpings universitet. Det är på halvfart och var absolut inte jobbigare än att det går att göra på fritiden.
Det gav mig väldigt mycket kunskap om skrivande att gå den kursen. Kan varmt rekommendera den...../Ebba

Henrik sa...

Du är så bra med ditt skrivande Du är bäst!
Inte vara blyg med din novell, Du är bäst! ! !

Kram !

Jemayá sa...

Katri: jag tror du har helt rätt - fint formulerat! Har satt för mycket press på mig själv "jag MÅSTE ju skriva", kanske detta att jag fick jobb tar bort paniken och lättar på banden som bundit kreativiteten :). Hoppas det! En vacker dag kanske jag hittar mig skrivandes, helt utan att jag egentligen planerat det! Hoppas lusten för hobbyn kommer tillbaka till dig också, då saker och ting igen rullar på mindre dramatiskt! kramar

Taina: jo, men nu då jag läst igenom den och gjort mycket rättelser rodnar jag nästan - det var så mycket fel. Men jag tror inte jag skulle ha fått den skriven om jag inte skulle ha haft tävlingen, och det att jag VILLE skicka in något - det blev liksom mera konkret då. Nu har jag något att utgå från och kanske få feedback för, om jag vågar visa den till någon :). Och jo, skriver en gång i månaden en kolumn för Österbottniska Tidningen, som utges i Jakobstad. Men har stora problem med motivationen nu just...Finns förresten länk till tidigare kolumner under "mina kolumner" i högra kanten, fast har inte kommit ihåg att sätta dit de senaste ännu. Kolumnen ingår också under sidan med ledare, så det styr ju också tonen...skulle väldigt gärna skriva mer lättsamt, men vet inte vart det i så fall skulle vara. Och som sagt, tar paus med skrivarambitionerna nu, dyker något upp, jätteskoj, men söker inget. kram!

Ebba: jag vet att de ibland ordnar en liknande kurs i Åbo Akademi och har tänkt att det skulle passa mig bra, bara sonen blir lite äldre, för den kräver också resor dit vissa veckoslut. Roligt att ha mål framför sig :). Och tack för tipset - att du påminde mig om det!

Henrik: nå, nå, nu ska vi vara realistiska! Jag har massa kvar att lära och måste hitta min röst, men kanske det en dag lyckas! Behöver absolut mera träning. Men tack ändå :). kram!

Emmama sa...

Spännande att läsa om ditt skrivande! Jag skriver också mycket och har drömmar om mer seriöst skrivande. Men jag skriver det jag tycker känns kul och då blir det mindre tvång och blir samtidigt bättre.. :) Kram!

Jemayá sa...

Jag hoppas det lossar för mig, då jag inte behöver tänka att nästan hela vår ekonomi hänger på om jag får något skrivet eller inte. Tror en kurs i skrivande skulle sitta bra så småningom! Hoppas du också har möjlighet att skriva då du känner för det! kramis!

Annika sa...

Å, jag skulle också vilja skriva mer. OCh gärna för ngn som vill betala lite (skrev för Travelstart ett tag, men det var sååååååå sketet betalt och lite märkligt allting så jag slutade), men jag skulle gärna ta ett annat gig.
Då jag var yngre skrev jag massor, noveller, "romaner", you name it...
Nu är det bara bloggen som får skrivandet, och lite Facebook (men det kan man knappast kalla advanced writing, hahahaha).
Skulle gärna sätta igång igen.
Kram!!

Jemayá sa...

Annika: Nu skulle du kanske ha chansen att satsa (för du har väl lite tid dagstid?)? Du verkar ju verkligen ha anlag och det hela "i blodet" då du redan skrivit som yngre. Jag har också "alltid" skrivit, men det föll mig aldrig in att man kan skriva noveller etc, vilket kanske är ett tecken på att det kanske inte ligger för mig. Har ju bara skrivit artiklar och sånt sedan 2004! Bloggandet övar upp både snabbhet och rutine, så det är i varje fall ETT steg framåt :). kram och lycka till :)