söndag 27 april 2008

Working mum

Jag måste säga att jag efter dessa två veckor verkligen beundrar de mödrar som lyckas förena yrkesliv med barn, och flera barn dessutom. Lite hektiskt började det kännas mot slutet av denna vecka, men nu just är jag bara trött, jag vet att jag hinner få in artiklarna före deadline, anlitar barnvakten ännu nästa vecka. Vikariatet gick helt bra, fast jag inte alls tyckte mig komma ihåg att jag undervisat kursen tidigare. Men det var ungefär som att cykla, när man väl kom igång :). Men det gäller att hålla tungan rätt i mun, och kalendern går het, när man ska komma ihåg allt, hämta, föra, handla, förbereda etc...Typiskt är förstås att jag verkligen sett fram emot detta veckoslut, att få sova och ta det riktigt lugnt. D fick förstås en ordentlig förkylning och har sovit jättedåligt två nätter. I går var jag ändå full av energi, tack vare det vackra vädret (I love spring!!), men i dag känner jag mig mest som en slattrig trasa.

I tisdags tog jag en eftermiddag för nöjen - Jeppis-tidningen som jag började skriva för, och mest skrivit till, blev femma i en tävling för gratistidningar, och bjöd på kaka i Jstad. Glädjande nog fick jag också inbjudan :), tyvärr ville D inte somna när han skulle, med följden att jag hade mycket tung gasfot när jag åkte i väg. I ett skede när jag körde förbi en annan bil i 110 och kollade i bakspegeln, såg jag...ja, just det. Polisbilen :(. Det var förstås ett klart fall, jag gjorde fel, så jag bara suckade över min otur och väntade på sirenen (det var 80 på sträckan...). Döm om min förvåning då de till sist bara körde förbi, och inte har jag fått post av dem efteråt heller! Puh. Eller kan det ännu vara på kommande...?

Det är intressant detta med funderingar om hur man själv skapar det som händer med egna tankar - kände ju behov av uppmuntrande klappar på axel, bekräftelse över att det jag gör uppskattas eller har betydelse för någon, och på senaste tiden har jag stött på många personer som bara apråpå gett mig en komplimang om olika jobb jag gjort:). En komplimang, en positiv kommentar kan göra så mycket för en människa, man kanske inte ens tänker på hur viktigt det kan vara.

Jag har också funderat på detta med bloggens betydelse för mig. Och betydelsen av kommentarer, eller reaktioner i form av email/sms/samtal från kompisar. För de är väldigt viktiga. Eftersom jag har ett stort behov att hålla kontakt med folk, och inte har tid att hålla på och skriva en massa enskilda email, har bloggen också fungerat som en länk utåt - jag skriver en gång, men hoppas på att nå många. Det betyder inte att jag inte skulle vilja veta vad som händer i andras liv. För på ett sätt är ju bloggen min stand-in för en "live" människorelation. Någon att dela vardag och fest med. I coh med kartan jag satte in på bloggen, har jag blivit lite omruskad. Ska jag vara ärlig, så känns det inte riktigt bra att veta att det sitter en massa människor, som jag inte har en aning om vem de är, runt om i världen och läser om mina snabbt nerskrivna tankar och känslor. Det är ju inte så många som kommenterar på min blogg - tidigare trodde jag inte det fanns så många fler som läste heller, utom då vissa vänner, som jag annars har kontakt med och vet att de läser (och som annars delar med sig av sina liv).

Men om man ska tro listan på besökare, så läser många, många fler. Och då blir jag lite fundersam. Jag förstår helt enkelt inte att man vill läsa s.a.s. i smyg, utan att någonsin ge sig till känna! Numera läser jag väldigt få bloggar, helt enkelt för att det inte finns tid till det, men om jag läser, så får jag för det mesta lust att kommentera, också för att jag tycker det känns rätt - jag får ta del av en persons tankar, och vill gärna meddela att jag varit där. Själv tycker jag det är verkligen roligt att få kommentarer, och de behöver ju inte vara så vidlyftiga, "hej, jag läste", ungf räcker :). Anyway, få se hur det blir med bloggtiden framöver - trädgården och utelivet (dvs inte restauranger, utan att helt enkelt vara utomhus :) lockar och D vill inte somna utan mig på kvällarna igen, så jag vet inte riktigt när jag skulle skriva. Nu sover han ju, men normalt borde jag göra något helt annat än sitta och blogga då, men eftersom det är söndag och jag inte orkar något annat, blev det bloggen i dag. Ha det så bra, alla ni där ute någonstans. Njut av våren!! Och hör gärna av er i någon form :).

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser ju alltsomoftast, och kommenterar ibland :).

Ja det är svårt att få ihop det med jobb och famij, man räcker inte alltid till på alla fronter känns det som. Tror att de flesta känner så. Men man får göra så gott man kan och försöka rensa bland alla måsten!
hälsar B-M

Anonym sa...

Och som du vet läser jag också regelbundet din blogg. Jag har för övrigt startat både terrass- och cykelsäsongen nu. Satt på Trends terrass i solskenet med en väninna i fredags och inmundigade en jättestor bit chokladtårta med massor av grädde. Mmmm...du känner ju till min stora lat! I går blev det också Trend, men då var det ganska blåsigt så vi höll oss inomhus. Cyklade 36 km i går och 28 i dag, men råkade tyvärr ut för regn på hemvägen. Typiskt det också som du vet! Ingen Ulla på plats som kunde låna mig en regnkappa. Ha det så gott! Många kramar. Maggi

Anonym sa...

Borde ha lärt mig att korrekturläsa vid det här laget...LAST ska det förstås vara, inte lat, när det gäller choklad och grädde. Maggi igen.

Annika sa...

Jag tycker så här: utan kommentarer ingen blogg. Då skulle det kännas som om man satt för sig själv i ett hörn och lallade. Kommentarerna ger en blogg liv. Tycker också att det är viktigt att svara på kommentarer, det blir mer av dialog då.
Visst, man har alltid mkt, mkt fler läsare än kommentatorer. ibland skulle man önska att folk gav sig till känna, men det är vad det är...

Förstår att du blev nervös när polisbilen dök upp och du hade gjort fel. Tur att du inte blev stoppad.

TACK för inbjudan till dig i sommar. Jag hoppas att det går att genomföra iår!!

Kramar!!!

Anonym sa...

Hej hej här är jag :) Grillade utomhus för första gången den här säsongen (innan regnet kom) - det smakade sommar!! Funderar på när vi ska få tid till att äntligen komma på det många gånger utlovade besöket till Jeppo....

hejs från Ejdevägen!

Jemayá sa...

Hoppsan, här blev det mer eller mindre kommentarrekord :) - men alla ni som nu kommenterat är ju "trogna" sådana - tack till er (och några andra till...)!!

BM: jag antar att man blir van, men såhär som ovan med skjutsandet till barnvakt, har det nog känts lite splittrat. Å andra sidan förstår jag ju verkligen att njuta av att främst få vara hemma ännu ett år!

Maggi: du är nog duktig med ditt cyklande!!! Väl värt choklad och grädde! Vi får hoppas på cykelvänliga väder i sommar!

Annika: precis sådär tycker jag också. Mitt problem är att eftersom jag så sällan läser, kan det vara att jag kommenterar på något gammalt inlägg som inspirerar - och sen igen kan det ta länge innan jag kan läsa svaret. Vid det laget har jag redan glömt vilket inlägg det var jag skrev på!! Det borde vara så att man får hem svaren på de kommentarer man skrivit! Det är ju så att det uppstår mera privata diskussioner sedan här på kommentarerna - och som du säger, det är ju det som gör att det blir dialog!

Ejdevägen: funderade också på att plocka fram min gamla elgrill - den har hängt med i många, många år, och delar börjar falla av den, men ännu i fjol funkade den, så jag håller tummarna att det gör det ännu i år. Samma gäller för gräsklipparen, som snart är antik (har nog motor... :)

Anonym sa...

hej hej! jag läser också din blogg regelbundet, men jag tror inte att jag har kommenterat förut! så nu gör jag det då! keep up the good work!

Jemayá sa...

Tack, tack - du är väl medveten om att inget utöver det som syns i rutan kommer fram till mig, dvs inte internetadress t.ex. så jag vet fortsättningsvis inget om vem du kan vara....? Nyfikenheten är en av mina laster, antar jag :). Skriv gärna igen något, är det blyg, skicka email: ullakristin63@hotmail.com

Anonym sa...

Nå nog läser jag regelbundet här i Kokkola också, men jag måste erkänna att jag är väldigt lat med att kommentera, och det gäller alla bloggar, inte bara din, jag borde nog bättra mig på den punkten. Det blir ju onekligen lite snedvridet då jag får insyn i din vardag men inte ger ut något av mig själv. Ha en skön vår och njut av trädgården, jag har förstått att den är fin.

Anonym sa...

Hej! Att kommentera eller inte... nån kan ju bara gilla att läsa o ta in det som är skrivet,som en god bok tex eller novell... varför skulle man måsta kommentera.Och ifall alla skulle göra det, tror jag du skulle bli stressad o lite pressad att svara till vara o en.Fast jag har ingen aning om vilken mängd som läser bloggen. Tänk va kul att du har en stor läsarkrets, du skriver nåt som många vill läsa o följa med. Det är himla positivt.Men folk är somsagt olika o har olika motiv för att läsa bloggen.För mej funkar det som ett trevligt sätt att höra hur ni har det där upp i Jeppo.Snart blir det väl födiskalasförberedelser :o). I Tirmo blommar Tibast, Stor nunneört, Lungört, vit-o blåsippor. Samt fjärilar har bongats, likaså paddor samt ödlor.Vårhälsn Katri

Anonym sa...

Du vet ju att jag brukar läsa din blogg, men kommenterar gör jag bara ibland...
Familj och jobb kan vara ett pussel. Man tycker att man aldrig riktigt räcker till, och man hinner inte med allt det där man borde. Då ska man lämna bort alla borden (inte dom med fyra ben då) . Man måste inte göra allt och klara allt. Man kan säja nej... svårt som det är. Man kan låta dammråttorna mantalsskriva sej om man har viktigare saker att göra än att dammsuga huset två gånger i veckan.
Här är våren långt hunnen. Gullvivorna blommar redan för fullt. Rördrommen "stöter" nere i träsket och rosenfinken flöjtar i poppeldungen. Dessutom lyser solen. Varför ska man då sitta inne... jo magsjuka barn förstås. Suck. Men magafari går över det med. Ha det bra i Jepo, och njut av våren!

Jemayá sa...

hej Carina_ tack för att du kommenterade. Jag tror en orsak till att jag blev lite fundersam var just att jag såg att någon läste i Kokkola och tänkte "oj nej, har hon hittat mig nu...", men det var skönt att det var du :)

Katri: det är ju inte så att jag tycker att alla ska skriva hela tiden, kommentera på vareviga inlägg - det skulle jag inte göra själv heller. Men jag tycker fortsättningsvis att det är artigt, om inte annat, att i något skede ge sig till känna! Det krävs ju inte så mycket att skriva några rader. Men det är klart att det är kul att många läser, men ändå, skriver ingen något så får man känslan av att man inte skriver tillräckligt intressant! Vilket förstås också händer....Och jag svarar ju inte alltid heller personligen på varje kommentar -tycker det räcker om jag t.ex. tackar alla gemensamt om jag fått en massa positiva kommentarer om t.ex. ett foto. Så där blir jag nog inte stressad :). Stressar inte heller med kalas, har bestämt mig för att inte bjuda någon, eftersom Chicca är här tills sö på dagen. Om någon sen ändå vill komma och hälsa på D ska jag väl kunna fixa till en kaka :). Oj vad härligt det låter dit ner i "södern" - men vi är i startgroparna, härligt, härligt!

Katt: "ibalnd" räcker riktigt bra :), tack för dina kommentarer!! Dammsuga två gånger i veckan...? Jag är glad bara jag lyckas med det en gång i veckan :). Om ni kommer hit i sommar - välkommen och hälsa på oss också!

Anonym sa...

Jag tittar på din blogg då och då, måste skriva tittar eftersom jag ofta inte ens läser hela inläggen....verkar slött men kvällen är oftast sen när jag surfar och egentligen borde jag lägga mig men har i alla fall ngt behov av ngt annat en stund (ser inte på TV). Så surfar jag omkring på ngn blogg men kommenterar inte för att jag inte ens orkar det, men vill ändå på ngt sätt hänga med.
Förstår precis din tanke med att nå många på en gång med bloggen. Ändå har jag tänkt ngn gång att ni som bloggar måste förstå att en blogg inte ersätter en dialog. Men det tror jag nog du förstår! Ha det riktigt bra och så tror jag fortsättningsvis att vi nog ngngång ska träffas på riktigt också!

Jemayá sa...

Ann-Marie: jag förstår dig så väl, med just detdär att surfa lite hit och dit, men inte orkar göra så mycket annat. Jag orkar inte riktigt prata med någon på kvällarna, vilket är synd, för då skulle jag ha lite lugn och ro till det. TAck och lov blir det nog lite dialoger mellan varven med vänner, men numera har alla fullt upp, speciellt på vintern, ingen orkar riktigt med mycket annat än egna närmaste kretsen och jobbet. Sommaren däremot är härlig, då man har tid att träffas och prata!