tisdag 5 januari 2010

2010!

Det har varit ett så skönt jullov, på flera sätt. Har både fått vila och känt mig "jämn" inombords. Det kändes inte alls tomt efter att julgubben varit på besök och alla presenter öppnade, det var precis lika skönt. Hade ingen panik inför nyårsaftonen, som ju också är min födelsedag. Hade sagt åt några personer att de gärna får komma på "kaffe" - visste att jag inte orkar med någon festpress, men ville så gärna ändå ha sällskap. Det blev en jättetrevlig, enkel kväll, med hela fyra raketer och lite tomtebloss :), trots rätt stark kyla. D fick också delta och somnade snällt halv elva, så jag fick fortsätta vara social. När alla gäster gått var jag inte det minsta trött, utan satt och tittade på tv och njöt av stämningen - kändes magiskt med fullmånen och alla ljus inomhus.

Magisk tyckte jag också att AVATAR var - kändes nästan som första gången på bio, jag har aldrig varit på 3D film tidigare. Förutom att jag alltid gillat Scifi, så hittade jag mycket New Age-tänkande i filmen, liksom naturskyddstankar. Fantastisk film!

Eftersom min mamma var borta en hel vecka, först på sjukhus, sen några dagar på bädden (kom hem igår, måndag), hade jag också lite mindre att komma ihåg här hemma. En kall dag hälsade vi på våra pensionerade grannar, som ibland varit barnvakter - Fia följde som vanligt med. Som tur var, var det tomt med bilar på vägen och eftersom det var jättekallt, trippade hon iväg hem medan vi var inne och hon inte blev insläppt (en gång på sommaren smet hon in genom en öppen dörr :). På nedre fotona syns förresten en av mina julklappar - en jättefin väska, precis min stil (det är en katt på den :)!


D har på nytt fått flunsa, denna gång har det främst satt sig i ögonen. På fotot ser han väldigt medfaren ut - han har förnöjt sig själv med att rita med tusch...lite överallt. Nu har det känts lättare för mig, eftersom jag själv mår bra, men det är nog alltid tungt att mitt i natten försöka förstå hur man kan hjälpa ett barn som sovit och plötsligt börjar gråta. Jag antar att han haft obehag för täppt näsa och slem i lungorna. I kväll smugglade jag in värkmedicin i jordgubbar (mormors idé, eftersom han vägrat ta något på natten). Jag hoppas verkligen att han blir frisk i morgon, så vi på onsdagen kan återgå till jobb och dagis.
På fotot till höger syns han med sitt nya favoritverktyg, saxen. Han klipper inte vackra bilder eller något sådant, utan bara klipper. Punkt. Små, små pappersbitar..........försöker få honom att plocka upp dem själv, men ni gissar säkert vem som får göra grovjobbet. Å andra sidan tycker jag det är trevligt att han aktiverar sig själv :). Jag har bara inte lyckats se hur han gör för att bli så färggrann om händerna när han målar!

I dag stannade oljepannan (-20 grader C..), men tack vare att jag är utvilad och inställd på att försöka se det positiva om det bara går, så fick jag inget utbrott och rörmokaren kom också snabbt och bytte filter. Samtidigt fick jag chansen att fråga om alternativ till oljebränning. Bergvärme låter mycket lockande, nu gäller det bara att hitta ca 12 000 euro extra någonstans :). Men med positivt tänkande fixar det sig säkert snabbt också ;).

Gott nytt år allihopa!!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att din mamma e hemma igen. Hoppas D kryar på sej snabbt. Pannan zippade hos oss också. Vår reparatör berätta att oljepannan inte e så dumt trots allt, för att andra alternativ lär ska ha problem att ge tillräcklg värme vid behov som just nu tex. Han berätta om en gammal tant som investerat i jordvärme, men eftersom hon inte fick tillräckligt värmen upp, så ville hon återgå till oljepannan...hmm hon måste i såfall vara väldigt välbärgad för det e ju dyra juttun...och så kan storyn ha gått mella flera olika personer o ändrats på vägen lite. Det brukar göra det här på landet.Ibland vet andra bättre än man själv, vad som händer i ens liv.Gott nytt år till er! kram från Tirmotanten med Unski-katten ;O)(katten hade uppenbarat sej på verandaräcket kl 08.00 den dagen jag blev ledig, han hade nog uppfattat mina telepatiska sms som jag skickat dagen innan)

Jemayá sa...

Oj vad härligt med Unski!!! :) Vi har ju veden att ta till som extra, så jag tror nog att bergvärme skulle funka här. Sen skulle jag gärna satsa på både sol och vind som extra elkällor...synd att man inte är så händig att man skulle kunna bygga själv. Men vi får se! kramar!!

Anonym sa...

Grattis i efterskott
M-B

Annika sa...

Låter som ett bra nyår och fdlsdag! Alltid trevligt att fira med goda vänner.
Hoppas nu att D snart kryar på sig.
Kramar!!

Taina sa...

Gott Nytt År på dig! Underbart att läsa om din behagliga känsla under ledigheten. Hoppas den sitter kvar länge, trots problem med pannor och förkylda barn...

Kramen

Helén sa...

Vi installerade bergsvärme i vårt hus i våras, vi var helt enkelt tvungna att ändra på uppvärmningssystemet i vårt nyinköpta 70-talshus. Fungerar bra, inga problem hittills. Och det bästa av allt, vi fick över 2000 euro i bidrag av kommunen (eller egentligen staten) för att vi övergick till ett energisparande system. Man får bidrag för materialkostnader, dvs det material som behövs för borrandet och för själva värmepumpen. Dessutom får vi ju söka om hushållsavdrag för alla arbetskostnader som hänför sig till borrandet och installationen. Förutsättningen för att få bidraget från staten är låga inkomster, kommer inte ihåg gränserna men det känner de nog till på kommunen. För vår del var det beskattningsbara inkomster för 2007 som gällde, det året var jag sjukskriven länge och M var arbetslös nästan hela året så vi rymdes inom gränserna.

Så fortsätt bara tänka positivt :)

Helén sa...

Läs mera här: http://www.ara.fi/default.asp?node=1263&lan=sv

Jemayá sa...

M-B: tack :). När ska du komma och hälsa på...?

Annika: lite lessamt är det att vara ensam då och stora fester hör till det förgångna....det blev en jättebra kväll! D är bättre, tack, men trött av att ha blivit väckt så tidigt (förstajobbdagen i dag). kramen!

Taina: vila gör susen, ingen panik alls, fast vi fryser här inne :). kramar!

Helén: tack - ringde faktiskt nyykaabi i dag och frågade om det och avloppsbidrag (har ju också det på gång, suck). Tack vare min mamma har vi bra chans att få bidrag, men man borde ju ha något själv också. Tror nog det blir en tur till banken!