tisdag 4 september 2007

Vardagsglimtar

Vid matbordet:

- Inte kasta maten på golvet!
- Men D, ta inte mammas sked (D sitter med två teskedar i ena handen och en gaffel i andra, om han är på riktigt dåligt humör åker alla på golvet).
- Nämen D, klotta inte med maten, säger mamma matt (lillen har stoppat händerna upp till armbågarna i maten och klappar förtjust i den, mockar emellanåt in en näve)
- Va dukti...neeej (lillen har skyfflat skeden full och visar stolt upp den - fel väg och innehållet rinner på golvet/mammas knä/lillens famn...)
- NEJ D - SÄTT DIG NER!! Du kan falla!! (och varje gång står han där och balanserar i stolen med ett förtjust leende....suck.)

Utomhus:

- NEJ D, du får inte äta sand.
- NEEEJ, usch, inte äta ruttna äpplen.
- NEJ, D, du får inte fara ut på vägen.
- Nejmen, D, sätt dig inte i vattenpölen, mamma glömde sätta på dig kurahousut.
- (Snyft) Doppa inte armarna i vattenämbaren igen!!!

Inomhus:

- NEJ!! Du FÅR INTE trycka på knapparna på mammas dator. oh, nej, nu slocknar den igen...
- Nej, ajajaj, inte trycka på tv-knapparna. NEJ, INTE HELLER VIDEON (lillen står och klappar videokassettluckan så den fladdrar tills mamma kommer och tar bort honom)
- Vad har du i munnen....Nej, man ska inte äta papper/trä/mejslar/pennor/virknålar/disketter/öronproppar/armband........
- UUUUSCHHH NEJ, sätt bort kakkaborsten!!!
- DRICK INTE UR BADBALJAN!
- Nej, inte slicka vatten från golvet (med mattare tonfall)

Detta är bara en bråkdel av alla nej jag delar ut varje dag - hur ska stackarn lära sig att vara positiv i framtiden :(?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sitter här och fnittrar för mej själv... så ytterst välbekant! "Inte äta stearinljus! Nej, låt bli kattsanden! Nej, kissen vill ha sin mat ifred... Inte trampa på hunden. Aj aj, inte tvätta händerna i wc-byttan!" Likadant var det med storasyster, och nu vid 4 års ålder är hon fortfarande en glad och positiv unge. Datorn slocknar utan förvarning minst en gång om dagen, wc-borsten gav jag upp på, köpte en ny och fin och lärde mej att stänga badrumsdörren efter att ha försäkrat mej om att inga barn var kvar därinne. Världen ska utforskas, oavsett vad trista mammor tycker...

Anonym sa...

NEJ och INTE är ord som du kommer att använda flitigt de kommande 17-18 åren... Ibland är det så inrotat att det första svaret alltid blir nej, oberoende av frågan.

Anonym sa...

Här fnissar jag med :o), Ulla har blivit en riktig liten morsa, men det gör hon så bra så. Don´t worry, dedär "nejen" måste man få höra helt enkelt, annars blir det en omöjlig liten jaa-jaa-kille. Regler ger trygghet, och som förälder bär du ansvar.Din lilla solstråle blir nog solstråle i framtiden också.Soliga hälsningar från Tirmotanten Katri.

Anonym sa...

Underbart, men hemskt:) Så här är det ju att vara mamma, du får fram det så bra. Min man brukar ibland försöka rätta till mig och berätta hur man ska göra: istället för att säga inte och nej, så försöker man leda in den lille på den s.k. rätta vägen. Exempel: inte "NEEEJ, sätt inte vessaborsten i munnen, uäk, uäk!!!", utan "här lilla gubben får du tandborsten att tugga på istället". Låter superbra, men vem i all världen har tid att tänka så just när "det" händer. Jag brukar säga, att jag bara är en människa, ingen super-duper nånting...
Kram Kiika

Anonym sa...

Dagens bästa...jag skrattade gott och såg både dig och D framför mig!
Att lära sig säga NEJ är ju nånting som väldigt många eftersträvar, du tycks ha lyckats! (positivt tänkande)
Kram från Maggi.

Jemayá sa...

Katt: :), jag skulle säkert ha blivit helt paranoid om jag ännu skulle ha haft katterna, kattsand, kattmat (fast nu har jag börjat sakna dem riktigt ordentligt)......men skönt att höra att det är samma överallt!

Carina: just så :) Är du Kokkola-Carina? Kommer du och simmar på lördagförmiddag med mig?

Tirmotanten: jaaa, så är det. Bara att dyka rakt in i hela uppfostringsbiten :)

Kiika: hej!! skojigt att se dig här igen :). Jo, nog vet man ju om "avledningar", men som du säger, ibland finns det ingen tid till det, t.ex. då lillen håller på att stulta ut på vägen!

Tack Maggi - det är ju faktiskt sant, vi måste lära oss att säga nej också själva, bra point!!

Anonym sa...

Tihi, sitter och fnissar jag med ^^,