lördag 2 juni 2007

Om min "tro" och annat

















Detta är speciellt till min "anonyma vän" (som jag inte vet vem det är - se kommentar till förra inlägget). Tack för den fina "dikten", eller kanske man ska säga "visdomsorden". Å min mediala väns vägnar kändes det lite illa att du så totalt avfärdade vad hon skrev om, men jag kan förstå att "den världen" ännu kan vara rätt okänd och skrämmande för många. Faktum är att hon kunde ha sagt, och egentligen redan har använt samma ord som de i dikten i olika sammanhang. De som är på rätt stig har samma mål. Att vara medial är heller inget konstigt - börjar man fråga de äldre i varje släkt, vet säkert de om någon som varit en "vis gumma/gubbe" i byn eller släkten. Också i vårt släkte har funnits personer med "tunnare vägg", som man kanske kunde kalla förmågan.

Jag blev jätteglad att se en artikel i Vbl om ett medium, det är ganska vågat här i trakten....Likadant har det varit med alternativa behandlingsformer, som först helt avfärdades som humbug, men nu börjar bli mer och mer rumsrena, beroende lite på vad det gäller. Det som är viktigt att komma ihåg är att med terapeuter och medier gäller samma som överallt i livet - det finns människor som är äkta, och använder sina gåvor till att hjälpa andra så väl de kan. Men liksom i varje yrkesgrupp finns det också medier/terapeuter, som kanske inte gör ett gott jobb, eller kanske är ute efter att helt enkelt lura pengarna av människor, speciellt av dem som inte mår bra. Man kan inte dra alla över en kam, men jag tycker också att man ska vara öppen för nya saker och ge dem en chans. Och var och en vet ju själv bäst var och vad man mår bäst av.

Jag kan ju bara tala om mig personligen: för mig har de alternativa behandlingarna, dit jag räknar besök hos mediala personer, varit av yttersta vikt för att lappa ihop mig efter den traumatiska tiden jag upplevde med min exman för cirka sex år sedan. Man kan kalla det samtals- och olika beröringsterapier, såsom till exempel reiki, shiatsu, zonterapi och chakra- och energibanebehandlingar coh sedan förstås meditationer. Jag har prövat det mesta, läst mycket, också därför att jag skrivit artiklar om alternativa behandlingsformer, och har vissa personliga favoritbehandlingar, men nu har jag varken pengar eller tid för det mera. Just nu tror jag att shiatsu skulle vara det allra bästa för mig.

I en kolumn i Vbl skrev en bysbo om "New Age-religionen". Jag tycker inte att man kan kalla alla de varierande tankeströmningarna, terapierna och försäljningsartiklarna som dykt upp i kölvattnet för "religion". För mig personligen har det betytt att jag faktiskt närmat mig den egna religionen - för jag hör ännu till kyrkan. Tidigare var jag mycket negativ till det jag ansåg var skenhelighet och konservatism, stod inte ut att ens se en "Kyrkpressen", nu läser jag med stort intresse olika debatter och artiklar i den. Med andra ord har alla "New Age"-böcker - för att använda något slags samlingsnamn för alla självhjälp etc böcker, och erfarenheter med "alternativt-andliga" människor - gjort att jag är mycket mera öppen för kärnan i den religion jag är född in i. Under studietiden var jag väldigt intresserad av att läsa om andra religioner, men negativt inställd till det som kristendomen utvecklats till. Nu tänker jag fortsättningsvis att kärnan är den samma i alla religioner, om man gräver tillräckligt djupt. Beroende på tidsperioden och kulturen, har olika andligen långt utvecklade personer stigit fram för att hjälpa sina medmänniskor. Det olyckliga är när det andliga stelnar och fokus från varje persons inre värld skiftar till institutioner och deras representanter, till makt och kontroll. Men mycket är på gång i vår egen religion, i folks tankesätt världen över. Jag har förtroende för det som händer, och tror att vi är på rätt väg. En väninna uttryckte det väldigt bra, jag lånar hennes ord om sig själv: jag är andling, men inte kyrlig!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ulla, hälsningar från böljan blå. Tack för att du skrivit så underbart fint om dina åsikter,som jag samtycker med.Du uttrycker det så bra. Anonyma vännens dikt el visdomsord berörde mej också,tack! och det finns väldigt mycket djup och andlighet i de orden. Dikten motstrider inte alls budskapet som din en vän kanaliserade. Det var vågat o moget att du skrev om det i bloggen, och jag uppskattar det.Vi har ju friheten att välja vad vi tänker och tycker och tror på. Allt har sin tid och plats.Jag är verkligen glad för din text. Kramsi Katri.

Anonym sa...

Intressant skrivet, alternativa behandligar och tänkande har alltid intresserat mig, har dock inte provat så mycket, men tycker bl.a. att zonterapi haft en avslappnande och balanserande verkan på mig. Tycker inte att alternativt tänkande står i strid med min tro i övrigt, hör ju till kyrkan. Har blivit rekommenderad av min zonterapeut att läsa böcker av bl.a. Caroline Myss och det ska jag göra så fort jag hinner, än står böcker om barnskötsel ganska högt i kurs blandat med böcker som man inte behöver tänka så mycket då man läser :) Trollmamman/B´s mamma

Jemayá sa...

TAck Katri, härligt att du förstod vad jag ville ha sagt, och fick det ännu klarare i din kommentar. Kram!

Trollmamman: jaaa, bokläsning är något som jag får återkomma till i framtiden någon gång, nu just är det inte lätt att klara av dagstidningen, har en växande bunt med andra tidningar det skulle vara roligt att läsa någon gång!