måndag 22 december 2008

Julstämning

Konstiga tider...det är som om allt hakar upp sig och är "stuck" i flera dagar och plötsligt lossar allt igen och allt flyter hur bra som helst! I dag har varit en dag då allt fallit på plats:
* Noni kom (har väntat länge, och nu kan jag igen i allafall hoppas att hälsan blir bättre genom konkreta åtgärder)
* en kalender som jag beställt för flera månader sedan kom - jättefin, heter "Voimaantuminen", Naiskalenteri, dvs öh, att bli stark, en kvinnokalender - usel på översättning :(. Niina-Matilda Juhola har gjort den och hittade kalendern via hennes hemsida - beställde på direkten utan att ens veta hur den såg ut!).
* Min kusin kom med en julgran ("ikanna" som D säger) åt oss och vi tog faktiskt in den redan (kan inte säga det är den vackraste granen, men jag kan lugnt säga att det är den mest entusiastiska "klädaren" vi haft på mycket länge :). Traditionen är att den tas in dagen före julafton, men nu tar jag allt lite hur det råkar falla sig. D är hos sin pappa 25-26, så det gäller att njuta tillsammans så mycket som möjligt nu.
* Jag fick skickat de sista julkorten och presenterna (hade glömt vissa :( - fotot är från när jag hade min "julkortskrivardag" för flera veckor sedan. Jag ser risig ut, men gillar reflektionen av ankaret i bakgrunden (vi har "Tro, hopp och kärlek" i fönstret mot gårdsplanen)
* Jag hann skriva text 3 till skrivkursen (totade ihop den på halv timme, verkligen inte nobelprisstandard :) - känns viktigt att jag lyckas producera texter på kommando. Tyvärr är kursen inte speciellt bra, feedbacken är minimal, och det lilla som kommer, kommer för sent. Men kursen var ju gratis....och som sagt, det är i allafall viktigt att få en orsak att öva sig i att producera olika sorts texter. Hoppas under den följande veckan hitta någon lugn stund att läsa de andras texter och lära av dem.
* Som pricken på i fick jag just en vacker julblomma från byarådet som tack för sekreteraruppdraget, som jag alltså nu slutar med.

***
När jag körde runt med de sista julkorten i byn (brukar dela ut dem själv) snöade det och var jättefint, då kände jag äntligen av julstämning. Det hade snöat i natt och fortsatte i dag på dagen, det var vitt och stämningsfullt (foto genom köksfönstret mot vägen). När jag nu avslutar detta inlägg (har hållit på i flera timmar med avbrott :) är rätt stormigt där ute.

Med farmor var vi på Jeppo Ungdomsorkesters konsert i i kyrkan igår. D var också med och orkade nästan hela vägen, sista låten hörde jag i farstun, då hade han fått nog. Orkestern har en helt fantastisk altsaxofonist, hade två underbart vackra solon. På fotot D som efteråt kutade iväg till hjältegravarna (en farbror till mig har också sin minnessten här).

På kvällen skulle jag ju jobba, men hade stegring på morgonen och beslöt mig för att för en gångs skull sätta mig själv och min hälsa först, meddelade att jag inte kommer. Visste att det skulle bli jättetungt att försöka skärpa mig för direktsändning, dessutom skulle jag ha varit tvungen att vara borta i många timmar. Det var helt underbart att få vara hemma istället för att göra något jag gruvat mig för i flera dagar.

Sist ett, hoppeligen, sista foto på D med napp (och en hatt som trillade ur ett skåp nyligen). Vi har redan länge talat om att när "ikuppa" (=julgubben) kommer med "sintä" (=presenter) så ska han ge "tuttu, beebi" (dvs julgubben tar hans nappar till någon behövande bebis :). Få se om det blir en traumatisk kväll, men jag är beredd att låta honom sova med någon bil eller traktor som julgubben kanske kommer med.

6 kommentarer:

Petchie75 sa...

Vad skönt att saker och ting har fallit på plats idag och att mår bättre. Det ser så mysigt ut på ditt julkortsskrivarfoto och alla bilderna på snöööö!!
Hoppas nu att den sista förkylningen ger med sig och att det blir en toppen jul!
Stor kram!!

Anonym sa...

Hej! va bra att att du mår bättre. vi får hoppas att det går bra när D skall ge bort tutten, har försökt prata om det med L att hon sku ge tutten me neee, L har tutten nästan hela tiden nu. Tack för det fina julkortet. kram T.

Anonym sa...

O ja. Juo:s konsert var fin. Altsaxofonisten var super, liksom trumpetisten i sista låten! B-orkestern imponerade på mig med sina rena toner! Och kantelegruppen var väl för gullig!
Jag minns när mina pojkar lade bort sina "tuttur". De sov nog med sina traktorer de första nätterna! Dagarna var faktiskt värre, men de fick "byta tillbaka" om de ville, fast de ville nog inte! Ge honom en vecka eller två, sen tycker han nog att det bara är bebisar som har tutt!
God jul!
önskar Kerstin

Annika sa...

Äntligen!! Så glad att det börjar falla på plats för dig!
Du har tagit underbart FINA bildr som är fulla av stämning. Doften av den österbottniska vintern känns ända till mig, som också har kyligt -8 för att vara exakt fast snön saknas.
Nu får du bara kicka förkylningen all världens väg och sen ska du ha en GOD JUL!!
Kram!!

Anonym sa...

En riktig God Jul önskar jag dig, D och din mamma! Jag hoppas att ni får fira en helg helt utan inslag av förkylningar nu!
Ha det bra!
Kram!
Marianne

Jemayá sa...

Petra: Tack, i dag har jag inte ens mera tänkt på förkylningen, så tydligen är den över, puh! Det gäller att inte ha förväntningar annars, i dag ramlade min mamma omkull, inte bara en, utan två gånger när hon hämtade ved i vedlidret (som tur är hade jag noterat att det tog längre än vanligt och gick och tittade, hon slipper inte upp med egen maskin om hon faller). Hon tänkte redan att det var slutet, men med nitro piggnade hon sen till. När hon beklagade sig över att hon inte köpt julklapp till mig sa jag att bara hon håller sig i liv är det tillräcklig present :). Man får bara hoppas på det bästa. God jul till dig!! kram

T: vi ska se hur det går med tutten, men lyckas det så har du ju ett argument - L har ju alltid tyckt att D är så bebis, om han inte mera har tutt så kan ju inte hon som är äldre :)! kram till er alla!

Kerstin: jag missade som sagt sista låten och redan efter A orkesterns första uppträdande började uppmärksamheten mer och mer vara på Ds förehavanden :), men det var nog roligt att vara på konsert! Det blir ju inte så ofta mera! Han verkar ha det så på klart dethär med tuttuna, men vi får se, vi får se...god jul!

Annika: tack!! Jag tycker faktiskt det verkar helt lovande nu, är redo för morgondagen utan krämpor :). ute är det mer eller mindre perfekt julväder, vi var och sparkade med D ikväll, perfekt väg med vit is! god jul till er med, kramar!

Marianne: tack, jag tycker allt ser hoppfullt ut. En riktigt god och stämningsfull jul önskar jag dig och de dina också! kramar!