fredag 5 december 2008

Show and tell: kokböcker

Detta med att koka har alltid varit smått traumatiskt för mig. Jag har alltid känt mig väldigt osäker med matlagning, det är inte förrän under de senaste åren då kokandet blivit en rutin, som obehaget börjat nötas bort. Men fortsättningsvis blir jag nervös om jag ska koka åt andra än familjen. Min teori är att jag fick traumor som tonåring då jag skulle koka åt min mycket kritiske far då min mamma var borta någon gång. Till saken hör att hon var kokerska på en skola då hon var ung, så hon var bra på typisk finsk husmanskost. Det var inte jag.
- Vad är dethär, försöker du förgifta mig?!, var min fars uppbyggande kommentar då jag försökte introducera pizza i hushållet någon gång på 70-talet. Nämnas bör att han var född 1910, så det var traditionell mat han skulle ha. Och att han ansågs vara rätt skojfrisk, fast det förstod inte en sur trettonåring.

Jag har fått många kokböcker i present under årens lopp och köpt flera själv...men det är inte många som blivit använda. För tillfället är det tre som gäller, en bok med barnmat (där jag kan två recept :), mina nerskrivna recept av kompisar (i mitt gamla häftet från hushållslektionerna i högstadiet) och så "Jeposmettonas samlade köksvisdom" från 2003. Det är en samling beprövade recept som "Jeposmettona" samlat ihop och publicerat.

Traditionellt har kvinnor från Jeppo kallats Smettona. En kreativ dam i byn har hittat på att tillverka "Smettor" (fotot till höger) och förklaringen på lappen som följer med berättar:

Med en rapp örfil har flickorna i Jeppo hållit närgångna beundrare på behörigt avstånd. Att "smätta" till var både rakt på sak, effektivt och hedervärt. Den yngling, som trots allt lyckades erövra en riktig "Jeposmätto" gjorde ett gott parti.

Namnet valdes när en ungmarthaförening bildades 1998. Numera är Smettona självständiga, jag har varit med sen jag flyttade hem, men de senaste åren har det varit praktiskt svårt att delta. Målet är att ordna skojiga evenemang med tanke på att orken ska räcka till i vardagen. Medelåldern torde vara kring 40. Har inte ännu hunnit pröva på så många recept i boken, som sålt helt otroligt mycket. Jag är konservativ på det sättet, hittar jag recept som jag tycker är lätta att laga och goda, håller jag mig till dem, det tar mera energi att pröva på något nytt. Dessutom blir det lätt så att om jag vill pröva på något nytt, så finns ingrediensen inte att fås i vår bybutik och så faller hela projektet på det. Dessutom vill varken D eller min mamma nödvändigtvis ha det jag gärna skulle vilja testa :).

8 kommentarer:

Annika sa...

Kul det där med smettan! Flugsmetta har man ju hört mkt, i svenskfinland. Jag gillar bilden av din smetta, cool! Passar in så här vid jul av ngn anledning också.

Jaha, uppmuntrande far du hade...suck...men förmodligen var det så totalt annorlunda mot din mammas mat så...+ att han var från den äldre generationen...

Ha en fin helg!!
Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Undra hur många skojfriska fädrar som traumatiserat modiga tonåringar?! Men pizza var knappast vanligt så en viss förståelse finns ändå... Att inte vilja prova nya saker har du visst i familjen även idag;-)

Jemayá sa...

Annika: hans matsmak var verkligen annorlunda min! Men mest tror jag mitt motstånd mot matlagning har gällt att inte falla in i en roll, "kvinnan vid spisen"...fast där står jag nu :).

Fritt...: jo så är det, mormors mage tål inte mycket och lillen kan vara kräsen. Men om jag någon gång är ensam, så är det härligt att få tillreda precis vad jag vill. Då blir det ofta en stek och sallad :)

Anonym sa...

Jag har också "Jeposmettonas samlade köksvisdom" och en massa andra kokböcker, men det enda dom gör är att dom samlar damm. Jag avskyr att laga mat, men p.g.a. mina mat(o)vanor är jag tvungen att tillreda hemlagat ibland. Längtar ibland efter att kunna äta helt normalt. Men...som man bäddar får man ligga.
Maggi

Anonym sa...

Där lärde jag mig något nytt igen. Vilket bra inlägg du har skrivit. Ha det så bra.

Anonym sa...

Ha ha, husa-häftena har jag också i köksskåpet!! Enda jag recepten jag använder från dem är plättar och pannkaka - lyckas aldrig lära mig något recept utantill fastän det borde ha fastnat...

Ooops, nu kom jag förresten på att vi har ett 30-årsjubileum framför oss nästa år!!

StrandMamman

Anonym sa...

Har också "Smettonas Kokbok", inte så välanvänd dock... Tycker tyvärr inte om att laga mat, mest ett nödvändigt ont.

Trollmamman

Jemayá sa...

Maggi: jag kan förstå att det är besvärligt för dig, knappast har du heller tid att satsa på att hitta sådan mat som kunde vara riktigt bra för dig :(

Nilla: tack, du är alltid lika snäll :)

Strandmamman: jag tror inte jag använt ett enda recept därifrån - utom de jag skrivit in på de sista tomma sidorna. Tror det var smått traumatiskt våra husatimmar också. Oj nej, nu just skulle jag inte orka med några jubileer....

Trollmamman: det är nog mera åt det hållet jag lutar också¨!