söndag 23 augusti 2009

Hösten är här

När jag höll på att plocka undan (yes! Har kommit igång med städandet :) hörde jag ett välbekant läte, ett som betecknar årstidsväxlingarna vår och höst - tranornas trumpetande. Magiskt och melankoliskt (speciellt på hösten). Knäppte fotot från balkongen ut mot skogen och åkrarna bakom järnvägen (som ligger kanske2-300 meter från vårt uthus). Tranorna brukar samlas i våra trakter, ladda upp med spillsäd från åkrarna, innan de ger sig iväg söderut. De är så mäktiga fåglar. Det grämer mig ännu när jag hösten 05 (kommmer ihåg det, eftersom jag då var gravid) fick ett meddelande av min kusin att hundratals tranor flyger över vår gård - och jag var i grannstaden :(. Hoppas i höst se många, många tranor när jag jobbar på potatiströskan (börjar i september). Ja, jag skulle ju städa...

9 kommentarer:

Saltistjejen sa...

HAhaha! I din rubrik har du skrivit hÄsten!! Så jag tänkte, OJ har hon skaffat häst!!!!!
Sedan läste jag inlägget och förstod att det var hösten du menade. :-)
Härligt emd tranor. För mig känns det som ett vårtecken för det är ju runt påsk de kommer till Hornborgarsjön väl? Och då brukar det rapporteras friskt därifrån. Jag har även varit dit ett år för att se dem eftersom en av mina bästa vänners föräldrar bor där och vi besökte dem samt utflyktade lite i omgivningen.
Fåglar är för mig något som verkligen känns som om de kommer med hösten och våren. Jag kan sakna att se dem för här i NYC kommer MASSOR med fåglar när det är flyttdags men manser och hör dem ju inte. Fast just Central park är en av de platser där flest OLIKA flyttfåglar kommer och lockart tydligen ornitologer p g a att man under våren kan se så många olika flyttfåglar där! Vilket kan kännas lite underligt med tanke på att det är en så stor stad NYC! ;-)
Lycka till med städningen!
KRAM!

Jemayá sa...

Hehheh, korrigerad! Tack! Det var säkert något undermedvetet som dök upp - skulle jättegärna ha häst, om omständigheterna var lite annorlunda :) :). Jag tror jag faktiskt hört om Hornborgasjön någon gång, tror det var en artikel i Vasabladet något år. Här är det ju inte sådana massor - fast Söderfjärden, söder om Vasa, är också en massamlingsplats. Funderade på att ta Daniel på "transkådartur" i bilen då han kommer hem. Kanske vi skulle komma lite närmare dem - men de brukar veta vilka åkrar man inte lätt kommer fram till med bil :). Hoppas du har en bra vecka, utan alltför mycket saknad!!!kramar!

Henrik sa...

Ja nog börjar det dra till höst, det är nog samma här på
Söderfjärden så samlas tranorna de brukar vara många tusen till antal.
Jag brukar ofta åka ut för att fota och se på de vackra och stora fåglarna.
Ett annat höst kännetecken är att vatten temperaturen har sjunkit som nu är
sådär 14 - 15 c det är skönt för jag har gått och vinterbadat i 40 år
snart börjar säsongen det bör Du prova på när isen har kommit, det gör kicken ! ! !
Jaa, att städa det ett då det som jag trivs med,,,

Kram ! ! !

Annika sa...

Tranor är så otroligt häftiga fåglar. Ser en del av dem i Närpes om somrarna, eller framförallt HÖR dem!
Men det finns en sten längs vägen ner till stugan där de alltid sitter. COOLA!! COOLA!!!
Ingen höst nalkas här ännu på ett bra tag. Det är hett och fuktigt och poolen väntar.
Men hösten i Österbotten är för härlig! Och ja, tranorna i Söderfjärden har man ju hört talas om.
Kram!

StrandMamman sa...

Ett tranpar brukar varje sommar hålla till intill vårt jordgubbsland i "villabyn". De är nog stora och mäktiga fåglar! Häftigt att du fick så många på bild!

Jemayá sa...

Henrik: jag har prövat på vinterbad och det är nog inte min grej, avskyr att närmast dö av kyla innan man slipper tillbaka in i bastun! Jag tror absolut att det är bra, men jag hoppas finna en mindre chockartad terapiform :)

Annika: jag tycker jag sett/hört mycket tranor nu hela sommaren, tycker inte jag gjort det tidigare år, de ska ju till norr! Men kul ändå, de är mäktiga! Jag ligger i startgroparna för planering av solsemester någon gång i vinter, så jag hoppas vintern bir "bearable" även om det är slut med sommaren här :). Ja förresten, jo lagar också pappersbilder, beställer några gånger i året. Dessutom kom jag på att picasa väl ligger på nätet, så där borde man ju också ha sparat fotona. Kram!

Tiina: det var bara att gå ut på balkongen :). Men på fotot syns det verkligen hur smutsig kamera jag har (försökte i Picasa putsa bort, lättare än i Photoshop, har inte lyckats göra det där), och man skulle kanske tro det är flugskit om jag inte berättar att det är är tranor :)

Ebba Christina sa...

Tranor är fantastiska. Så majestätiska. Där jag bodde för några år sedan hade vi ett tranpar som återkom några gånger. Jag glömmer aldrig synen när föräldrarna tränade sin unge i att flyga. De skred fram och tillbaka över en åker. Föräldrarna på varsin sida om ungen. Så småningom gick det fortare. Och till slut flög ungen. Underbart!...Ebba

Emmama sa...

Härlig bild! Vetisjutton om jag sett tranor nån gång, eller om jag hört dom?? Blir lite osäker nu. Jag fick lite höstkänsla nu i morse när jag var ute och sprang. Lite löv som fallit och den lite kallare luften. Jag älskar dock hösten så ser fram emot skiftningen, samma med dig? Kram!

Jemayá sa...

Ebba: åhh, det skulle jag ha velat se!! Kravlade framåt i ett dike en gång för att komma närmare några tranor, men det lyckades inte, för bra foton var de ändå för långt borta. Men precis bredvid landsvägen kan de ju nog stå, bilar är inget farligt tycks de tänka. Kul förresten att ha dig med här! Vi ses nog på din blogg också så småningom, bara jag får ordning på min vardag här först!

Emmama: Månne du ändå inte sett dom någon gång i Sverige? Kan föreställa mig att de också finns överallt i Sverige? Jag är kanske mer vårmänniska, då lever jag upp, men ännu i detta skede är hösten jättefin. Men allt blandas med melankoli för mig. Oktober - november är sen igen årets absolut tyngsta tid för mig (på något sätt biologiskt/psykiskt...). Ska försöka ta mig till solen då - och gå på bioljusbehandling! kramar!