onsdag 2 december 2009

Mera sådant!

Eftersom jag klagade på D igår, måste jag berömma honom nu! Medan jag igen suttit vid datorn och blandat både jobb och nöje (försöker lite hinna läsa bloggar igen..) har D med jämna mellanrum kommit och meddelat att han "arbetar". När jag kollade vad det riktigt var, satt han vid sitt "skrivbord" och lade pussel :). Jag blev jätteglad, har gjort "bordet" till honom för några veckor sedan i vårt tv-rum på vinden, för jag tyckte det behövdes. Nu hade han självmant satt sig där och pysslat med det ena och andra.

Fick förstås packa ner lite av mina böcker för att få plats med bordsskivan och funderade samtidigt på vad jag riktigt ska göra med alla mina älskade böcker. Att skilja sig från dem är otänkbart, men å andra sidan vill jag läsa nytt om jag har en chans till det, nu står de bara där och samlar damm. Vettigaste skulle vara att helt enkelt packa ner dem och använda hyllorna till annat och plocka fram dem sen då jag blir pensionerad :).

Vad har ni gjort med era favoritromaner/klassiker/böcker man kan ha nytta av/böcker ni "någon gång ännu" tänker läsa?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Oi va rart av lill-gubben, att han också "arbetar". Jaa,a deetdär med böcker har jag så svårt med jag med. De är liksom heliga...men om du kan skiljas från nå¨n bok, så för fast till frälsningsarmén, som säljer eller donerar dem vidare.Jag hivar nästan allt som ska i cirkulation, till frälsningsarmén, året runt. Kram från Tirmo-tanten och Unski-kissan, som bott hos oss en hel vecka.

Anonym sa...

Jag har gett bort massor med böcker, men mina hyllor (och bord) är fortfarande fyllda med böcker. Ger en del som presenter, sparar faktaböcker och liknande. Försöker låta bli att köpa böcker. Det har lyckats ganska bra i år. Har insett att man också kan låna böcker. Man behöver inte "äga" dem. De tar bara en massa rum.
Kram.
Maggi

Christina sa...

Om du inte vill skiljas från dem, så är det nog en god idé att packa ner dem ämnesvis i lådor.(Men se till att du har ett ordentligt lock så att inte musungarna hittar dit) Jag har själv bara knappa metern med böcker i bokhyllan, resten är nerpackat(och skulle jag få, skulle jag ha slängt eller gett bort mycket av dem, men den jag bor med tycker att de ska sparas, så dom får hänga med tillsvidare... för husfridens skull;-) )
Jag har haft en period här i höst när jag verkligen har försökt sanera huset på "onödigheter".

Anna, Fair and True sa...

Jag har svårt att skiljas från böcker... men ett tips är att verkligen ge bort dem som du inte gillar eller inte kommer läsa igen och kanske pocket (bättre att ha kvar dem som håller). Då kanske du får lite mer plats!

Själv drömmer jag om ett bibliotek i nästa hus/lägenhet!

Ann-Marie sa...

Jag har också funderat på alla böcker nyligen. Försökte rensa lite men ack så svårt. Jag kommer antagligen inte att läsa en enda av romanerna på nytt men ändå. Tror vi ska satsa på mera hyllor ist!

Anonym sa...

Det där med böcker är svårt, jag är en hamster av stora mått då det gäller hobby- och trädgårdsböcker och pocketar. Hobbyböckerna är så svåra att motstå då jag ju tror att jag skall hinna förverkliga allt trevligt som finns i dem (vilket jag inte gör). Inte ens pocketböcker näns jag skiljas från, de är ju böcker som vilken bok som helst, ofta t o m bra böcker. Men lådor, skåp och förråd är min lösning. Nu då flickorna inte längre bor hemma har jag även fått skåputrymme i deras fd rum.

Carina

Jemayá sa...

Katri: åh, vad härligt med Unski!! Hoppas du inte är helt tilltäppt :). numera då jag läser en ny bok, ger jag oftast bort den om jag inte tror att jag vill läsa den igen. Men mina tidigare böcker är det svårare med. Har nog försökt göra mig av med rätt många redan (sålde på loppis), men överlopps "icke-aktuella" tror jag nog hamnar på kallvinden tillsvidare...

Maggi: jag har också blivit bättre på att låna böcker. Men tidigare då jag undervisade engelska i gymnasiet, dit bland annat litteraturen också hörde, var det viktigt att hänga med och snabbt kunna söka upp fakta. Så tillsvidare tror jag nog att jag ändå håller kvar de flesta, jag vet ju inte säkert än heller vad jag blir då jag blir riktigt stor, kanske de behövs då! Och kanske Daniel kan hitta några pärlor bland dem sen senare! kram

Christina: jag försöker febrilt hela tiden fundera ut hur jag får hushållet att fungera bättre - vettigare användning av skåp, mera skåp/hyllor, bort med överloppsgrejor. Skulle vilja ta en riktigt ordentlig genomgång, som jag förr alltid gjorde, men numera hinner man ju bara skrapa lite på ytan, så är det matlagningsdags eller något annat igen! Men sakta men säkert blir det bättre!

Anna: det är inte så viktigt mera att äga någon bok, men eftersom jag inte orkar ta itu med att gå igenom hela bokhyllan, så får de vara kvar de gamla tills jag någon dag får en energiknyck och sorterar mera :).

Ann-Marie: detdär med mera hyllor tyckte jag lät bra :)

Carina: här finns nog ännu utrymme för mera hyllor, bara jag skulle ha tid att riktigt fundera på hur/var/vilken sort etc. Ännu är inte jag heller redo att skiljas från stora flertalet av böckerna :)

Anonym sa...

Jag har hur svårt som helst att skiljas från mina bokvänner, dubbletter har jag gett bort, några (få, mindre än 10)har jag plockat bort ur hyllan och menat ge/sälja på loppis, men de är fortfarande intryckta i ett skåp... Alla mina barn- o ungdomsböcker finns nerpackade hos mina föräldrar så eg. har jag nog inte skiljt från en enda bok.
Trollmamman

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Jemayá sa...

Trollmamman: det är svårt att skiljas från sina vänner, lika bra att packa ner dem om man inte kan det :)

Anonym: ?, men bra :)

Marianne sa...

Jag köper ständigt nya bokhyllor ... Men nu ska jag faktiskt ta och rensa ut en del böcker som jag tycker är direkt dåliga och antingen ge bort dem (fast det känns ju rätt taskigt) eller kasta dem. Ja inte just nu, men snart : )

Kram!

Jemayá sa...

Marianne: jag tycker man inte borde behöva ha dåligt samvete för att man behåller böcker man gillar eller vet att man behöver någon gång, det är ju en "investering i kunskap", tycker jag, trots internet....jag har också planer på flera bokhyllor :) kram!