fredag 30 mars 2007

Viktproblem


Vi gick ändå på rådgivningens sista mamma-barngruppsmöte, fast både jag och D ännu var förkylda - det blev värre för båda pga gårdagen :(. Men det var roligt att se så mycket sprutt det var på de små (förra mötet var i december) - känns inte rätt mera att säga "bebisarna"! Jag var glad att D också kunde krypa, fast det var med nöd och näppe han hann lära sig :). Nu har han börjat ställa sig upp på knäna, så det går undan. Tyvärr har han egentligen inte gått upp i vikt alls i år, det har svajat både under och över 8, 8 kilo, vilket ju inte är så bra. Längden har sakta ökat, han är nu 76,5 cm. Men om han inte gått upp i vikt till nästa gång blir det prover. Jag tar ännu inte stress för det, för jag tror att det finns många orsaker till varför han inte gått upp. En mamma berättade idag att då hennes flicka fick tänder, så blev det också action i magen. Jag har lite suckat över att D kackat så internaliskt ofta...nu fick jag antagligen en förklaring. Flickan hade också fått många tänder inom en kort tid, tror hon också har åtta liksom D. Sen märkte jag att hans mage reagerade på fullkornsgröt, nu då jag enbart ger havregrynsgröt, har magen lugnat sig (trodde det var orsaken till den täta stinklukten i blöjan, men nu vet jag inte om det var tänderna, eller gröten, eller både och...). Sen har han ju ätit mindre denna vecka på grund av förkylningen, och sist men inte minst, så rör han sig ju ganska intensivt då han är vaken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Alla barn utvecklas olika. Det är ju som med oss vuxna, endel är stora och endel är mindre. Men det är förstås bra att de är uppmärksamma på ifall det skulle vara nån form av allergi eller nåt. Märker nu att det "förväntas" att killar ska vara lite större än tjejer som små. Ingen stress, det är ju naturligt med lite viktnedgång vid såna tillfällen som du nämner; förkylning, tandsprickning osv. Ha e så bra där! Kram från "city" (BK).

Anonym sa...

Har ju haft en hel hög magerskrottar men dom har ätit som hästar. Så länge det inte är nå fel på ungen ska du inte bry dig. Sätt lite smör me potatisen och stänk i lite olivolja här och var. Barn behöver faktskt fett i kosten speciellt sen dom rör på sig.Tror jag gav mina för lite fett då de var små därför åt de s¨å infernaliskt mycket.Det var just den tiden som D är nu de slutade växa på tjockleken.

s

Anonym sa...

Jag tror oxå på S teorier om fett. För c. 15 år sen var det mycket "predikningar" om att fettet skulle bort ur kosten även för barn i D´s ålder...Min väninna som är mycket principfast tog bort allt fett ur en annars hälsosam normalkost... Barnet fick diarre med läkarbesök som följd. Där uppmanades mamman tillsätta fettet i kosten och snabbt normaliserades magfunktionen. (Kallpressad rypsolja har annars gått förbi olivoljan ur hälsosynpunkt-anses nuförtiden som rena hälsopreparatet.)Ha det gött!

Anonym sa...

Hoppas att det inte är nåt med D's mage...
Vår 9-åring är smal som ett streck - har alltid gett honom "vanlig" mat med grädde, smör osv. Vi tror inte riktigt på smalprodukter för de innehåller istället för fett en massa socker, eller aspartam eller annat skumt. Tror istället på mat som är lagad från grunden, av fräscha, enkla råvaror! 9-åringen är sällan sjuk, om det sedan beror på maten eller annat låter jag vara osagt ;-).

Anonym sa...

Vår stora flicka stod s.g.s. helt stilla i vikt från 8 månader till ettårskontrollen. Då blev det extra kontroll vid 14 månader, och gissa om man vart bekymrad... nå, vid det laget hade hon lagt på hullet lite till. Just före hon fyllde ett så var hon förkyld för första gången och matvägrade, det enda som gick var bröstmjölk, så vi återgick nästan till helamning i en vecka. Har man ont i halsen så är det inte så roligt att äta heller... Vid tandsprickning har matlusten varit sämre också, och innehållet i blöjorna helt obeskrivligt. Jag tror knappast du behöver vara orolig, men visst är det bra att dom kollar upp allt, hellre en koll för mycket än en för lite.
Kat(t) på Åland

Jemayá sa...

Hej alla! Har pratat med andra mammor, och det verkar som om ganska många stannar upp i viktökningen just i denna ålder. Skönt att höra era kommentarer också! Jag har nog satt olivolja i hans mat (inte i burkmat, som jag använder till kanske 60 %, då jag inte hinner eller orkar fixa själv), tror inte heller på "ligth" produkter - men det finns väl inga sådana för barn..? Blev ganska förskräckt då jag märkte att det i ekogrötpulver fanns aspartam! Helt otroligt! Jag får bara hoppas på att nu då tarmarna verkar fungera bättre (dvs långsammare), så skulle han också börja gå upp.