söndag 7 juni 2009

Gnäll, gnäll

Varning: Detta är ett negativt, surt, gnälligt inlägg. Rekommenderar läsare som vill bli på gott humör och underhållna att snabbt klicka sig vidare till någon annan blogg! Hoppas ändå detta är ett engångs super-gnäll-inlägg, tänkte jag tar allt på en gång, så har jag kanske det ur systemet då också!

Jag vet inte om det är lågtryck, hormoner, närheten till "riktigt" ledigt eller vad, men humöret har varit uselt de senaste veckorna. Brister ut i trötta, frustrerade tårar cirka en gång om dagen då något går mig emot. Här har ni en riktig gnäll-lista:

- att det inte kan regna, en liten skur kom i förra veckan som knappt lyckades väta ner något. Både trädgården och mina nyplanterade tallplantor borde få vatten (och förstås nysådda åkrar)
- att det orkar blåsa, har fått elda i några dagar för att det blåser igenom vårt trähus. Sen rökte det förstås in eftersom jag inte eldat i spisen på så länge....borde också såga till mer ved, men när gör jag det?!
- att det är så kallt, det är ju JUNI för f-n. Två nätter har tempen krupit under noll, några blommor har blivit "svedda" redan.
- att det är så jobbigt med huset (för stort för mig att hålla i ordning) och att man inte får den hjälp man är beredd att betala för:
* rörmokaren lovade komma förra veckan för att fixa varmvattenkranen i mommos toa (jättegammal, och som om jag inte skulle ha annat att tänka på på morgonen, nu måste jag koka upp vatten och föra dit det så hon kan tvätta sig), fixa kranen ute i fähuset så det skulle gå att vattna blommor och fylla på i dammen (nu tar det ca 24 timmar att fylla på cirka fem cm, då vet ni vilken fart det är...), byta ut vattenmätaren som läcker i källaren - han syntes inte till.
* byggkarlen glömde en list i vardagsrummet, som ska vara på väggen. Har påmint honom om det två gånger efter, han har inte synts till (det var väl i mars renoveringen annars blev klar).
- är trött på att i slutet på varje månad försöka hitta tillräckligt med pengar på mommos och mina egna konton så jag får visaräkningen betald. Trött på att ha så lite och oregelbundna inkomster!!! (men var hittar jag jobb...och nu just orkar jag inte ens vara aktiv...vi överlever nog sommaren, får hoppas att något dyker upp till hösten, det brukar det göra...)
- är trött på att vara trött hela tiden
- är trött på att ha så väldigt lite tid att göra det som behövs i huset, trädgården. Är D hemma, blir jag avbruten hela tiden, han kräver uppmärksamheten hela tiden. Är han på dagis försöker jag göra sådant som jag kanske får något betalt för
- är trött på att bli avbruten hela tiden (ikväll somnade D 8, vad gör jag - gnäller, men orkar inte så mycket annat, borde gå och sova nu, för jag är jättetrött, surprise, surprise)
- är trött på att inte få koppla av under dagen (ibland kan det ta flera dagar innan jag hunnit till slutet på en dagstidning, till exempel)
- är trött på att bli besviken på människor som jag hoppats komma närmare, men som inte har behovet att dela med sig till mig

VILL ATT MITT LIV SKA BLI MERA GLÄDJEFULLT, helt enkelt. Om jag nu just ens snuddar med tanken på nästa vinter, blir jag helt matt, jag förstår inte hur jag ska orka i denna takt en vinter till. I varje fall har jag bestämt mig för att DET SKA BLI EN SOLSEMESTER I NOVEMBER, om inte annat, så tar jag lån, det gör ju de flesta andra också.

Jag ber om ursäkt, måste få det ur systemet, så kan jag koncentrera mig på allt det goda jag OCKSÅ har i mitt liv! Får nog krypa i säng nu, och hoppas att det känns bättre i morgon.

12 kommentarer:

StrandMamman sa...

Vad kan jag muntra upp dig med.... har inte så mycket annat att komma med än många många kramar.... gråt ut, bit ihop, kom igen. Du är en kämpe, du är D:s mamma - bäst i världen, du är en stolthet och en stor hjälp för din egen mor, du är den du är - du är Ulla - du är bara mänska liksom alla vi andra och du har rätt att vara ledsen, gnällig, trött och orolig. Hoppas du ska få många soliga dagar som ger dig energi i sommar, och också regn för dina tallplantor och växter. Och jag vill att du tar dig tid att komma med D och bo i vår bastukammare några dagar i sommar så jag får ta hand om dig!! Kram vännen!

Anonym sa...

Min egen gnäll-lista innehåller flera av dina punkter och en massa annat. Man blir så TRÖTT och FRUSTRERAD och ARG och LEDSEN och framför allt GNÄLLIG av allt som inte fungerar och att tiden inte räcker till. Jag känner mig precis som du just nu, men på något sätt hittar jag lite tröst i att läsa om hur du har det. Vi är inte ensamma, vi är flera som kämpar på! Och vi vet ju att det blir bättre om ett tag. Då kommer dagar då vi samlar kraft och styrka, hopp och mod för att inte klappa ihop fullständigt under våra sämre dagar.

Vi håller ut. Än en gång.

/Helén

Anonym sa...

"There is no reason to worry about your thoughts, for they are not like o loaded gun that may wreak powerful and instantaneous destruction. For although the Law of Attraction is powerful, the basis of your experience is that of well-being. And even though your thoughts are magnetic and expand with your attention, you have plenty of time - as soon as you become aware of any negative feelings - to begin to choose other less-resistant thoughts and thereby choose more desired outcome."

Anonym sa...

"The Law of Attraction" based on bestseller "Ask and it is given" by Esther and Jerry Hicks (The Teachings of Abraham)
Based on the book there is this wonderful calender to use year after year. Wisdomtext giving hope and strength for every day.
When I get hold of a calender, I will send you one.

Henrik sa...

Hördu nu
du skall veta några saker:

Du vet väl att Du är värdefull, att du är viktig, här och nu.
Att Du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som Du.

Du är en bra mamma åt D. - Du är bäst i hela världen - "Du är min Hero"

Bättre att gråta ut en gång, än att ständigt sucka.
Gråt ut tillsammans med en vän, gråt ut så känns det bättre sen.

Tänker på dig
Mvh.
Henrik

Emmama sa...

Skit vad jobbigt! Har sjalv en rejal svacka, eller ar snarare pa vag ur den nu. KAMPA pa och samla kraft fran alla fina manniskor du har omkring dig!

Kram!

Annika sa...

Ibland kan det vara riktigt skönt att få ÖSA ur sig!
DET kan hjälpa...
Skickar massor med kramar härifrån!
DU är verkligen en toppenmamma till D och en fin dotter till din mamma. Du har massor i görningen hela tiden, och jag beundrar dig för det!!
Må solen komma tillbaka snarast, och inte minst värmen...
Bara en sådan liten sak hjälper ju till.
KRAMAR!!!

Jemayá sa...

Strandmamman: oh vad du är snäll - jag antar att jag är en sån person som ibland måste låta det slå riktigt i botten för att sen igen kunna kravla mig upp och känna mig mera positiv. Önskar verkligen att vi hittar gemensam lämplig tid så vi kan komma och hälsa på, men troligen kan vi inte stanna över natt, eftersom jag ju inte vill lämna mamma över natt ensam. Men redan en hel dag skulle vara underbart :). Tycker nog vi alla nordbor skulle vara värda en ordenligt sommar äntligen (varmt på dagen och lite regn på natten :)!! kram

Helén: som du säger så känns det på ngåt sätt bättre att man inte är ensam som känner så här!! SEr också fram emot uppladdningen på qigonglägret, men tror nog det är bättre före det redan - hoppas för dig med. kram!

"Anonym": thank you for those wise words - they are familiar to me, but it's always so good to be reminded!!

Tack Henrik - gillade speciellt detdär "bättre gråta ut än ständigt sucka" :), det ska jag ta som motto! Tack igen för de vänliga orden!

Emma: tack till dig också - du är en av de fina människorna runt omkring, bloggen är så oerhört viktig för mig. Hoppas saker och ting snabbt börjar anta positiva förtecken för dig också. kram!

Annika: tack till dig med - ja, ibland är det helt enkelt FÖR mycket i görningen, men jag tror största boven är tröttheten, då känns allt tredubbelt tungt, utvilad kan det bara vara inspirerande med en massa att hugga tag i. Tror också det är närheten till mera avlsappnade tider som gör att man inte riktigt orkar kämpa mera. Kom sommar, kom!!! kramar!

Matildas fikarum sa...

Det är klart att du måste få gnälla! Ingenting blir bättre av att man låtsas gå omkring och vara glad hela tiden. Du har stora ansvar på dina axlar, så jag förstås fullt att du ibland bara inte orkar. Eller du orkar väl, men att det känns som att du inte ska orka.

Om det är någon liten tröst så ska du veta att jag skulle ge mycket för att ha vad du har. Barn. Ett stort hus, vacker trädgård och omgivning. Osv. Men det kanske låter lite fel, jag menar ju inte att du inte är tacksam för det du har, det är du alldeles säkert. Men det kanske ger dig ett litet energilyft att veta att det finns någon som är avundsjuk sådär litegrann eller ganska mycket?

Jemayá sa...

Matilda: jag har alltid varit en sådan person som måste få artikulera både glada och lessna känslor, har småningom börjat förstå att alla inte har det behovet...Jag förstår också dina känslor - jag har ju ibland samma när jag läser om familjer som gör saker tillsammans, parförhållanden som funkar etc. Har också många gånger tänkt hur lustigt det är - jag skulle vara nöjd med en mycket mindre bostad, den skulle vara lämpligare och lättare att sköta, men jag är delvis bunden till detta hus. Sen finns det stora familjer som måste tränga in sig i små lägenheter, som inte heller har annat val...Men jo, jag är tacksam, men måste försöka hitta lite mera hjälp med allt det praktiska...fast snart blir ju D så stor så han kan börja hjälpa till :), kanske jag kan hålla ut till dess. Förstår också att det just nu för dig också kan te sig "grönare" någon annanstans, om det du skrev om nu har skett, är det stora livsomställningar på gång för dig. Hoppas det ändå blir rum för nya, positiva saker i ditt liv i och med det! Stor kram!

Ann-Marie sa...

Känner igen mig från då mina barn var i Ds ålder. Aldrig fick man göra ngt ordentligt och ifred. Men det blir bättre. Vet att det är en klen tröst nu just men åtminstone jag hade så lätt att på ngt sätt fastna i frutration över att jag aldrig skulle få göra ett o annat. I sommar känns det ännu bättre än förra sommaren.

Sen är det ju inte heller roligt att bara leva på att sen, när D blir större ska jag....nej man måste tillika lära sig att glädjas över de små ögonblicken. Lätt att säga men svårt att förverkliga.

Ha de bra!

Jemayá sa...

Ann-Marie: det var nog mera en vintertrötthet som överväldigade mig plötsligt, sen kändes det bättre och det är ju såå mycket lättare med D nu redan. Kan göra många fler saker som jag inte orkade eller kunde i somras. Jätteglad över det. Lite mera sömn bara så blir det riktigt, riktigt bra :). Ha en skön sommar!!