fredag 26 juni 2009

Show and tell: stadens ljus

Sista temat före sommarlovet blev lite besvärligt för mig, det har ju mest handlat om lantliga ljus för mig de senaste åren...dessutom är jag för lat för att börja bläddra i mina album för att se om jag skulle råka ha någon lämplig bild från tiden före det digitala. Så det får bli en bild från vår närmaste stad, Nykarleby, hem till bland annat sagofarbrorn Zacharias Topelius. Jeppo är sedan 1975 en del av Nykarleby.

Här har jag gått i högstadium och gymnasium, åkt buss 20 kilometer morgon och eftermiddag. Som nybliven lärare fick jag min första tjänst på samma skolor jag själv gått i, undervisade engelska i högstadiet och tyska i gymnasiet i två år. Jag valde att bo i egen radhuslägenhet i stan och inte hos mina föräldrar på landet. Orsaken till att jag valde att jobba i hemknutarna var att min pappa blev opererad och jag ville vara närmare mina föräldrar för att se hur de börjar klara sig efter det. Pappa fick blodpropp i sin fot, som blivit skadat i kriget. Till slut var det nödvändigt att amputera benet ovanför knät (där han också hade en skärva och det skulle inte ha klarat av en protes). När läget verkade ok flyttade jag till södra Finland, hade börjat klättra på väggarna... Nykarleby är en söt, liten stad, men för en 30-årig singel, som ändå inte hade ett nätverk i staden, kändes det ganska ensamt utanför jobbet (som förstås tog en massa tid då i början när allt var nytt).

Men igen har jag virrat mig långt ifrån själva temat :). På bilden syns kyrkan i Nykarleby, mitt i staden vid älven.

Blir intressant att se vad ni andra valt för stadsvyer! Skön sommar till er alla!

9 kommentarer:

Nilla sa...

Jag hade inte heller lätt med dagens tema :-) Ha en skön helg.

Anonym sa...

Jag önskar dig en skön sommar också! Trevlig helg!

Annika sa...

Nykarleby har jag varit i, bla i Topelius barndomshem.
MKT fin stad.
KRAM!!

Jemayá sa...

Nilla: man skulle ju kunnat tänka lite på förhand, jag var ju just i huvudstaden, men tänkte på annat än stadens ljus :(. TAck det samma!

Maisoui: tack!

Annika: jo, den är jättesöt och gullig, speciellt på sommaren! kram

Fritt ur hjärtat sa...

Din bild är fantastisk! Fördelen med temat är att man tolkar själv och virrar in sig som man behagar
:-)

Jemayá sa...

Fritt, precis :), skulle ju vara tråkigt om alla tolkade exakt lika!

Marianne sa...

Vilken fantastisk bild du har! Perfekt spegling av kyrkan och huset med det andra tornet, och alla ljus!

Jag kan förstå att du ville söderut till en större stad. Så är det nog för de flesta ungdomar. Men nu är du alltså tillbaka i krokarna?

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vilken vacker bild!

Jemayá sa...

Marianne: tack, har en väninna som har sitt hus på ett perfekt ställe - otroligt vacker vy vid ån! Jo, efter sex år i södra Finland, flyttade jag hem för ett mellanår, men här blev jag - tillsvidare i varje fall :). kram!

Anna: tack :)