lördag 6 januari 2007

Barnen som speglar

Detta med barn är ju så nytt för mig, en helt ny värld att lära sig om. Fick en citatbok i födispresent, och vill dela med mig av de många fina citaten (tack K för boken!!):

Var snäll mot dina barn- de kommer att välja ditt ålderdomshem
(Phyllis Diller)

Varför skrattar barn? Jag sett en förklaring: barn skrattar därför att de väntat i miljoner år på att bli födda. (Olle Hammarlund)

Era barn är inte era barn. De är söner och döttrar till Livets längtan efter sig själv. De kommer genom er, men inte från er. Och fastän de finns hos er, tillhör de er ändå inte.
Ni kan ge dem kärlek, men inte era tankar. Ty de har sina egna tankar. Ni kan hysa deras kroppar, men inte deras själar. Ty deras själar bor i morgondagens hus som ni inte kan besöka, inte ens i era drömmar (Kahlil Gibran)

Beställde från Barnens bokklubb en bok: Ditt kompetenta barn, Jesper Juul. Började läsa den igår kväll, efter att D somnat och inget kom på tv (varför är tvprogrammen på veckoslutskvällar så ointressanta???) och blev direkt intresserad. Egentligen är det skrämmande, hur mycket vi påverkar våra barn genom allt det som vi förtränger. Enligt boken reagerar barn antingen genom rätt eller spegelvänd kopiering/samarbete:

Exempel: en ung mor i ett kroatiskt flyktingläger, två barn, fadern dödades vid fronten, släkten spridd runt om i olika länders flyktingläger. Modern har hållit sin stora sorg för allt vad de förlorat inom sig av hänsyn till barnen. Ena sonen, 12 år, "snäll", men lite sluten (=samarbetar med mamman, håller sorgen för sig själv/rättvänd kopia). Andra sonen, 7 år, är "bevärlig": trotsig, gnällig, klängig (försöker uttrycka de känslor modern håller tillbaka/spegelvänd kopiering). Mamman var tillräckligt klok för att söka hjälp: "Hon kom med i en grupp med kvinnor i samma situation och fick där möjlighet att bearbeta sin sorg, vilket hjälpte hennes äldste son att också ge uttryck för sin och hennes yngste son att stå på egna ben igen. "

Nu mer än någonsin gäller det att vara ärlig med sig själv, titta på sina egna känslor och reaktioner och försöka bearbeta dem. Man kan ju inte gå omkring varje minut av varje dag och iaktta sig själv, men är glad över boken, den ger många tankeställare. Har också fått en bok till om samma tema. Kanske kvällarna kan bli stunder för läsning.

ps. meddelande till sms/tel.vänner: för att undvika att få sömnen förstörd av dåliga nyheter (av Mr X), har jag börjat stänga datorn och telefonen rätt tidigt på kvällen, bara så ni vet. På morgonen orkar man bättre ta itu med saker och ting och vid behov kan man nå folk för att fråga om råd etc.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ulla! Sover D nätterna igenom? Om inte, försök följande: Om D inte sover på nätterna, sätt honom på ett schema. Det betyder att han till exempel skall vakna/väckas kl 06.00, 09.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00, 00.00 för att han skall få mat, blöjan bytt och leka lite. Därefter sover han (borde sova) hela natten igenom. Vi har just satt vår baby på detta schema och sonen har sovit nätterna igenom. Våra vänner satte sin son på detta schema vid 7 veckors ålder och sedan dess sover han hela nätterna igenom. Han är 9,5 månader nu. Du kan ju i alla fall försöka. Rekommenderar boken "Bbay wise" av Gary Ezzo och Robert Bucknam. Jag vet inte om det kommer att lyckas då D redan är 9, 10 (?) månader gammal, men kanske någon annan bloggare med baby kan försöka. Lycka till!

Anonym sa...

P.S Skall vara "Baby wise". Om babyn vaknar kl 07.00 på morgonen, väck honom/henne ändå kl 09.00 för att hålla till schemat.

Jemayá sa...

Hej L: kanske råden kan funka för yngre bebisar, D är ju 8 månader nu och jag tycker inte att schemat skulle gå. Får försöka hitta på annat för att nätterna ska bli hela, men det är inte så illa nu mera (så länge det finns 4 och 3 timmars sömnpass på natten). Bättre kan det förstås bli, har funderat på massage på kvällen för honom.

Anonym sa...

Har också Jesper Juuls bok i hyllan men inte hunnit läsa den ännu. kanske jag borde ta tid att göra det...

Anonym sa...

Comprendo :-) Vi lät sonen sova så länge han ville på dagarna, resultatet var att han inte somnade förän 1.30 på natten och dessutom vaknade han en gång till på natten. Det går ju inte i längden så för att både hjälpa både honom och oss, satte vi honom på schemat (vi har fyra timmar nu). Sonen är 10 veckor idag. Kram.

Jemayá sa...

L: önskar nog att jag hade hört om schemat då i början, tror nog att om man bara lite har sömnproblem, men kan ta itu med det tillräckligt snabbt, så kanske man kan fixa det. Tur ni hittade boken!

Anonym sa...

Hallo! Nu har jag också hittat hit! Tack för mail! :) Jag kanske ska prova det där schemat, lät spännande. Och lite jobbigt förståss. V sov ju hela natten genom, så där hade vi inga problem. Men denhär lilla propellen inne i mig får mig att tro att han är betydligt mera aktiv...

Anonym sa...

Hej! Nu har jag uppdaterat mig på din blogg och njutit av nya bilder på D! Allt gott och en god fortsättning på 2007!
Katarina