torsdag 30 oktober 2008

All helgona

Den kommersiella världen försöker med alla medel prångla på oss den amerikanska traditionen med Halloween. Jag tycker det är en tradition vi kan leva utan. Vi har våra häxor vid påsk, jag tycker det räcker med fokus på "oroliga andar" en gång om året. Trots att jag ofta är av annan åsikt än de konservativa i kyrkliga kretsar, är dethär faktiskt en gång som jag är av samma åsikt - nej tack till Halloween. Kanske jag ändrar åsikt då D växer upp - jag antar att det hör till utvecklingen att vilja bli skrämd, men ändå känna sig trygg i sin omgivning. D vill till exempel se om och om igen ett avsnitt av Mumin där Morran dyker upp flera gånger fast han är rädd för henne. Då vill han upp i famnen. Fast nu har han sett det så många gånger så han vågar se det utan att kliva i min famn. Ibland "morrar" han som hon och tycker det är skojigt.

Antar att Halloween och "dödsfesten" i Mexico (kommer inte ihåg vad den egentligen heter) är ett sätt att hantera mörkare saker och döden genom att personifiera dem, göra dem mera gripbara. Varför vill vuxna se skräckfilmer egentligen...? Jag har inget som helst behov av det, men nog har jag ju också sett sådana någon gång i mitt liv.

Anyway, jag tycker vi har en otroligt fin tradition i och med att fokus ligger på de bortgångna under allhelgona helgen. Jag vill inte att en massa pumpor och dödskallar stör friden som finns över den. Ser fram emot att tända ljus på min pappas, farbröders och mina farföräldrars gravar här i byn och skänka dem en tanke mitt i de bråda hösttiderna.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ulla!

Så trevligt! Här har blåst förändringens vindar både vad beträffar utseendet på din blogg och vad som hänt i ditt eget liv sedan jag sist varit här på besök! Jag håller fullständigt med dig om att Halloween är någonting som vi helt kan vara utan!! Jag vill att allhelgona helgen skall vara lugn och fridfull, en helg då man i lugn och ro får minnas kära anhöriga och vänner som gått bort, besöka gravgården och tända ljus på gravarna.

Marianne

Sara Ödmark sa...

Vilken fin stämning i bilden.

Jemayá sa...

Hej Marianne, roligt att ha dig med igen!! Jo, jag tycker också att dte är lessamt att de egna traditionerna sväljs av mera aggressiva sådana. Vi får hoppas att halloween hålls marginellt i Finland!

Saom: Tack! Roligt att få kommentarer också från någon helt ny person!

Annika sa...

Halloween har blivit så MISSFÖRSTÅTT i Norden. Den utesluter inte Allhelgona på ngt sätt. Den har inget med Allhelgona att göra. den äger alltid rumt den 31 okt, alltså IDAG! Ingen annan dag. Skrev ett långt inlägg om Halloween igår på min blogg om regler som följer firandet.
Personligen ÄLSKAR jag Halloween, men så bor jag i USA också där dagen firas helt på riktigt som den ska.

FIN bild på Daniel! Stämning!!

Kramar!!

Anonym sa...

Ett litet tips angående bilden!
Den är så fin så du kunde använda den som julkort!

Marianne

Jemayá sa...

Annika: jag håller fortsättningsvis fast vid min åsikt, det amerikanske halloween skulle förstöra vår allhelgona, fast det är en annan kväll. Det SKA vara tyst och stilla det veckoslutet! Men det är ju helt ok att det är en jätteskoj kväll i staterna - skulle vara roligt att uppleva den någon gång. Sen är det ju också så att vårt väder i slutet av oktober inte inbjuder till att traska runt utomhus...det är förstås annorlunda i städerna, men här på landet skulle föräldrarna bara få köra runt sina barn. Som sagt, jag tycker det räcker med godisutdelning på påsk :)

Marianne: ska fundera på saken :), tack!

Anonym sa...

Vi har aldrig firat Halloween, det har vi klarat oss bra utan. Håll Allhelgona vid liv och lämna bort pumpor, det är också min åsikt :)

Jemayá sa...

Bra att också den nästa generationen tänker så (en representant i alla fall :)! Ha det så bra i huvudstaden!!

Anonym sa...

jag bara smälter då jag ser D på bilden.tant katri

Anonym sa...

jag bara smälter då jag ser D på bilden.tant katri

Jemayá sa...

visst e han gullig :)