torsdag 9 oktober 2008

Ännu om finska idols

Jag funderar att skriva till domarna i Idols. När jag tittade sist, kallade en av dem Daniel för "kielipuoli", dvs ungefär språkligt efterbliven. Han talar ju flytande svenska - ingen verkar ha minsta lilla tanke på att Finland ju är ett tvåspråkigt land och de som har svenska som modersmål (eller kan det bra) borde stå på samma startlinje som de finskspråkiga. Som det nu är, diskrimineras ju de som inte kan flytande finska klart och tydligt. Jäkla program.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, jag skulle ha blivit vansinnig!!

Anonym sa...

Jag kan rikit se hur adrenalinet kokar...men,men Idols-domarna är ju kända för att vara fräcka i mun (åtm dendär Jone)och det vet nog ungdomarna som vill delta.Att skriva feedback dit ändrar inget förutom att du kanske får lite själsro. Idolsdragarna fokuserar på att skapa en artist som bringar pengar, thats it. Diskriminering sker även med tanke på andra minoritetsgrupper, tex invandrare. Oavsett vilken orsak som ligger i diskrimineringen måste personen vinna med sin kapacitet och förmåga och kunna bli en förebild, en idol för finska målgruppen,som är finskspråkig till majoritet.Its pure business honey. Kram Katri.

Jemayá sa...

Annikatt: det har kokat i mig i flera dagar :)

Katri: Det var inte Jone, utan gästdomaren och det då domarna pratade sinsemellan. Det var inte fråga om Daniels talang, utan domaren sa rakt ut att han inte har något att göra i tävlingen då hans finska är dålig. Nå, i går kväll gick han sen ändå vidare, så tydligen var det igen en lösryckt mening, som skulle hetsa upp någon tittare :). Men ändå - Finland är ett tvåspråkigt land enligt lagen !!

Anonym sa...

I svenska Idol är det ju en kille med som varit under ett år i Sverige. Han talar svenska men som man nu gör då man varit endast en kort tid i ett land. Domarna där tyckte att "ja du lär dig väl svenska eftersom" och så var det bra med det.

Sådana där uttalanden visar ju helt klart vem som är efterbliven dvs den som kläcker ur sig det!

Annika sa...

FY FAN vad dåligt. SKRIV DIT!!!
finnarna fattar väl åtminstone att det finns finlandssvenskar, eller är dom lika "borta" som svenskarna i detta faktum.
PISS och SKIT!!
Jag blir råförbannad!!!

Jemayá sa...

B-M: borde skriva ett inlägg om dethär med finska-svenska, det är ju en så infekterad fråga i Finland. De borde lära sig av Sverige!!

Annika: det är nog så bara att synen på finlandssvenskar är MYCKET negativ pga "tvångssvenskan" i många kretsar. Dessutom finns mycket ensidiga fördomar, att alla är rika och "bättre folk" (typ adelsfamiljer i sydfinland). Ska nog skriva ett inlägg bara jag får lite längre tid på mig! kram!