torsdag 13 november 2008

Gamla minnen

D har plötsligt blivit jättebra på pussel. Vi fick gräva fram alla som jag köpt och då kom min mamma på att det också finns en påse med mina gamla pussel i hennes skåp. Det var nästan som julafton - för mig! Det var en konstig känsla, jag kände igen de små bitarna, men känslan kom långtifrån, som om minnet fanns långt inne i magtrakten. Det är ju trots allt åtminstone trettio år sedan jag rört pusselbitarna senast, men det var härligt att återse dem. Jag blev så uppslukad av att försöka få ihop de olika pusslen, så D till sist blev helt frustrerad och började hitta på allt möjligt för att fånga min uppmärksamhet. Dessutom fanns mina gamla "filmer" i påsen, vet inte vad manicken heter, som man satte in den runda skivan i och fick en tredimensionell bild. Verkligen en "trip down memory lane" :). Det blir bara bättre och bättre nu då jag själv kan ha skoj med sakerna vi gör tillsammans :). Var först jättenöjd att jag lyckades ta en bild inomhus utan blixt, men på datorn såg jag ju sen att den är för grynig och jag vet inte ännu hur man kan trolla bort störande bakgrund.

I dag var jag för första gången i mitt liv speciallärare. Det var jättetrevligt - det var en sak jag önskade som gymnasielärare - att ha mera tid enskilt med elever. Nu har jag ju min privatelev och i dag var det givande att ha enbart med en eller två elever i gången att göra. I morgon är jag igen på lågstadiet, nästa vecka blir det en dag och sen också företrädaruppgifter. Så det dyker upp jobb i lämplig takt!

Som avkoppling har jag totat ihop en lista på alla jobb jag haft genom åren:
- kontorist (första jobbet som 14-åring, stod ut två dagar, så fick jag en kompis i stället dit. Tyckte det var dötråkigt när inget hände, svarade någon gång i telefon, var hellre ute på åkern med pappa och höbärgade)
- avbytare (hemma då min mamma någon gång åkte bort, mjölkade kor, vattnade kalvar etc + skötte hushållet)
- butikskassa (flera korta omgångar)
- försäljare av sommarblommor
- försäljning av båtbiljetter, resor etc för Jakob Lines, båtrederi i Jakobstad förr i världen. Trevligt sommarjobb
- receptionist (sommarhotell och resandehem i Åbo, sen i semesterby i Östra Finland - Sulkava, då hette jag faktiskt "receptionschefspraktikant")
- städerska (hotell i München, en sommar, sen lyckades jag få förflyttning till..
- roomservice/servitris (7 månader i München, senare var jag tvungen att hoppa in som servitris i semesterbyns restaurang i Sulkava - inte favoritsyssla)
- resebyråtjänsteman (1 månads vikariat, räckte gott och väl, inte min grej)
- "lomaohjaaja", "semesterinstruktör" - ordnade program en sommar för grupper i semesterbyn, främst pensionärer, skojig sommar
- reseledare utomlands (Sri Lanka, Marocko, Grekland, Portugal - 1,5 år)
- lärare, vikarie i alla möjliga ämnen i lågstadier, högstadier, gymnasium, yrkeshögskola (kompetens: ämneslärare i eng/ty/livsåskådningskunskap - sistnämnda har jag aldrig undervisat)
- kanslist på advokatbyrå (en kort period, hoppade in alltid nu som då när det behövdes)
- potatisupptagning (på potatiströskan)
- gjort hemsidor för ett företag (verkligen inte min gebiet...men det fanns ett färdigt program, så jag behövde inte planera adb-biten, enbart plocka in och ordna materialet. Inte riktigt min grej)
- vikarie för museiamanuens en sommar (främsta uppgiften att ordna en marknad)
- frilansjournalist för lokaltv och olika tidningar (också recenserat konsterter)
- egen företagare( bl.a. undervisat salsa, gjort översättningar)

...där var det väl ungefär :)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig radda av olika karriärssteg... ;) Men visst är det bra att ha prövat på en massa? Ibland är det något som man märker meddetsamma, att nej, ingenting för mej, andra gånger ramlar man över rena rama drömjobbet i misstag.
View Master hette grejen. Jag hade en sådan med massor av olika "filmer" till.

StrandMamman sa...

View Master finns fortfarande att köpa i leksaksaffärerna, så det är bara att uppdatera dig med lite nya "filmer" :)

Jag kände nog bara till knappt hälften av allt du prövat på... prövade du inte på nånting i en viss blomsteraffär en gång också, eller minns jag fel? Jag hoppades ju på att du skulle lämna nånstans utomlands så att man skulle få komma och hälsa på, men nog var det bra att få komma till Jeppo också... :))

Jemayá sa...

Katt: visst är det bra med erfarenhet, det märker man ju om och om igen. Tyvärr är det ju så att jag inte fördjupat mig i någonting, eller ja, lärare heltid hann jag ju vara i 8 år, men märker hur alla kunskaper och tekniker småningom glöms bort :(.

Strandmamman: visst ja, satte till blommorna, det var ju en trevlig sommar :). Jag trodde nog faktiskt också jag skulle bli "utlänning", gjorde ju några tappra försök, men hit hamnade jag ju till sist :). Kanske sen som pensionär :)

Petchie75 sa...

Ja, men vad roligt med gamla pussel och viewmaster - en sådan hade jag också!! Kommer ihåg en "film" med rosa pantern och en med Paddington - tror faktiskt att jag har kollat på dem för inte så länge sedan...
Kul meden massa olika jobb, spännande att du jobbat som reseledare. Jag har också jobbat som hotellstäderska - inte roligt! Vilket var favoritjobbet??

Anonym sa...

Ååh, den där tredimensionella mackapären har jag också minnen av, den var minsann rolig :) Pussel e också alltid kul! Ha de bra!

Jemayá sa...

Petra: hmmm, favoritjobbet...har gillat väldigt många av jobben när jag gjort dem, men tyckt om att "dra vidare" sen igen. Att jobba som guide var ju jättespännande, att få bo i främmande kulturer och lära sig om dem, men det var också väldigt intensivt och blev ganska rastlös av det...Egentligen är det att skriva artiklar - för där kan det ju bli om nästan vad som helst och fotograferar ju oftast själv också. Kanske det skulle bli resereportage igen någon gång, det skulle vara jätteskoj :).

Victoria: det var som julafton då jag hittade dem :), har själv haft roligare med dem än vad D haft, heheh.

Anonym sa...

Ja, det är konstigt vad leksaker från barndomen kan framkalla många minnen, känslor, dofter... Det är helt otroligt VAD allt man kan minnas då man ser ett pussel eller en bok eller docka.

Marianne