fredag 21 november 2008

Show and tell: smycken

Puh, det blev lite brått med det ena och det andra i dag. Men här har ni lite smycken - hann inte så mycket mer än gräva fram lite favoriter och knäppa av. Till att börja med kan man lugnt konstatera att jag inte bär smycken speciellt ofta - av den enkla orsaken att jag ju mest varit hemma de senaste åren. Hittar inte ens alla smycken nu just, eftersom jag gömt dem undan en viss liten killes nyfikna små fingrar.

Rör jag mig bland folk, blir det lätt att jag sätter på mig ett halsband, och speciellt då jag syns i tv-rutan blir det lite mera smycken (numera cirka en gång i månaden.Gör jag bara en intervju, skymtar oftast bara lite av håret). På vita mattan några av favoriterna nu just. Smycket till vänster är en favorit som hängt med i flera år. Den gjordes enkom till mig i Jerusalem för cirka fyra år sedan. Jag var då i Israel för att min väninna skulle gifta sig (hon finlandssvensk jude, han israelisk arab). Hennes vän hade en affär där han tillverkade smycken. Jag fick välja den största stenen (den är mörklila, en av mina favoritfärger - på fotot ser det svart ut), han valde ut de andra stenarna "enligt mina ögon". Var lite överraskad över valet av stenarna, har ju blå ögon, men faktum är att de på något sätt matchar ögonen väldigt bra! Smycket bredvid har jag haft mycket på senaste tiden - har en ny brun tröja med hög krage, som jag tycker den piffar upp. Den har jag köpt på en resa i Bulgarien sommaren 2003. Också "äpplet" bredvid är från samma resa till Nessebar vid Svarta havet. Längst nere ett smycke som min väninna Spring från USA hade med sig när jag träffade henne första gången. Hon har tillverkat det själv. Tyvärr hamnade det i Ds mun härom dagen, då jag dumt nog lät honom ha det runt halsen. Det sa "knaster" i smycket och jag började nästan gråta då jag märkte att han lyckades bita sönder lite av smycket. Som tur är håller det ändå ihop.

Nästa set:en ring, som jag köpt på en marknad i Oravais (grannkommun). Bara av den enkla anledningen att jag tycker om färgen. De få gånger jag har ring, vill jag helst ha lite bredare sorter, mina små knotiga fingrar lämpar sig inte så väl för ringar...Helst bär jag också silversmycken. Armbandet är mera ett "sommarsmycke", det köpte jag i Granada i Spanien, där jag var på språkkurs sommaren 2003 (blev många resor det året...). Längst nere ett smycke jag köpte i Kairo i slutet av 2005, de påstod att mitt namn ser så ut i hieroglyfer....i varje fall gillar jag det och det är också ett minne från min sista resa före D (fast egentligen var han med i magen då redan, var gravid i fjärde månaden). Lite besvärligt med silver, då det så lätt blir missfärgat :(.

Örhängen gillar jag, men som sagt, här hemma har det inte blivit mycket "smyckande". Guldörhängena med safirer är från min tid som guide på Sri Lanka, därför tycker jag om dem och är rädd om dem, fast jag kanske inte har dem så ofta. Örhängena till vänster köpte jag på flygfältet i Maldonaldo i Peru 2005 (januari), när jag väntade på flyget till Cusco, efter att jag tillbringat några härliga dagar i djungeln (nåja, det var en stugby i djungeln och därifrån gjorde vi utflykter för att se djur och växter). Sista paret är inhandlat någonstans i södra Spanien, också 2003 då jag reste runt efter språkkursen.

Då jag var gift hade jag en period med guldsmycken - delvis för att de matchade mina vigselringar (som jag absolut ville ha, fast jag såklart fick betala alla själva...både hans och mina, och vi gifte oss på magistraten) och också för att min exman gillade guld. I "guldskålen" finns smycken "hemifrån". I mitten det första "riktiga" smycket jag kommer ihåg att jag fått. Det fick jag av mina föräldrar när jag blev konfirmerad. Kommer ihåg att jag var mycket tagen, det var inte så ofta det var något hallå med en på den tiden...barn uppmärksammas nog på ett helt annat sätt från första början numera. Till vänster ett smycke mamma hade med sig från någon resa, det är en finsk (nordisk?) sten - spektrolit, som lite skiftar färg. Till sist en ring som jag fick till födelsedagspresent/julklapp av min mamma efter min skilsmässa. Jag var så lessen över att inte mera kunna ha mina kubanska ringar, så hon köpte en helt ny ring till mig :).

Sista smycket jag grävde fram är ett som jag tror jag bara haft på mig en endast gång. Det väljer kläder ganska ordentligt, men jag är väldigt förtjust i det. Köpte det i Jerusalem och handlade och prutade i evigheter (köpte annat också på samma gång). Till sist hade vi kommit överens, men då jag skulle betala med visa, ville de att summan skrivs i dollar - och vi hade förhandlat i den lokala valutan. Jag är inte speciellt matematiskt slängd, så jag blev helt förvirrad och först hemma insåg jag att allt det jag med stor möda och besvär hade prutat mig till, försvann när summan omskrevs i dollar :(.

Puh, roligt tema, men som sagt, lite tidsbrist.

Ville ännu tillägga att jag är väldigt glad i dag - lyckades skriva min första kolumn! Nu får vi bara se när den publiceras. Hade väldig skrivkramp i över en vecka, började på säkert fem olika texter, innan jag sen hittade det rätta ämnet. Är ganska trött i dag - kastade i mig två koppar kaffe igår kväll på företrädarträffen, som räckte så länge så jag missade Tolle-diskussionen, som jag också hade velat fara på. Väl hemma (sonen hade slocknat direkt barnvakten satt honom och sova) var jag hur pigg som helst - somnade först ett-tiden med pyjamas, tjocka strumpbyxor, tröja, morgonrock, sockor och frös som bara den. Vet inte om det var kaffet eller flunsan...var och kollade värmeelementen, men de var nog på och D var hur varm som helst. Sen sov jag väldigt oroligt, så jag var inte i bästa möjliga form i morse. Just därför var jag extra glad att jag lyckades få kolumnen klar. Bara huset skulle städa sig mirakulöst i natt, skulle allt vara perfekt - i morgon kommer min väninna från Sri Lanka nämligen på kort besök! Men ska snällt gå och lägga mig i tid i kväll - och hålla mig borta från kaffe hädanefter!!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Spektroliter är speciella stenar, de skiftar ju lite i blått, så i min brudkrona som min pappa gjort i silversmide var en stor spektrolit infattad längst fram. Så det är ett smycke som är mycket speciellt för mig :)

P.s. Krya på dig!

Hälsn: Trollmamman

Fritt ur hjärtat sa...

Vilket härligt inlägg! Så mycket minnen du har till dina smycke!

Anonym sa...

Vilket jättefint inlägg du har gjort! Roligt att läsa om allt. Ha det så bra.

Anonym sa...

Vilka fina smycken du hade plockat fram, och roligt att de alla har speciella minnen med sej. Jag brukar också köpa smycken på resor, mina favoritfestsmycken är fortfarande ett halsband och örhängen (handgjorda i läder och metall) som jag köpte när vi var till Prag för snart sju år sedan. De är så stora och synliga att jag inte vill ha dem till vardags. Kusinen och jag hade länge för vana att köpa hem armband åt varann från resor. Hon drog hem magdansarmband med kamelklockor och skramlande mynt från Israel, jag handlade mystiska koppararmband med emaljinläggningar från Ryssland... :) Kanske inte så användbara, men roliga ändå.

Miss Marie sa...

vad många fina smycken! min favorit är det sista halsbandet, ursnyggt!

StrandMamman sa...

Fina smycken!!

Hoppas du har frisknat till, och haft det trevligt med din väninna!

Anonym sa...

Vilka underbara smycken du har och det speciella med dem är ju att du har så många olika minnen som kommer fram tack vare dem!!

Marianne

Jemayá sa...

Trollmamman: tack, hoppas ni besparats alla jäkla bobbor! Du måtte ha haft en jättefin krona, den skulle jag vilja se!

Fritt...: tack, vad roligt att du också tittade in! Det var också roligt att få en orsak att åter minnas de olika historierna kring smyckena :)

Nilla: tack till dig också - och skojigt att du också kikade in :)

Katt: känner jag möjligen kusinen :)? Plötsligt, när du minst anar det, får du säkert plötsligt användning för något av dina exotiska smycken! Jag hade inte ens tänkt på före att nästan alla de smycken jag själv köpt kommer utomlandsifrån. Det är ju roligt att hitta något lite annorlunda ohc ha resan med sig länge ännu hemma!

Marie: tack, jo, jag gillar det också. Skulle bara behöva hitta kläder som det passar med :(, det är väldigt stort och tungt, behöver något speciellt till!

Strandmamman: ja,det tog en vecka tydligen, men nu börjar jag känna mig som mig själv igen!

Marianne: så är det, de flesta av dem har dessutom varit jättebilliga, men för mig är de "dyra" :)