tisdag 9 september 2008

Dum, dummare, Jemayá

Nu har jag verkligen lyckats ställa till det för mig själv. Har kännt mig duktig, som hittat jobb till mig själv som frilansare sen jag flyttade tillbaka hit till landet. Tyckte också det passade mig ypperligt, jag var inte bunden någonstans, och hade friheten att hoppa på alla möjliga intressanta saker. Satte allt på firman några år före D föddes, men efter har jag varit nöjd att jobba som frilansare med skattekort. Förstår inte vitsen med företagande - jag fick ju aldrig någon lön, allt gick åt till avgifter och kostnader! Nu märker jag att jag inte heller förstått vad en frilans egentligen är - inte alls det jag tänkt att det är....

Nyligen kom pensionsutdraget. Jag hade förtjänat hela 88 euro per månad pension. Det blir glada pensionsdagar!!! Märkte att alla skrivuppdragen fattades, liksom lärarjobben, så jag var inte alltför orolig. Det irriterade att flera jobb inte räknades, för att jag hade haft för lite inkomster per arbetsgivare - men det var ju just det som var poängen att jobba som frilans, att ha många olika arbetsgivare. Nu märkte jag just att ingen pension dragits av från mina honorar - har inte alls tänkt på det tidigare. Frågan är nu - hamnar jag på en stor räkning i efterskott, eller är det nu så bara att jag helt enkelt inte förtjänat någon pension. Märker att jag lite lugnar ner mig nu då jag skriver, trots allt handlar det bara om dessa några år från att jag blev gravid 2005, men jag får nog försöka reda ut dethär ordentligt nu.

Får redan ångest när jag tänker på att denna frihet kanske inte är möjlig. Å andra sidan är det ju tryggt med en arbetsgivare, och fördelarna är ju många, arbetskompisar, förmåner, någon annan sköter byråkratin. Men jag skulle hellre ta friheten att själv bestämma vad jag gör när, och också hoppa på udda saker som dyker upp. Det värsta är att jag inte vet var jag kan få någon klarhet i detta. Allt skulle såklart lösa sig om jag hittade ett drömjobb, som gav mig mångsidighet, frihet och trygghet. Men det är kanske utopiskt, då jag inte ens själv vet vad det kunde vara.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jobbigt att måsta hålla på och kolla upp regler. Bläh. Hoppas det visar sig vara lättfixat!

Annika sa...

Ja, fy sjutton vad sånt där är jobbigt. Jag förstår hur enormt tröttsamt det måste vara för dig.
Ja, jag hoppas också att det ska vara lättfixat för dig.

Anonym sa...

Tycker du är strong som vågar följa din egen önskan om frihet och jobba med det du vill. Du skulle säkert kunna ha en tryggare (men kanske tråkigare, vad vet jag?) tillvaro som tex anställd språklärare eller nåt.

Det borde väl gå att reda ut saken det med skatteverket eller FPA, där brukar finnas kunniga människor som har stenkoll på systemet. Lycka till!

Jemayá sa...

Matilda: det kanske inte är så allvarligt, men ajg måste nog fundera hur jag ska gå vidare. Har jag tur, hittar jag rätt isntans att prata med direkt, eller så får jag hålla på och ringa i dagar...får skylla mig själv då jag ska ordna det så krångligt för mig själv!

Annika: jo, det kändes oöverkomligt först då jag insåg att allt inte stod rätt till (det var redan för 1-2 veckor sen), men orkade inte ta tag i det då. Nu har jag ju kommit så långt att jag inser vad som är problemet...kanske det redan är en bit på vägen!

B-M: tack för de orden. Jag tror jag är så rädd att binda mig till någon instans (typ skola), för att jag blev så totalt slutkörd när jag hade fast anställning. Då pratades det inte så mycket om utmattning ännu, så jag fattade ju inte att jag kunde ha gått via läkare och fått sjukintyg. Bäst i detta läge kunde kanske vara att få en timlärartjänst - lite trygghet, men också frihet att hoppa på allt möjligt annat på sidan om. Nu gäller det bara att hitta en lugn stund att ringa...inte det lättaste!

Anonym sa...

ha ha ja hade inen pension alls....
jag var för ung då jag hade privat arbetsgivare.
susan

Jemayá sa...

Ja, man kan nog bli lite orolig då...fast kanske du är ung ännu...? Jag är ju inte lastgammal än heller, så vi hinner kanske skrapa ihop lite än :)

aurorabuddha sa...

Hmmm... Men nog maste du ju registrera ett eget foretag?! Du kan ju kopa upp alla pengar och sen dra av dom i deklarationen - det ar ju jattebra! Annars forsvinner ju bara pengarna??

Jemayá sa...

Jo, det har jag nog gjort. Men jag har haft företaget vilande här emellan, jag trodde att frilansandet är en helt annan sak. Förstår inte riktigt vad du menar med detdär att köpa upp pengar...men så har jag ju också svårt att förstå mig på detta med företagare/anställd/frilansare - vad som är vad och var går gränserna!