fredag 26 september 2008

Veckan i ett nötskal

Flunsa
Det vill inte riktigt ge sig, bästa dagarna har jag haft då jag gurglat med saltvatten kvällen före. Nu har jag inte haft ont i halsen på två dagar, men istället har näsan svullnat lite :(. Den har varit bruten och om jag är snuvig en längre tid verkar det som om basilluskerna kryper upp på näsryggen. Riktigt farligt är det inte, men väldigt ömt och själv ser jag skillnaden :(. Två dar penicillin ännu
, och en lugn helg utan program, så månne inte det ger sig nu. Det blir skönt att bli av med dem - man borde ta dem på tom mage, inte äta två timmar före, eller två timmar efter, är vrålhungrig mitt på dagen!! Ser också fram emot att få börja ta de homeopatiska immunuppbyggande preparaten!! Drömmen är att få ha några månader utan flunsor!!!

Höst
Ute skiftar löven färg och faller ner. Det är ändå rätt varmt,
men man vet inte vilken morgon man kommer ut och ser att allt frusit under natten. Klippte av nästan alla sommarblommor och försökte mig på att göra lite blomsterarrangemang (läste i tidningen om det...). Har åtta vaser blommor i huset, inga storslagna saker, men det var skojigt att lite pröva på att inte bara smälla ner dem hur som helst i första bästa vas. Mycket tid hade jag inte, de hann redan börja sloka innan jag kunde sätta igång (en liten en ville inte att mamma skulle göra något eget) och sen hade jag också kattassistent.

Mina pojkar
Ni som hängt med en längre tid kanske får en deja-vu känsla (har helt glömt vart man sätter ´` i franskan :( av bilden. Gusta lyckades igen välta monsterastödet, som en annan liten hjärteknipare (nu i katthimlen) också sysslat med på våren. Han sysslar och pysslar också i blomkrukorna, så jag blir helt matt över hur stökigt det ser ut överallt, D drar sitt strå till stacken genom att dra fram saker ur lådor, då han tycker att han inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Och denna vecka har jag definitivt inte orkat med städning, eller ens extauppmärksamhet :(. Å andra sidan har jag försökt locka honom i säng med mig så ofta som möjligt :). Över en vecka redan har han sovit bredvid mig, orkade inte mera med rumban med hans säng - min säng - hans säng etc. Det har funkat rätt bra, har fått sova mera ostört, fast det blir några mindre väckningar per natt ännu.

Vi har också börjat "inskolningen" på dagis. D hade inga problem med de åtta barnen på plats, bara det finns traktorer och bilar, så bryr han sig inte om annat. På måndag ska jag testa med att lämna honom där medan jag far till butiken, och från och med torsdag ska han börja gå där regelbundet. I början kör jag med max femtimmars dagar, och troligen inte heller varje dag i veckan. Jag vågar inte riktigt "släppa loss" ännu, men tror att det skall bli en stor lättnad att få ha honom på dagis - att slippa fundera varje gång jag behöver barnvakt: var jag ska hitta en. Alltid har det ordnat sig (tack till er alla underbara människor, som hjälpt mig!), men den extra energin det har krävt, frågandet och ofta extrabesöken, för att förbereda honom, om det varit någon han inte sett på länge, den hoppas jag kunna kanalisera på jobb och kanske t.o.m. på att själv bli i bättre form. För jag känner mig ganska så trött nu just. Mest på grund av flunsan, som känns oändlig. Annars har jag ju mycket positivt på gång, planerade förändringar är alltid uppfriskande.

Något som också räddat min tillvaro de senaste veckorna har varit potatisupptagningen. Många är de gånger vi dykt upp på åkrarna och åkt med på potatiströskan eller suttit med i min kusins traktorhytt. Senast i dag, och i morgon planerar jag också att söka upp dem - annars måste jag själv hitta på något att underhålla D med, och det är jag JÄTTEDÅLIG på. Nästa vecka är det klart med potatisen, men då ska ju D vara rätt ofta på dagis, så det känns som om jag kanske klarade det! Nästan 2,5 år barnskötsel, till största delen på egen hand :).

Jobb
I dag träffade jag för första gången flickan jag ska företräda vid
flyktingförläggningen. Jag tycker vi fick bra kontakt, även om jag pratade rena rama rappakaljan. Hennes modersmål är portugisiska, som jag någon gång i min gröna ungdom läst ett år i England (har också läst franska i Tyskland...har inte fungerat så väldigt logiskt alltid :), efter att jag hade jobbat som guide tre månader i Portugal och var väldigt intresserad av språket. Sen dess har det ju blivit mera spanska - fast inte på många, många år, och har aldrig kunnat den jättebra. Så jag pratade dålig spanska, blandat med portugisiska ord och spanska ord med portugisiskt uttal! Kändes som om det snart börjar röka ur öronen då jag desperat försökte få tag på ord :), men vi förstod ändå varandra någotsånär. Under själva mötet, när också officiella papper skulle fyllas i, hade vi tolk via telefon. När jag körde hem, tänkte jag att detta börjar komma rätt nära mitt önskejobb. Har alltid varit intresserad av andra kulturer och folk. Som nybliven språklärare kom jag på att jag ju helst själv skulle ha velat använda mina språkkunskaper, inte bara prata om språk och försöka undervisa någon annan (som kanske inte ens ville lära sig). Nu fick jag verkligen användning för språken, och jag tycker jobbet känns meningsfullt - att vara med i ett stort team som hjälper en människa få fotfäste i tillvaron igen. Nästa gång vi träffas blir kanske om två veckor - jobbet är cirka tio timmar i månaden. Känns väldigt bra, det också att jag inte "uppträder". Som lärare och i tv är man ju verkligen under lupp. Nu är jag inte alls i huvudrollen, det är helt underbart. Kommer kanske också att få en privatelev i engelska (inte kopplat till flyktingförläggningen) - många bäckar små....är precis var U...Jemaya gillar :)

8 kommentarer:

Helén sa...

Vilka homeopatiska preparat ska du ta? Brukar själv ibland använda homeopatiska medel och de brukar funka bra.

Jemayá sa...

Det som D fick heter Stimutin och jag ska börja ta Engystol efter penicillinet och en kur som ska jaga ut det giftet ur kroppen! Jag hoppas verkligen preparaten hjälper, jag vet inte hur jag ska orka en vinter till med bara flunsa på flunsa!!

Anonym sa...

Det är tydligen känt inom läkarkåren globalt att det snålas på penicillinet i Skandinavien. Mina influensor slutade när jag kom hit efter ett tag, och min läkare förklarade att många influensor är inte bara virus, utan det blir bakterier i lungorna som ligger kvar om man inte tar penicillin. Sedan blossar det upp igen och igen och igen.

Ja, jag vet inte vad man ska tro. Svenska läkare skriver ju sällan ut penicillin alls. Men efter att fått höra så många gånger här att de tycker nordiska läkare är för extrema åt andra hållet, undrar jag om det inte ligger något i det. Som svensk, och kanske norsk och dansk och finsk är man ju LIVRÄDD för att ta penicillin och precis som du går så långt att se det som ett gift (fast det var på skämt) än ett bra läkemedel.

Det skulle vara intressant att veta om dina flunsor försvinner efter ett par tre penicillinkurer.

Anonym sa...

Anonym är Matildas fikarum (tryckte skicka för fort)

Jemayá sa...

Det var överraskande! Här klagas det på att läkarna skriver ut penicillin direkt, utan att ha gjort undersökningar (t.ex. i mitt fall)! Och för småbarn med öroninflammation är det också kutym, fast jag förstått att t.ex. i Tyskland anser man att det är bättre att inte göra det, för att det går om av sig själva. Har i bekantskapskretsen som om och om igen fått kurer. Och vad jag förstått är det nog ett gift för kroppen, förstör t.ex. också den goda bakteriefloran i magen. Jag har tagit mjölksyrebakterier samtidigt, men det visste jag göra tack vare väninnor inom alternativ vård, läkaren nämnde inget om det. Det är lessamt då man tappar förtroendet för läkarna, också med tanke på kontakten till läkemedelsfirmorna, som inte alltid är speciellt sund (provision/gåvor för utskrivna mediciner etc) :(.

Anonym sa...

Visst är det irriterande när man inte kan vara säker på vad som är rätt.

Jemayá sa...

Jo, därför hoppas jag verkligen att jag kan hålla mig borta från den traditionella medicinen så mycket som möjligt. Men ibland är det nödvändigt med den också!

Anonym sa...

Tror du man kan ge Stimutin till sin 20-åriga son som har ständiga urinvägsinfektioner som läkarna vägra behandla? De ordinerar enbart tranbärsjuice.