torsdag 11 september 2008

Fridaytheme: flags!

Flaggor är ju inte en så väldigt viktig sak här, tycker jag. Klart det viftas med dem vid speciella tillfällen och dagar (det är väl egentligen inte tillåtet att flagga annat än på så kallade flaggningsdagar, självständighetsdag osv, och förstås på halvstång om någon avlidit), men annars är det ju inte alls som t.ex. i USA.

I dag hade jag ärende till närmaste staden, Nykarleby, och tänkte att jag ska hålla ett öga efter flaggor. Egentligen såg jag inte en enda, för det är väl egentligen vimplar de långsmala flaggorna kallas...? Kanske inte alla vet att svenska Österbotten (eller är den allmänt finlandssvensk...?) har sina egna färger - gult och rött, och de vimplarna ser man lite varstans.

Vid herrgården i Nykarleby, Juthbacka, fanns en liten mera vidlyftig, med Nykarleby vapen (tror jag...) och ...ja, vad är dom där djuren där uppe...? Det skrevs just om dessa vimplar i tidningen, och jag tänkte att jag borde klippa ur så jag kommer ihåg det sen, men inte kom jag ju ens ihåg det. I varje fall var det någon forskare som påstod att dessa gul-röda vimplar inte finns. Han borde köra runt i Österbotten, då skulle han se dem vaja på var och varannan gårdsplan!


10 kommentarer:

StrandMamman sa...

Jasså du tjuvstartade :))

Jemayá sa...

Förra gången kom jag på det först dagen efter, nu tänkte jag inte riskera att jag inte har möjlighet att skriva i dag, fredag. Men här sitter jag nu :).

Anonym sa...

Att Österbotten har en egen flagga, tänk att jag aldrig vetat det, eller ens sett en. Hur länge har den funnits?

Annika sa...

Jag har också med svenskfinlands flagga idag på min blogg, såklart ;-)
PRECIS, hela svenska österbotten är ju full av dessa flaggor. Jag blir så glad över dem, eller vimplar ska vi väl säga...
Annars är inte jag heller ngn flaggmännska. Alls.
KRAMAR!!

Anonym sa...

Är det inte samma färger som finns i den finlandssvenska studentmössan, då menar jag färgen på fodret? Måste kolla då jag dammar av den nästa gång!

Petchie75 sa...

Vilka fina vimplar, jag lärde ju mig just idag att den finlandssvenska flagga ser ut som "min" skånska flagga!
Trevlig helg!

Fritt ur hjärtat sa...

Hihi vad roligt att du varit på flaggjakt!! Jag har en bild på skånes flagga, ser ut som den du var på jakt på har jag lärt mig idag;-)

Jemayá sa...

Matilda: hmmmm, du ställer en svår fråga, borde göra lite efterforskning!

Annika: ska kolla din blogg snart :)

anonym: fanns det kanske svart i den också, tycker jag mig komma ihåg. Var månne jag har min....

Petra: jaså, där lärde jag mig igen något nytt :). Trevligt veckoslut till dig med!

FUH: måste genast kolla din blogg :)

Anonym sa...

Hittade hit till din blogg via någon annans, och måste bara säga att det är så kul att du skriver om den finlandssvenska flaggan! :D Speciellt roligt är det att se bilder ifrån Nykarleby, då jag själv har rötter i Österbotten (Larsmo, men också Nykarleby)! Ska titta lite noggrannare på din blogg nu!

Jemayá sa...

Välkommen Laura, alltid roligt med nya läsare, speciellt sådana som skriver en kommentar!!