lördag 25 april 2009

Swinging Saturday :)

Redan på fjolårssidan hade jag bjudit den minderåriga asylsökande flickan och hennes barn på lunch hemma hos oss, men den gången fick vi flunsa. Sen var det inte ens att tänka på i början av detta år. Till påsken bjöd jag henne på nytt, men då fick hon annat program, men äntligen i dag fick jag dövat mitt samvete. Tänkte förena nytta med nöje - har länge velat besöka simhallen med D och det är ju alltid roligare med sällskap. Nu lyckades det - inga sjukdomar eller annat program kom i vägen.

Vi for först till loppis - gjorde helt underbara fynd! Handlade för 15 euro, vad fick jag för det: gummistövlar + träningsskor till D, en gunga, ett miniradio (som faktiskt funkar, men inte så riktigt bra...), en långärmad blus + collegetröja till D och sen ännu en fin papperslampskärm till mitt sovrum!! Efter det var det bad, sen via Asiangrill hem med mat till oss själva och mormor. Ute är det ännu sommarvärme och grannen började spika ihop en gunga till D. Jag hade ännu inte allt som behövdes, så vi fick lite låna deras ännu, då det blev strid om den provisoriska gungan vi fick upp (lite strid blev det sen om annat också - båda småttingarna började bli trötta men SKULLE INTE sova :).



Det var så jätteroligt att ha dem här. "Mamman" överraskade mig redan i bilen med att säga att hon kan hjälpa mig att städa hemma (utan att hon hade sett att det verkligen behövs :). Jag tyckte att detta första besök ska hon väl få utan att behöva göra något, men väl framme insisterade hon. Städade verkligen grundligt mitt vardagsrum!! Otroligt skönt, jag fick ju pyssla med annat och kolla barnen under tiden. På eftermiddagen tog båda gästerna en tupplur i Ds rum - på en flyktingförläggning är det inte sagt att det är lugnt just då de vill vila. I kväll skjutsade jag hem gästerna och D somnade i bilen på hemvägen (och fortsatte sova då jag bar honom i säng vid 8) :) :).

Förresten, förra veckan var äntligen specialbarnträdgårdsläraren och tog sig en titt på D. Diagnos: inget fel på pojkens talutveckling, fast han inte talar flytande än. Hon tyckte också att hans finska är starkare än svenskan, vilket jag också noterat. Inte konstigt eftersom han hör finska mest - enbart hos sin pappa och delvis dagligen hemma när jag pratar med mamma. Farmor och farfar är förstås helfinska och betyder jättemycket för honom. Grannar och andra här omkring är ju svenskspråkiga, men det blir mera sporadiska möten. På dagis hör han också finska, fast svenskan borde dominera. Anyway, viktigaste att det kommer mer och mer ord, trots att det just nu är blandat, t.ex. " Kåma syömään" (= äta) är ett typexempel. Dessutom har han bort bokstäver i vissa ord, så man får gissa sig till vad det egentligen är:). Själv pratar jag Jepodialektin med honom, tycker det är viktigt att hålla liv i våra små dialekter, nog hinner han lära sig standardsvenska också (och det hör han mig ju också tala mellan varven - stackarn, jag gör det inte lätt för honom :(. Glädjande nog har han börjat säga sitt eget namn, eller nästan: "Dani" :) .

Hurraa, klcokan är bara halv tio än, hinner göra fast vad än i kväll, och i morgon har vi inga planer alls = inga krav. Hoppas det är varmt så kan vi vara ute! Ha en fin söndag!
Posted by Picasa

16 kommentarer:

Ann-Marie sa...

Skönt att du fick bekräftat att allt är ok m Ds talutveckling. Hemskt att du måste bära på tvivel. Jag är allergisk mot alla som anser att barn ska utveklas likriktat. Alla är olika och de allra flesta blir bra!

Värdefullt att växa upp med två språk och viktigt att du pratar ditt egna språk med honom. Det blir mer och mer sällsynt med barn som kan ngn genuin dialekt också!

Fina ladobildär där i förra inlägget!

Ha det bra!

Jemayá sa...

Ann-Marie: tack, jo, jag skulle ju inte annars ha tagit det så på allvar men när kritiken kom från pappans håll, måste jag ju ändå få någon bekräftelse från officiellt håll på att det inte var något fel (fast det vet man väl inte helt förrän i skolan!). ha det bra du å!

Emmama sa...

Så han kommer också bli tvåspråkig, det har jag inte tänkt på. :) Flerspråkiga barn är alltid (säger dom) lite senare med talet. Här har man som mall att barn som är 3 år ska förstås också av andra än mamman (mammor förstår ju vad sina barn säger från nyfödda så det räknas inte..) men Gustav skulle få uppskov pga sin flerspråkighet. Nåt att tänka på även i ett land där tvåspråighet är väldigt vanligt. Kram!

Jemayá sa...

Tack Emma, det var skönt att höra! Sen har jag ju också hört att pojkar oftast är senare än flickor - själv lärde jag mig också två språk, men talade båda väldigt tidigt. Ds "flickvänner" är också väldigt verbala, han låter väldigt enkel i jämförelse med dem, men sen har de också vuxit upp med bara ett språk! kram!

Matildas fikarum sa...

Det är synd att dialekterna försvinner allteftersom, eller åtminstone förändras mycket. Jag tror inte den dialekt jag lyssnade till när jag var barn på sommarlov i Österbotten talas längre, annat än av de riktigt gamla.

Jemayá sa...

Så är det nog tyvärr, Matilda, just därför tycker jag det är viktigt att hålla dem kvar. Det är ju ganska speciellt att tala en dialekt som bara ca 2000 människor i världen kan! (Ca 1000 i Jeppo nu + räknar lika många utflyttade, eller kanske det borde vara mycket mer...).

Anonym sa...

Jag tror de var på torsdag när ja hämta L så kom han springande och sa hej och mitt namn, när vi for så gav han L en kram.

Annika sa...

I finland blir väl alla sgs tvåspråkiga numera, visst?
Finskan börjar man väl med redan i ettan?
men för dig blir det ju mer så eftersom mormor pratar finska. Jag vet ju hur det är eftersom K är tvåspråkig. Det fixar sig!
Jag tycker nog att dialekterna i Ö-botten lever ett starkt liv. Men visst måste väl även dom urvattnas, gissar jag. Fast nog ligger det en enorm stolthet bakom dom. Det är ju den verkliga gammalsvenskan i mångt och mkt.
SÅ coola, tycker jag! Som inte kan prata, men förstår Närpesspråket!! DE'RU!!!
Kram!!

Taina sa...

Det är så kul att läsa dina inlägg för det är så finlandssvenskt på något sätt. Så som barnträdgårdsläraren! Vilket underbart namn på en yrkesgrupp! Jag märker att jag läser lite högt och med finlandssvensk brytning. HAHA!
Tufft med dessa asylsökanden. Vad fint av dig att bjuda hem dem. Ni verkade ha fått en fin dag tillsammans. Uppskattades säkert!
Ha en fin dag!
Kram

Jemayá sa...

T: vad roligt att höra hur han beter sig när jag inte är på plats :)

Annika: tyvärr är det nog inte så att alla blir tvåspråkiga, speciellt inte av finskspråkiga. I största delen av finland är folk enspråkigt finska. Det finns en konstig barriär på båda sidorna, folk som kan hur många språk som helst finner det omöjligt att läsa sig landets andra språk!! Svårt för mig att förstå som fått det hemifrån. Också många svenskspråkiga har svårt för att tala finska här i Öbotten, men jag antar att de flesta svenskspråkiga i sydfinland nog är mer eller mindre tvåspråkiga. Vad jag vet så börjar man med finskan i trean, svenska kommer väl inte förrän i högstadiet för finskspråkiga (tror jag... har faktiskt aldrig tänkt på det!!). Wow, det var duktigt att klara Närpesdialekten, jag förstod den inte alls då jag först hörde den :). kram

Taina: kan det vara för att jag är finlandssvensk... :). Jag känner mig mera fisvensk, fast jag borde vara 50-50, men är ju uppvuxen på svensk ort, gått i svensk skola hela vägen. Men den Sverige-svenska biten har ganska mycket fallit bort för mig, eftersom vi såg rätt lite på Sveriges tv hos oss (min mamma ville förstås se finsk tv, som hon förstod :). Jag är otroligt glad för att få vara företrädare, känns meningsfullt! Dessutom känns denna flicka mera närmare hjärtat - vi har ju barn i samma ålder, även om våra liv är så totalt annorlunda. Vi kommer bra överens, det är ju en förutsättning för privat samvaro! TRevlig vecka (oj nej, det är tisdag i mrogon :). kram

Annika sa...

nej, jag vet ju det...
att finn-finnarna inte lär sig svenska, men att finlandssvenska barn lär sig finska.
Visst är det en konstig barriär det där mellan grupperna. jag har hört finlandsvenskar, MASSOR, som har enorma fördomar mot "finnar", och jag vet ju att det är tvärtom också på finnsidan mot finlandssvenskarna, BIG DAMN TIME!!!

Jemayá sa...

Ja suck, tänk att folk ska bära omkring på traumor från flera hundra år tillbaka!!! Jag antar att rötterna ligger där - när Finland var en del av Sverige och eliten var svenskspråkig, det är ju evigheter sen :(.

L sa...

VA!? Har K barn? Kul att ni verkade ha trevligt iallafall :)

Jemayá sa...

L: K...? Jo, det blev en jättebra dag, de är välkomna tillbaka anytime :)

L igen sa...

Eller hur hon stavar sitt namn. Samma namn som mamma :P

farmor sa...

Vad trevligt om de kan leka tillsammans. Tror oxå att det är ganska vanligt att pojkar är senare med talet. Men du skall inte grubbla på det , D är ju välsignad med två språk från starten och det är mera än guldvärt. Jag förstår inte heller såna människor som inte vill lära sig landets språk.Två av mina barnbarn får oxå 2 språk.