onsdag 6 maj 2009

My private gym

Jag behöver inte betala gymavgift...här har jag muskelmotion för måååånga månader framåt. Har köpt en elmotorsåg (på något sätt tycker jag pappas gamla "vanliga" är så skräckinjagande, denna är liite lättare och "snällare" inbillar jag mig) och betar av lite vartefter. I varje fall har vi ved till tiotals år (en liknande hop finns på ett annat ställe...). Jag har kämpat med att få hopen övertäckt, igår frågade min kusin varför jag gjort det. "Så brukar man ju göra så de ska torka", sa jag - men eftersom denna ved är så färsk, måste den först få avdunsta UTAN plast på. Ja suck, det är så mycket som jag inte har en aning om som har med jord- och skogsbruk att göra. Det värsta är ju att jag inte heller är så intresserad, så jag har så svårt att fatta och komma ihåg. Sen är det ju också så att man inte heller kan fråga det man inte vet att man ska fråga och jag har märkt att det tas för givet att man ska veta. Frivillig information sådär bara kommer inte. Å andra sidan dyker alltid hjälp upp då jag står där och inte vet hur jag ska lösa något - till exempel var det en snäll man som körde hem alla dessa träd åt mig (tack till G!) - misstänker att det nog var tack vare hans ännu snällare fru (tack C :) :).

Ja ja, nå, nu har jag som sagt ved och till hösten ser jag säkert ut som Hulken då jag vid varje ledig stund sågat och burit på vedklabbar!

6 kommentarer:

Annika sa...

Ved är det rätt kul att hålla på med. OJ vad jag har gjort mkt sånt hos min mormor, och där finns minsann ved i "portiin" så det räcker och blir över.
mern ja, nog måste den liksom dunsta av först när det är färsk ved. INTE lätt att veta det.
OK en eldriven motorsåg. Du har rätt, det låter lite snällare med el. Hoppas att det är det också :-)
NU har du ved! Najs!
Kram!

Anonym sa...

Hej Ulla

Om dendär stora högen är färskt ved, så gulp! man borde såga o klyva den när det är vinter.Då är den lättare att hantera. Annors har du ett helskuta framför dej, att såga o klyva färskt ved när det är varmt väder är otroligt segt, för färsk ved är ju vått och tungt.För klyvningen rekommenderar jag att du ber om hjälp av nån o hyr en klyvmaskin för en dag o så gör ni det på urakka. Men kanske ni har andra rutiner där uppe i öbotten. Jag råder dej att fråga råd av nån som har erfarenhet av vedhantering där i närheten.kram entinen city-tyttö nykyinen lanttis

Monica sa...

Hej Ulla, läste just om all ved du ska fixa, wow!
Kanske du redan har en eldriven vedklyv också, vi hittade den för ett par år sedan. Verkligen toppen, jag klyver också med den, nu är det inte tungt längre.Den var inte så dyr heller, definitivt värt pengarna.
Fina foton på Daniel, de går alltför fort de första åren. Min yngsta, Johannes är redan 7 år och vill bara gosa med mamma ibland numera.
Ha det bra! Monica

Jemayá sa...

Annika: det är skönt att det står där det står, så får jag såga då jag orkar och hinner. Till hösten ska jag nog hyra lite hjälp åt mig så jag får in vinterns ved i vedlidret. kram! ps skojigt med "gästbloggare" hos dig, hann bara inte kommentera :).

Cityflickan :): har nog tänkt att jag ber min finska kusin om hjälp med klyvandet i höst - fast fick ju tips här av en eldriven sådan, måste lite titta på priser, en sån skulle man ju nog behöva...

Monica (I?): tack för tipset, ska titta på priser, det kan vara värt det! Oj, det blir lessamt då man inte mera får "pusis och kramis" så mycket man vill :(.

Marianne sa...

Aj, aj, jag kan känna vilken träningsvärk jag skulle få av den där högen! Det påminner mig om farbror Ivan som bodde i samma hus som vi i Bulgarien. Han och hans fru fick bo gratis i en tom lägenhet mot att de skötte om huset lite. Han var 85 och vilken krutgubbe! Han skottade snö och högg ved som vilken ungdom som helst. Han utklassade oss hur enkelt som helst. Och skuttade upp och ner för backarna gjorde han också, jag lovar det var branta backar!

Kram!

Jemayá sa...

Marianne: härlig berättelse om gubben - ett föredöme angående aktivitet i äldre ålder!! Som tur är har jag fått ltie hjälp av Daniels farfar när de var här i början av veckan, så jag inte helt ensam behöver jobba med högen - och jag behöver ju inte stressa, har lite torr ved än från förr, tack och lov! kram!