torsdag 28 maj 2009

Show and tell: Inspiration

Musikantas sista tema är rätt knepigt, speciellt med tanke på "show" biten...

Inspiration är faktiskt något som är a och o för mig numera, eftersom jag skriver en kolumn för vår lokaldagstidning en gång i månaden. Ofta har jag en idé om vad jag skulle kunna skriva och har kanske lite börjat på, men sen plötsligt kan jag läsa något själv i tidningen som utlöser en vilja att skriva - jag blir inspirerad helt enkelt. Då skriver man bäst och snabbast, men det är ju inte alltid som det lyckas utan man kanske får pressa fram något utan så värst mycket inspiration. Med kolumnerna brukar jag ändå försöka vänta tills den infaller - som sagt, det blir bäst så.

När jag tänker efter är inspiration väldigt nära ordet "kreativitet" för mig, man börjar skapa av att vara inspirerad, ofta. Men inspirationen kan också infinna sig på vägen så att säga. Mitt stora projekt i Ds rum är ett exempel på avstannad inspiration på grund av brist på tid. I februari ifjol (tror jag) började jag måla väggen i Ds rum. Jag tänkte mig först lite försiktigt några djur och träd runt bokhyllan jag tänkte ha mitt på. Medan jag målat har fler och fler djur dykt upp och i ett skede tyckte jag hyllan var för stor för ett litet barn och skruvade loss över delen - men det betydde att jag måste måla ännu mera...nu har jag inte målat på över ett halvår. Jag skulle gärna göra det, men vet att det tar en liten stund innan jag igen blir "varm i kläderna" och det känns nästan bortkastad att bli ivrig och inspirerad och sen vara tvungen att packa undan penslar, mål och lusten att måla, för att vardagssysslorna kräver det. Nu då det snart är sommar har jag ännu mindre lust att måla inomhus, men kanske en regning dag då D är hos sin pappa och jag har lite tid....det är inte så mycket kvar att göra nu, men målningen behöver "finslipas", vissa saker tas bort, annat piffas upp och speceillt mot höger sidan finns ännu saker som jag vill måla dit och förbättra. Målet är att det ska vara klart i år....

Intressant tema i sig, inspiration, vad är det egentligen, varifrån kommer det...tyvärr är jag för trött för att orka gå in på filosofiska funderingar...fast tänkte visa foton från i går och i dag här sist - och vad annat är fotografering än konstant inspiration, annars skulle man ju inte göra det! Det man ser (eller hör eller känner) inspirerar en att försöka "fånga" det - är inspiration helt enkelt en vilja att återskapa eller fånga det sköna/livet/upplevelsen...?

Nu börjar ändå ögonen se i kors, här kort om det jag sysslar med just nu: Har börjat plantera tallskog. D var med mig i går då jag åkte till skogen för att lära mig hur man gör det (hade bara mobiltelefonen med, första fotot med den) - har aldrig tidigare ens sett hur man planterar tallplantor. D fick komma med och var faktiskt till hjälp - han plockade i plantan i röret. Planterandet kommer att ta åtminstone fem dagar, i helgen då D är hos sin pappa igen tänker jag inte jobba hela dagar utan lite vila också. I och för sig tycker jag det är jätteskönt att vara ute i skogen. Vi såg en älg igår och i dag var den där igen, men mest stod den i diket och åt med rumpan åt mitt håll.... Skulle vara kul att ha ett stor objektiv så man kunde få fina foton, nu hjälper fotoshop - annars skulle ni tro att det bara är en fluga på linsen :).


13 kommentarer:

Annika sa...

Vi spinner lite på samma ideer idag, ulla. Det är nog inte så konstigt, fast mitt inlägg ligger inte ute på flera timmar än...
Inspirationen finns överallt. I naturen, i tidningar, hos vänner, i samtal.
jag gillar verkligen den målade väggen i D's rum. jag har ju sett den på riktigt och ALLT!!
SÅ kul!

O, jag minns när mormor och morfar planterade tallplantor i Stackraden i Norrnäs. Vilket jobb det var...hundjobb. jag var så liten, men jag minns hur hela familjen slet...

Nu är furorna stora, eller större...
Än är dom nog inte redo att bli virke, tror jag. men det är nog bara en tidsfråga.

Älgar är coola! Alltid. Bara man slipper möta som när man är ute och kör...

PS,
längtar till österbotten så mkt just nu att du inte anar!!!

KRAM!!

Barbro sa...

Tänk att älgen kom tillbaka (för det var väl samma...) då du hade kameran med, det händer inte ofta

Erica sa...

Det är så sant att man kan få en massa inspiration av sådant man läser :) Och bloggar är riktigt bra till det :)
Håller också med om att inspiration och kreativitet oftast hänger ihop. Man får inspiration av någonting, och sedan gör något kreativ av det! T.ex. fotografering :)
Jättefina bilder du visar i inlägget!

Hoppas du får en trevlig helg!

Taina sa...

Huomenta!
Har du målat de där med djuren?? Otroligt fint!
Jag funderade också väldigt mycket på vad som menas med inspiration som jag tycker är "nästan " detsamma som kreativitet. Det handlar ju om att skapa något och för att göra det som måste det finnas en idé. Kan tänka mig att skriva i en tidning kräver en del inspiration. Har en favoritkolumnist i vår lokaltidning som jag beundrar. Han lyckas få till det varje gång och han skriver två ggr i veckan. Helt suverän!
Ha en fin helg nu!
Halauksia

underytanjag sa...

Oj va fint du har målat! Förstår att både tiden och lusten måste finnas där...

Jemayá sa...

Annika: jag tror verktyget man nu använder när man planterar är bättre än förr - tycker inte det är sådär jättetungt tack vare "röret" (ska sätta ut foto i morgon på det). Älgar är verkligen mäktiga, men man vill förstås inte ha dem i vindrutan....fast jag har älgvarnare och har sett älg bara en gång efter det längs vägen (peppar, peppar). Snart, snart, Annika är du här :). kram!

Barbro: jag var också förvånad, men den måste ha kännt på sig att jag ville det så gärna :)

Erica: så sant, andra bloggar inspirerar ju ofta en att skriva om någonting. Tack och ha det bra själv!

Taina: tänkte jag skulle pröva med att måla själv - har gått någon kurs som tonåring, men sen inte målat alls. Har alltid haft lite "storhetsvansinne" dvs vill inte hållas på pappret så tänkte att nu skulle jag få breda ut mig :). Var beredd att måla över och köpa bård om det inte blev till något...oj, två gånger i veckan....då gäller det verkligen att ständigt ha tillgång till inspiration, eller vara verkligen skicklig i sitt hantverk! Hali ja hauskaa viikonloppua!

Underytan: Nu är det främst tiden det hänger på, jag kommer inte igång med bara några timmar, behöver en hel dag och i år har det funnits så mycket annat som varit viktigare att åtgärda. Men ser fram emot att igen få måla då tiden är rätt!

leopardia sa...

Oj! Vilken fantastisk väggmålning!
och jag håller med annika, älgar är coola!

Fritt ur hjärtat sa...

Vilken känsla det måste vara att kunna måla. Jag kan inte göra en streckgubbe ens. Fast en gång, när jag var ganska nyskadad låg jag på en klinik i många veckor för att lära mig leva med smärtan. Där hade de olika terapier och jag hamnade i målning. Jag höll på att skratta ihjäl mig! Men det var medvetet sa det. Man ska lära sig något som är långt ifrån en själv och som man inte tycker man behärskar. Alltså målade jag med vänster, å tänk jag tycket de blev fint. Fast jag har inte fortsatt.
Annars gör jag som du får inspiration lite varsom helst och spinner vidare på det.
Ha en bra helg, eller sov och vila skulle jag kasnke säga eftersom jag läst ovanstående inlägg också.

Anonym sa...

Vilka underbara naturbilder!! Och jag säger det igen, du har verkligen talang - jag älskar Ds väggmålning! Den ser färdig ut i mina ögon men jag förstår att konstnären är mer kritisk ;-)
Jag planterade faktiskt tallskog en sommar (1994 om jag inte minns fel) i Härjedalen! Tror att verktyget vi använde hade ett finskt namn "potiputkki" eller ngt liknande. Det var ett ansträngande occh annorlunda sommarjobb som jag har positiva minnen från, om man bortser från myggen och knotten.. och min förkylning :D
Trevlig helg!
Kram

StrandMamman sa...

Jag har ju sett väggen och är fortfarande max-imponerad av alla fina detaljer du plockat in!!! Du är superduktig och jag beundrar din talang!!

Jag har också planterat trädplantor för för about 13-14 år sen. Både lärkträd och tallar, om jag inte minns fel. Ska inspektera dem i sommar och se hur mycket de har vuxit!

Häftigt att du fick älgen på bild!!

Kramisar...!

Anonym sa...

Ulla, what kind of animal is that? It looks big!
Julie

Anna, Fair and True sa...

Oj, vad duktig du är på att måla! Jättecool vägg!

Jemayá sa...

Leopardia: tack och yes, älgar är häftiga :)

Fritt: man behöver inte kunna teckna för att kunna måla har jag kommit fram till. Har själv gått några kurser i Vedamålning - helt underbart "okontrollerat". Vi blir så intutade från första början att saker och ting ska föreställa något, det behöver det inte alltid göra, det är ju underbart att bara få kladda med färger, och kanske upptäcka något som man inte egentligen tänkt måla alls. Hoppas orka läsa lite fredagsinlägg nu i kväll!

Petchie: tack! Tänk, att "röret (=putki)" finns i andra länder också, det är verkligen en briljant uppfinning! Myggorna har inte riktigt fått fart här än och det har blåst jättehårt, så jag blev inte stucken alls. Men nog kändes det ju i kroppen...fast det var också skönt att få göra något fysiskt, speciellt då det itne var så många dagar :). Fast nu har jag ont i halsen - som sagt, det blåste rätt kallt, men var samtidigt varmt. kram!

Strandmamman: man får verkligen en speciell känsla för området man planterat på tycker jag - ska bli roligt sen om några år att fara och se om det lyckats eller inte! kramar! ps. när har du semester?

Julie: an elk (I guess a relative of your moose)

Anna: tack - jag tror det är lite speciellt då man har så stor yta att breda ut sig på och då man gör det för sitt eget barn. Har varit roligt, bara jag också skulle få det klart någon gång...